Författaren Frida Naemi Persson: ”Låt barn tugga på böckerna”

Barnboksförfattaren och barnbibliotekarien Frida Naemi Persson skriver i sin senaste bok ”Hjälp pappa städa” om betydelsen av att en pappa och ett barn gör en aktivitet tillsammans. Författaren berättar även om att lära sig språket genom barnen som är runtomkring henne.
– Barn tuggar på böckerna och det är ingen fara, det ska de göra, säger Frida.

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

Årstidernas skiftningar blir som mest påtagliga när man är bosatt på en mindre ort jämfört med om man är bosatt inne i stan. Frida Naemi Persson tar cykeln från Björkekärr i Göteborg förbi Skatås, Bertilssons stuga och på vägen till jobbet är det alltid Sveriges Radios P1 i öronen. På hemvägen konsumeras ljudböcker men allra mest bara den fantastiska naturen i form av skogen.

– Det är en dos av det lantliga som inte är möjligt att få inne i storstaden, säger hon.

Hennes bok ”Hjälp pappa städa” handlar inte bara om städning, utan kanske främst om gemenskap och att utföra en aktivitet tillsammans. I centrum för berättelsen finns det lilla barnet som tillsammans med sin pappa vill städa och göra fint – fast mest av allt kanske det finns en baktanke med nedskräpningen.

ANNONS

– Barnet vill ju göra nya smulor så att de kan fortsätta att vara tillsammans, säger Frida Naemi Persson.

Barnperspektivet är en självklarhet för Frida Naemi Persson i hennes författarskap.

– Allting börjar med det lilla barnet, säger hon.

Barnböcker ger små läsare en spegel och ett fönster

I egenskap av barnbibliotekarie säger Frida att ett barn både behöver spegling och ett fönster i sitt liv. Ett barn behöver kunna känna igen sig, kunna se att ”så där ser mitt liv ut” men även få en insikt i att det finns så många andra sätt att ha sin tillvaro på.

– Böcker och berättelser kan både ge möjlighet att känna igen sig och visa att livet kan levas och upplevas på olika sätt, menar hon.

Frida säger till Härryda-Posten att bilderböcker är högläsning på samma sätt som teater. Dramatik är en text som sedan ska gestaltas på scen, precis som högläsningen av barnböcker kan vara ett framförande. Berättelsen måste därför kännas bra i munnen och låta bra.

Frida Naemi Persson visar sin senaste bok.
Frida Naemi Persson visar sin senaste bok. Bild: Simon Kodelja

Frida Naemi Persson: ”Ös på med läsning!”

Sedan 2016 har Frida varit barnbibliotekarie på Mölnlycke Kulturhus. Idag har hon ansvarig för Mölnlyckes biblioteksverksamhet samt medieinköp för barn i åldrarna 0-6 år, det vill säga samma åldersspann som hennes egenskrivna böcker lämpar sig för.

– Den svenska barnutgivningen är jättebra, det finns verkligen mycket att ösa ur..

ANNONS

Frida berättar att det behövs många böcker för de allra yngsta och att det inte ges ut så mycket barnböcker för att det helt enkelt saknas ekonomi för det. På samma sätt som vikten av bra litteratur diskuteras för vuxenläsning, är det lika viktigt och angeläget att skapa god litteratur för barn, menar hon. Ett problem är att det enligt Frida fortfarande finns en standard om att litteratur för barn ej ska kosta.

Kärleken Frida känner för Mölnlycke Kulturhus är märkbar. Enligt Frida är det ett väldigt handfast yrke att jobba som barnbibliotekarie på ett folkbibliotek och att kunna kombinera den yrkesrollen med den kreativa processen som det innebär med författarskapet är något som Frida håller högt i kurs.

– För mig är det idealt att kunna ha båda yrkesspår, att hålla på med litteraturen på många olika sätt.

Fars dag-tipset: ”Var tillsammans istället för att köpa en slips eller strumpor”

Fridas uppdrag består av att bland annat föreläsa föräldrar om betydelsen av högläsning i en tidig ålder. Vidare menar hon att eventuella socioekonomiska skillnader jämnas ut om man som liten blir läst för.

– Om man blir läst för som liten, då har man helt andra möjligheter i livet och då spelar de ekonomiska resurserna mindre roll, säger Frida Naemi Persson och fortsätter:

ANNONS

– Jag uppmanar alla föräldrar att ösa på med läsning.

Inför Fars dag nu på söndag den 12 november så uppmanar Frida att det är ett utmärkt tillfälle att visa uppskattning för alla pappor där ute. Särskilt uppmanar hon att fokusera på den gemenskap och känslan av ”tillsammans:et” som även boken ”Hjälp pappa städa” är meningen ska infinna sig hos läsaren. Frida menar att det i en tid där många män känner sig ensamma är ännu viktigare att tänka på gemenskapen.

– Det är fint om Fars dag kan innebära att lägga tid på relationen mellan barn och föräldrar, på samma sätt som barnet och pappan i boken. Man kan på riktigt fokusera på gemenskap och att vara tillsammans i stället för att köpa en slips eller ett par strumpor, säger Frida.

Fridas författarskap

• Alla våra vagnar (2022, Lilla Piratförlaget)

• Rysligt mysigt, Halloween (2022, Rabén & Sjögren)

• Hjälp pappa städa (2023, Lilla Piratförlaget)

• ”Kommer inte tomten snart?” (2023, Rabén & Sjögren)

LÄS MER:Boende reagerar på Förbos hyreshöjningar: ”Bilen har jag fått sälja”

LÄS MER:Därför trivs de äldre på Rådahemmet i Mölnlycke

LÄS MER:Här är det bästa och sämsta äldreboendet i Härryda kommun just nu – enligt de boende

ANNONS