Här är det bästa och sämsta äldreboendet i Härryda kommun just nu – enligt de boende

Många som bor på ett äldreboende i Härryda kommun är mycket eller ganska nöjda med sitt boende. Det visar ny statistisk från Socialstyrelsen. Härryda-Posten har pratat med det högst och lägst rankade boendet.
– Vi har ett engagemang, känner jag, säger samordnaren för boendet som toppar.

ANNONS
|

Varje år presenteras resultaten av Socialstyrelsens undersökningar ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” och ”Enkätundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård”. På myndighetens jämförelsetjänst Äldreguiden kan den som vill ta fram en sammanfattning av resultaten för äldreboendena i sin egen kommun.

Boendet som toppar listan i Härryda är Rådahemmet i Mölnlycke. Där är 94 procent ganska eller mycket nöjda. Björkelid och Bygården hamnar strax under med 92 procent.

Julia Selahn har arbetat på Rådahemmet i flera år och är nu samordnare.

– Det är fantastiskt! Det är ett bevis på det vi gör för de boende, säger hon om resultatet.

ANNONS

Varför tror du att Rådahemmet ligger högst?

– Jag tror att det är för att vi har en sådan bra sammanhållning i personalen. Vi samarbetar mycket och har en dialog med varandra och är glada. Det påverkar ju de gamla mycket. Vi har ett engagemang, känner jag. De boende får vara väldigt involverade i mycket.

Glädje i vardagen: bingo och underhållning

En av frågorna som ställts till de boende är i vilken grad de är nöjda med aktiviteterna som erbjuds. På Rådahemmet är 20 procent mycket eller ganska nöjda. Det är det lägsta resultatet av alla för Rådahemmet.

– Jag kan inte svara på vad de tycker om aktiviteterna, men vissa är ju populära som bingo och sittgympa. Jag tycker att vi har väldigt bra aktiviteter men det är inte alla som vill vara med, säger samordnaren Julia Selahn.

Hon förklarar att det kommer en fritidsassistent till boendet några gånger i veckan som håller i sittjympan, att det finns en tv med olika spel som brukar användas samt att det kommer personer och underhåller med sång och musik.

– Då tror jag att hela Rådahemmet sitter i matsalen.

Drygt femtio procent tycker att möjligheterna att vistas utomhus är mycket bra eller bra. Det är det lägsta resultatet efter det på frågan om aktiviteterna.

ANNONS

– Alla har en promenad någon gång i veckan. Om en brukare vill gå ut, är det klart att den får gå ut. Det är inget låst boende. De som går ut tar sin runda. Vi har en jättefin trädgård och har man tid över kanske man tar en brukare och handlar eller går till begravningsplatsen eller vad den vill, säger Julia Selahn.

Det som de boende är mest nöjda med på Rådahemmet i Mölnlycke är att personalen tar hänsyn till de boendes önskemål om hur hjälpen ska utföras samt måltiderna som upplevs som en trevlig stund på dagen.

Verksamhetschefen: ”Vi hade en utmanande start”

Boendet som fick lägst betyg var Attendo säteriet. 57 procent av de boende var mycket eller ganska nöjda. Boendet öppnades i februari 2022. Efter det följde en senvår och sommar med rapporter om missförhållanden, som Härryda-Posten rapporterat om. Bland annat sköttes inte medicineringen på rätt sätt, planer för brukare med sondmatning och specialkost följdes inte och brukare fick inte gå på toaletten vid behov.

Lotta Lövberg tillträdde som verksamhetschef en tid senare och var ansvarig när undersökningen gjordes. Hon refererar tillbaka till hur det inledningsvis var på boendet och tycker inte att resultatet är representativt. Enligt henne är det de boende som bodde där i december förra året som svarat.

ANNONS

– Vi hade en utmanande start här. Det är inte så nuläget ser ut och det är bara sju personer som har svarat. Men visst, det är de siffrorna som har presenterats. Det är de som bodde här då som har svarat. Vissa bor inte kvar och vi har fått jättemånga nya, säger hon och tillägger:

– Det är en undersökning som är anonym så jag vet inte vilka som har svarat. Ofta hjälper anhöriga till att svara eftersom många inte kan svara själva.

Vad har du för kommentar på att ni ligger lägst?

– Vi är inte glada över de här siffrorna. Vi vill absolut se andra siffror vid nästa undersökning som skickas ut till våren och det är baserat på de som bor hos oss nu. Vi har gått ut till alla anhöriga och sagt att vi ska jobba jättemycket för att få högre svarsfrekvens inför nästa undersökning.

Hon nämner att Attendo säteriet nu arbetar strukturerat med de boendes genomförandeplaner.

– Vi har ett planeringsverktyg som våra undersköterskor arbetar i och där ser man en slinga för dagen och där kan vi lägga in önskemål om hur respektive person vill ha sin dag och så planerar vi efter det.

ANNONS

En gång i månaden har de ett så kallat boenderåd.

– Där för vi protokoll över hur våra boende tycker och upplever att sin vardag är och kan påverka.

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

LÄS MER:18-åriga Daniel Kalentun uttagen till A-landslaget i innebandy

LÄS MER:Kidnappad man dumpades i Mölnlycke – nu är domen fastställd

ANNONS