Föräldrars oro mot skyttecentrets förslag gav effekt – ny utredning väntas

Reaktionerna var många och starka när Stjärnåsens skyttecenter under måndagen kallade till informationsmöte då de önskar utöka sin verksamhet.
– Vi ska inte skjuta alla tider på dagen alla dagar i veckan, säger fastighetsägaren Peter Söderlund.

ANNONS
|

Stjärnåsens skyttecenter i Landvetter har skickat in en ansökan till Härryda kommun om att utöka sin verksamhet, samt samla tillstånden som krävs för verksamheten under ett tak tillsammans med Vrestaby skytteförening.

Skyttecentret vill kunna skjuta fler skott under fler tider utomhus på 100-300-metersbanan och hagelbanan. På den skjuter i dagsläget Vrestaby lerduveskytte några timmar på tisdagseftermiddagar och in på kvällen. Mycket av skyttet sker i övrigt inomhus i en så kallad skjutbiograf. Stjärnåsen vill bland annat kunna ha större möjligheter att erbjuda företagsevenemang, att privatpersoner ska kunna prova vapen innan de köper och jägarskolan ska kunna öva hagelskytte.

Ordet spred sig om Stjärnåsens planer och under måndagskvällen bjöd skyttecentret in till möte för grannar och berörd allmänhet. Det blev tydligt att frågan engagerar då det kom betydligt fler än vad skyttecentret väntat sig.

ANNONS
Bertil Lindblom bor 700 meter från skyttecentret.
Bertil Lindblom bor 700 meter från skyttecentret. Bild: Cornelia Smedberg

Grannen: ”Vi är väldigt bekymrade”

Under mötet framkom många synpunkter som kan sammanfattas i form av oro för att det kan komma att smälla när som helst inom de nya, föreslagna tiderna och antalet skott.

– Vi är väldigt bekymrade. De har skjutit hagel några timmar på tisdagar och den tiden kan vi inte vistas utomhus, det är nästan så att det är obehagligt att vara ute. Men vi har anpassat vårt liv efter det, säger Bertil Lindblom som bor 700 meter från skyttecentret.

Att det det skulle bli fallet avfärdades av Peter Söderlund, som äger fastigheten.

– Folk är oroliga när man ser en tid och läser en summa skott. Vi ska inte skjuta alla tider på dagen alla dagar i veckan. Men utrymmet ska finnas att skjuta. Vrestaby kommer däremot att kunna fortsätta sin verksamhet som de har gjort på tisdagar, säger han.

Skyttecentret backar

Härryda kommun agerar tillsynsmyndighet via miljö- och byggnadsnämnden och den som har ansvar för ärendet är miljöinspektören Tomas Gideflod. Vissa av mötesdeltagarna hade hört av sig till honom innan mötet, men väl på plats strömmade synpunkterna in. Därför kommer Stjärnåsens skyttecenter att revidera sin ansökan.

– De tiderna och dagarna kommer vi efter det här mötet att få se över för att tillgodogöra de boende.

ANNONS

Var det första förslaget realistiskt?

– Det var det absolut. Vi har en lag som säger när vi får lov att skjuta och störa i den mån vi stör. Sedan kan man ta hänsyn.

När det nya förslaget lämnats in och Tomas Gideflod gått igenom synpunkterna kommer processen att fortsätta.

Stark oro för barnen

En av punkterna som lyftes var hur barnen på Eskilsby förskola, som ligger 700 meter från skyttebanan, kan komma att påverkas. Frågan har även diskuterats i en lokal Facebook-grupp och en av föräldrarna ringde upp Härryda-Posten dagen efter mötet.

– På mötet kände jag att det blev mycket lyft att folk blir störda på sin altan. Och så är det ju verkligen, men det är barnen som är där hela sina skoldagar. Vi ville lyfta hur det blir för barnen på skolan. Innan har det varit att de skjuter på tisdagskvällar från klockan 17-19 så det har inte varit på dagtid. Men i och med det nya kommer det kunna bli skjutning hela deras skoldagar. Det är just det att man inte riktigt vet när skotten kommer, säger föräldern som vill vara anonym, som utöver ljudet av skotten även oroas för barnens stressnivå.

Den bullerutredning som finns är från 2017. I den har värden mätts vid två punkter i närheten, men inte på själva skolgården.

ANNONS

– Vi vill få till att det görs en mätning av ljudnivån på skolan, säger föräldern.

En ny utredning ska nu med största sannolikhet göras.

– Jag måste kolla på om jag har skäl att ställa kravet på att de ska göra en ny mätning men bedömningen i dagsläget är att det ska mätas eftersom det har kommit in synpunkter. Det är självklart att skolverksamhet bedöms utifrån om de blir påverkade av bullernivåerna. Min bedömning i dagsläget är att det inte har någon påverkan men vi får se vad mätningen, säger Tomas Gideflod.

När kommer utredningen att göras?

– När det nya skjutschemat kommer ska jag skriva i den skrivelsen att de (Stjärnåsens skyttecenter, reds. anm) ska komplettera med en ny beräkning. Då kanske de får en månad på sig, det är inte gjort i en handvändning. Sedan får de svara om det är rimlig tid eller om de vill ha mer tid på sig men mer tid innebär då att det tar längre tid innan ett beslut kan fattas, säger han.

Artikeln har uppdaterats.

Förslaget i korthet

”Planerad verksamhet på hagelbanan samt 100-300 metersbanan kommer att vara måndagar till fredagar 08.00-21.00 samt lördag till söndag 09.00-18.00 dock ej storhelger. Totala antalet skott som kommer att avlossas är 150 000 stycken enligt 30 000 stycken på 100-300 metersbanan samt 120 000 på hagelbanan (årligen, red. anm.)”

Källa: Miljöansökan för skytteverksamhet Stjärnås 1:52

LÄS MER:Man ropade nazistiska slagord till passerande i Mölnlycke

LÄS MER:Dagen efter terrordådet i Bryssel – Landvetter IS hedrar offren med flaggning på halv stång

LÄS MER:Härrydabonden riskerar att bli av med sina djur – överklagan nekas

ANNONS