Härrydabonden riskerar att bli av med sina djur – överklagan nekas

Avmagrade djur och avsaknad av rent vatten. Efter ett beslut om att kor och getter skulle omhändertas valde den berörda bonden att överklaga. Nu ger förvaltningsrätten länsstyrelsen grönt ljus.
– Men det är fortfarande inte klart, bonden kan vända sig till högre instanser, säger Ylva Wilck på länsstyrelsen.

ANNONS

Det var i februari förra året som länsstyrelsen gjorde en kontroll på den aktuella gården i Härryda kommun, där det fanns ett tiotal kor och drygt tjugo getter som ägdes av bonden. Då konstaterades det att djurhållningen på gården inte var tillräckligt bra, både kornas och getternas ligghallar och hagar var dåligt skötta, vilket Härryda-Posten rapporterat om tidigare.

I hagar och stall låg nämligen kravallstaket, vassa spikar och metallföremål, samt att det fanns nät och sladdar där djuren riskerade att skada sig. Länsstyrelsen bedömde dessutom att stallen var alldeles för smutsiga och saknade strö, vilket också kan leda till skador.

ANNONS

Efter att ha påtalat bristerna för ägaren gjorde länsstyrelsen flera återkontroller. Vid besöken såg kontrollanterna att det inte hade gjorts någon förbättring. Under maj förra året gav myndigheten därför ägaren ett tvingande beslut att rätta till bristerna.

Djuren var fortfarande misskötta ett år senare

Vid ett uppföljande besök i början av det här året konstaterade inspektörerna att det fortfarande var brister i ligghallar och hagar, vilket Härrydabonden blev ålagd att rätta till.

Efter att mannen fått flertalet chanser att se till att djuren togs om hand väl upptäckte länsstyrelsen, vid nya kontroller i år, att det var ett djur som hade förvuxna klövar, att ett annat var avmagrat och att flera getter hade sår på knäna. Det fanns inte heller tillgång till rent dricksvatten för korna.

Utöver att slutligen ha krävt mannen på vite, beslutade myndigheten i augusti att omhänderta samtliga kor och getter på gården, och skrev i ett beslut till honom:

”... Bristerna har kvarstått vid uppföljande kontroller trots att du sagt att du haft för avsikt att åtgärda dem. Att du inte har uppmärksammat att djur varit skadade och magra eller åtgärdat brister gällande foder och vatten bedömer Länsstyrelsen som särskilt allvarligt. ...Länsstyrelsen bedömer sammantaget att förutsättningarna för djuren inte har ändrats trots upprepade kontroller. ...”.

ANNONS

Bonden överklagade då beslutet och uppgav, enligt förvaltningsrätten, att han ska ha åtgärdat bristerna som påpekats, och ska få hjälp med renhållningen. Han ska också ha minskat antalet djur till hälften, och vill gärna fortsätta med djurhållning fast i mindre skala.

Men förvaltningsrätten går nu på länsstyrelsens linje, och avslår mannens överklagande.

Länsstyrelsen: ”Vi måste fortfarande avvakta”

Ännu kan dock inte länsstyrelsen omhänderta djuren, då bonden fortfarande har tid på sig att överklaga även förvaltningsrättens beslut.

– Han har ju fått avslag i förvaltningsrätten och det betyder att vårt beslut står fast. Men han kan överklaga deras beslut till nästa instans och den tiden har inte gått ut än, säger Ylva Wilck, som är djurskyddskontrollant på länsstyrelsen för Västra Götaland.

Tre veckor efter att någon har blivit delgiven beslut går tiden för överklagan ut.

– Vi behöver alltid dubbelkolla med förvaltningsrätten om deras beslut har överklagats helt enkelt, det kan ta jättelång tid om han skulle vilja överklaga i alla högre instanser, fortsätter hon.

Vad innebär det för djuren att ni måste vänta?

– Grunden i det här ärendet berör återkommande brister och det är därför vi har tagit ett beslut om att djuren ska omhändertas. Det är en helhetsbedömning. Det har exempelvis inte legat halvdöda djur, eller akutsjuka djur på stället, sådant kan göra att det blir en omedelbar omhändertagning. Men vi har försökt att ge djurägaren chans att rätta till i det här ärendet.

ANNONS

Det finns två varianter av omhändertagande av djur, förklarar Wilck vidare.

– Omedelbart eller vanligt omhändertagande. Det här är ju ett vanligt omhändertagande som grundas på flera förelägganden.

Har det bestämts vad som ska hända med djuren om dessa omhändertas?

– Så långt har vi inte kommit eftersom det här ligger en bit fram i tiden. Ett sånt ärende brukar startas upp i samband med att djuren hämtas. Då startas det upp ett ärende som våra länsveterinärer handlägger. Då tar man med i bedömningen vad de är i för skick och vad det finns för möjligheter att omplacera och så. Sedan ska vi försöka sälja djur om det går. Så att djurägaren inte går mer back än nödvändigt.

Tagits ett beslut om djurförbud

Förutom att djurskyddskontrollanterna inom länsstyrelsen har beslutat att omhänderta Härrydabondens kor och getter, har länsveterinärerna nyligen tagit ett beslut om djurförbud för densamme.

Beslutet gäller även hästar, då det finns hästar på gården som påverkats av exempelvis brister i hagarna. Dessa hästar äger inte Härrydabonden, men han har varit delaktig i skötseln av dem, enligt länsveterinären Sara Samuelsson.

– Det har tagits ett beslut om att han inte får ha klöv- eller hovbärande djur. Det har varit upprepande förelägganden, och förelägganden som inte har följts. Om det är förelägganden som är av väsentlig betydelse ska länsstyrelsen också besluta om djurförbud, säger hon.

ANNONS

Efter att Härrydabonden tagit del av beslutet om djurförbud kommer han även i detta fall ha tre veckor på sig att överklaga. Beslutet gäller först när det vunnit laga kraft.

– Det är skickat till personen med delgivningskvitto, men det är inte delgivet än.

Vad händer då om beslutet verkställs?

– När det vinner laga kraft får bonden ett antal veckor på sig att göra sig av med djuren. Vi kommer då att göra en kontroll om djuren finns kvar eller inte, om de finns kvar, beslutar vi om omhändertagande. Hästarna är inte aktuella för omhändertagande, då det inte är hans hästar. Samtidigt äger du en häst, ska du se till att inte någon med djurförbud tar hand om den hästen, det är ett stort ansvar.

Härryda-Posten har sökt Härrydabonden, och hästägaren som avböjt intervju.

LÄS MER:Det här händer på Halloween i Härryda

LÄS MER:Hindåsbor engagerar sig mot byggplaner på Bocköhalvön

LÄS MER:Pixbos JAS–damer spänner musklerna för ny säsong

ANNONS