Man ropade nazistiska slagord till passerande i Mölnlycke

En man gick runt med ett hakkors målat på magen och skrek nazistiska slagord i Mölnlycke centrum. Nu har han dömts för hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

Det var i juli förra året som polisen fick larm om att vittnen observerade en man i centrum i Mölnlycke, som gick omkring och ropade nazistiska slagord som ”sieg heil” på parkeringen.

Det ska ha funnits ett trettiotal personer på platsen. Ett vittne, som också ringde till polisen, minns att flera av personerna hajade till.

Mannen ska ha varit naken på överkroppen med ett rött hakkors målat över magen. På skorna var det skrivet ”MDMA” med klotterpenna.

När patrullen kom till platsen hittade de mannen, tog med honom och förde honom till polisbilen. Han fortsatte skrika nazistiska slagord under tiden.

ANNONS

Den dömde om motivet: ”De kallade mig jävla svenne”

I förhöret sade mannen att han endast minns fragment av händelseförloppet.

Orsaken till detta, menade mannen, är att han är blandmissbrukare, och säger sig ha haft en fyradagars-fylla vid tillfället. Han menade att han hade blivit lurad på sina sista pengar när han köpte narkotika, och därför var förbannad på just dessa personer.

– Jag menade inte det här, jag var bara dyngrak och glad. Hatar folk mig så hatar jag dem. Jag har inte den blekaste aning om vad som har hänt. Det är inget hatbrott, förklarade mannen i förhöret.

De här sakerna som du har skrikit, varför skrek du dem? undrade förhörsledare då.

– För att de kallade mig jävla svenne. Jag är skinhead så in i helvete men det har inget med rasism att göra. Jag är inte rasist, jag är för mångkultur, svarade mannen.

När förhörsledaren vidare frågade mannen om han hade några extrema åsikter fick han till svar:

– Jag hatar alla. Jag hatar er lika mycket också. Jag hatar er lite mindre nu. Jag hatar alla så in i helvete. Jag är inte rasist, jag äcklar mig av alla människor. Jag gillar djur.

Den nu dömda har, enligt rätten, varken erkänt eller förnekat gärningen då han menar att han inte minns ordentligt.

ANNONS

Tingsrätten skriver i sin dom att ”självförvållat rus” dock inte medför att en ”begången gärning inte ska utgöra brott”, och bedömer därför att mannen agerat med uppsåt.

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter på 50 kronor under 40 dagar.

LÄS MER:Dagen efter terrordådet i Bryssel – Landvetter IS hedrar offren med flaggning på halv stång

LÄS MER:Det här händer på Halloween i Härryda

LÄS MER:Grannarna om det väpnade rånet i Mölnlycke: ”Otäckt”

ANNONS