Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Flygplan nödlandade på Landvetter

Ett fraktplan mellan Hannover och Oslo tvingades avbryta sin färd efter larm om att en lucka på planet var olåst. Planet nödlandade på Landvetter.

ANNONS
|

Fraktflygplanet med två piloter var på väg mellan Oslo till Hannover. Uppe i luften fick de en indikering på att en av lastluckorna inte var låst och larmade därför om nöd. Larmet inkom klockan 20.41 till Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– De tog det säkra före det osäkra och gick ner på närmsta flygplats för att säkerställa att den var låst, säger Lars Grantinger biträdande flygräddningsledare och fortsätter.

– Vi får ofta ingen återrapportering om vad som har hänt men det visade sig att den var låst. Men man gjorde rätt som tog det säkra före det osäkra som man brukar göra med flygplan i luften.

ANNONS

Blev en lyckad landning

Landningen för fraktflygplanet gick bra. Den första instansen vid den här typen av händelser är svensk flygtrafikledning vid Luftfartsverket.

– Det är de som har alarmeringsansvaret. När vi får in det larmar vi räddningstjänst, ambulans och polis. Vi leder och koordinerar fram till dess att planet landar eller att de havererar och inte kommer fram. Då leder vi räddningstjänsten till ett eventuellt vrak i terrängen, förklarar Lars Grantinger.

Hur vanligt är det med den här typen av larm med nödlandningar?

– På nationell basis händer det några gånger om året. Landvetter är inte på något sätt överrepresenterat. Jag har ingen statistik framför mig men det är inte helt ovanligt att man tar det säkra före det osäkra, säger Lars Grantinger och fortsätter:

– Det kan vara allt från att man har en spricka i vindrutan som på en bil eller motorproblem eller fel i tryckkabinen. Då går man ofta ner för att ta hand om det problemet och då väljer man en stor och öppen flygplats.

Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen, vilket är en del av standardförfarandet.

LÄS MER:Hade 15 kilo kat i resväskan till Landvetter – döms

LÄS MER:Fortsatta gränskontroller på Landvetter flygplats

LÄS MER:Person stal alkohol från uterum

ANNONS