Fler aktörer ska korta köer hos Härryda kulturskola

Det avgående politiska styret i Härryda, som väntas fortsätta i minoritet efter fullmäktige i november, vill få in fler utförare för att minska köerna till kulturskolan. Men i en ny rapport ifrågasätts om det är billigare att ta in externa aktörer kontra att nyanställa.

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

I flera år har politikerna i Härryda diskuterat hur köerna ska minskas till kulturskolan och bredda utbudet. Den styrande majoriteten med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet har verkat för att få in fler utförare utifrån. Förhoppningen är att egenföretagare och kulturföretag ska kunna erbjuda en större bredd av kulturaktiviteter samtidigt som köerna kortas. Nu ligger en ny rapport på välfärdsnämndens bord, utförd av konsultföretaget PricewaterhouseCoopers.

I rapporten sammanställs erfarenheter och information från andra kommuner som tagit in fler externa utförare. Tanken är att rapporten ska ge ett vägledande underlag för hur Härryda ska agera framåt. Nämndordföranden Maria Kornevik Jakobsson (C) berättar att frågan om att korta köerna väcktes redan innan pandemin.

ANNONS

– Vi har velat se över hur vi ska förenkla detta att få in externa utförare samtidigt som vi behöver säkra att vi får in seriösa aktörer. Det här handlar inte om att vi vill sälja ut kulturskolan utan lägga till fler aktörer.

Rapporten visar att det skulle vara billigare att satsa på fler anställningar för att minska köerna, snarare än att engagera externa aktörer. Är det då motiverat att driva frågan om att ta in externa aktörer?

– Självklart ska det inte kosta mer än nödvändigt men jag tror inte vi skulle få till det här breda utbudet. Du kan inte anställa en för varje kulturevent man vill göra. Det finns ingen prestige i att göra på det ena eller andra sättet, vi vill bara det bästa för eleverna.

Oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) delar Maria Korneviks Jakobssons ambition att minska köerna och bredda utbudet, men är skeptisk till om fler externa utförare är rätt väg att gå.

– Det finns en önskan från den nu styrande majoriteten att konkurrensutsätta kulturskolan men vi har en annan bild. Vi behöver satsa mer pengar och få till fler tjänster inom skolan för att minska köerna.

Kan man inte bredda utbudet genom att ta in fler externa aktörer?

ANNONS

– Jag tror ju inte det blir bättre undervisning bara för att vi har sju aktörer som driver gitarr, exempelvis. Sedan finns det inga garantier för större bredd, som man påstår. Jag tror snarare externa utförare kommer satsa på det som är billigast och enklast.

SD – tungan på vågen

Efter valet har Sverigedemokraterna, SD, stärkt sin ställning i kommunen och ser ut att få en vågmästarroll, så även i denna fråga. Per Olov Risman (SD), ledamot i välfärdsnämnden, säger att partiet vill släppa in fler externa aktörer men tycker att alternativen för hur det ska göras, som rapporten presenterar, är byråkratiskt stelbenta och dyra.

– De har skapat en konstlad svårighet, risken är att lägsta pris vinner och att man inte går efter kvalitet.

”Nya nämnden får sätta tänderna i detta”

Välfärdsnämnden ska efter årsskiftet klyvas i två och bli en socialnämnd och en utbildning-, kultur- och fritidsnämnd.

– Det blir för den nya nämnden att sätta tänderna i, i lugn och ro. Vad den här rapporten sen kommer leda till kan jag inte spekulera i, säger Maria Kornevik Jakobsson (C).

LÄS MER:Härryda kan få koldioxidbudget – om SD säger ja

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Vernissage med tema tråd i Mölnlycke kulturhus

ANNONS