Härryda kan få koldioxidbudget – om SD säger ja

Miljöpartiets förslag om att Härryda kommun ska börja använda sig av en koldioxidbudget fick nyligen nej av kommunstyrelsen. Men Sverigedemokraterna har inte bestämt sig och kan komma att avgöra frågan.

ANNONS
|

Runt om i Sverige har kommuner antagit en så kallad koldioxidbudget. Genom att mäta utsläpp från bland annat transporter och uppvärmning går det att mäta hur mycket klimatskadliga utsläpp som kommunen gör och vilka områden det är som kräver åtgärder. Exempelvis Västra Götalandsregionen och Skara kommun har en koldioxidbudget för att kunna se hur stort eller litet utsläppsutrymmet är.

Men när Miljöpartiet i Härryda föreslår att kommunen ska arbeta på samma sätt blir det ett – nja.

Då kommunstyrelsen sammanträdde i slutet av förra veckan beslöt det borgerliga styret att anse motionen vara besvarad, en mötesteknisk lösning som innebär att motionen fått en kommentar utan beslut.

ANNONS

Enligt kommunen arbetas det redan på att minska utsläppen, bland annat genom att bli fossiloberoende. Därför ser förvaltningen heller inget behov av en koldioxidbudget som kommunen menar kan leda till, som det står i beslutsunderlaget, ”ytterligare administrativt arbete för att upprätta, försörja och använda en egen koldioxidbudget utan istället ha fokus på att genomföra konkreta åtgärder som bidrar till utsläppsminskningar.”

Sverigedemokraterna har inte tagit ställning än

Men kommunstyrelsens nej, som antog förvaltningens svar som sitt eget, kan komma att ändras när väl Sverigedemokraterna sätter ner foten i kommunfullmäktige.

– Med det parlamentariska läget som vi har så får vi se hur det slutar för Sverigedemokraterna avstod från att rösta, berättade Per Vorberg till Härryda-Posten i förra veckan.

Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson berättar att hans parti inte hunnit diskutera frågan.

– Jag såg ingen stress i att ta ställning innan vi hunnit diskutera koldioxidbudgeten i vår partigrupp.

Klimatutmaningen kräver lokala satsningar menar Miljöpartiet

Bakom motionen står miljöpartisterna Marie Strid och Roland Jonsson. Efter kommunstyrelsens möte inkom Miljöpartiet med en skriftlig reservation, där partiet menar att förvaltningen slår ifrån sig.

”I förvaltningens svar finns inga bevis på att kommunens klimatarbete minskar vår klimatpåverkan och att vi lever upp till Parisavtalet”, skriver Miljöpartiets Roland Jonsson. Men de som säger att koldioxidbudgeten bara ska samla statistik har missat dess syfte, menar Roland Jonsson (MP).

ANNONS

– Syftet med koldioxidbudgeten är inte att bara ta fram siffror utan att det ska hjälpa oss att se vad vi kan göra för att sänka kommunens utsläpp. Vi vet ju att vi behöver sänka med mellan 16-20 procent varje år. Men hur ska vi göra det? Det måste vi ju veta.

Motionen går härnäst vidare till kommunfullmäktige i Härryda för slutligt avgörande. Roland Jonsson vill inte sia om det finns något hopp om att fullmäktige skulle fatta ett annat beslut än det i kommunstyrelsen.

Däremot är Jonsson säker på att ett nej till koldioxidbudget i Härryda innebär att kommunen inte bidrar till Parisavtalets mål.

– Om Sverige och världen ska minska sina koldioxidutsläpp måste det göras lokalt också. Det går inte att säga att någon annan ska göra det, säger Jonsson till Härryda-Posten.

– Precis som med elen, där man säger att varje kilowattimme räknas, är det med koldioxidutsläppen. Varje kilo räknas.

Vad tycker du? Ska Härryda införa en koldioxidbudget eller ej? Skriv en insändare eller debattartikel och maila till redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Härrydas nya hemsida har döda länkar

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

ANNONS