Erik arbetade på Nytidas gruppbostad Hjorten – såg mobbning, hån och bortslängd medicin

Erik arbetade på Hjortens gruppbostad under delar av 2023. Under sin korta arbetsperiod blev han biten i armen och blev bland annat vittne till mobbning och hån av brukare.
– En brukare ville ha sitt kön rakat, så en personal rakade det varpå annan personal skrattade åt det framför brukaren, säger Erik.

ANNONS

Erik arbetade på Hjorten under 2023 och under en av sina första arbetsdagar blev han biten i armen. Det är dock inte bara det Erik vill dela med sig av till Härryda-Posten.

– Jag kan inte sitta tyst längre. Det gör mig ont att läsa det tidningen skriver, då det stämmer överens med verkligheten och jag kan bara instämma med personals tidigare uppgifter till tidningen, säger han och fortsätter:

– Jag instämmer i att en brukare som nästan dagligen skadar sig själv ofta får sitta själv, jag instämmer i mobbning av personal från ledande personer och jag instämmer i att det är underbemannat.

ANNONS

På vilket sätt visar sig mobbningen?

– Det tog bara ett par dagar innan jag blev ”en av dem i snacket.” Då fick jag höra mycket att man pratade illa om kollegor i mobbningssyfte. Det kunde vara ”vad skönt att den personen ska vara borta x antal veckor nu”. Det var den här typen av kommunikation jag fick höra och sen säger de till mig att ”det här skulle du egentligen inte hört.”

Kunde inte skriva avvikelserapporter på fem veckor

Erik sammanfattar arbetsmiljön på gruppbostaden som stökig, otrygg och våldsam. Under en av sina första arbetsdagar blev han biten i armen av en brukare. En brukare som han från dag ett på Hjorten uppmanats att krama för att lugna ner hen.

– Den här personen brukar tyvärr skada sig själv i stort sett dagligen och det ganska så svårt genom slag mot sig själv.

Han skulle, tillsammans med en kollega, förbereda brukaren inför natten. När Erik trädde på brukaren en pyjamaströja fick han plötsligt ”ett hugg mot armen.”

– Det krävdes läkarvård och jag fick gå på penicillin. Trots detta blev ingen uppföljning av ärendet. Jag har heller inte fått någon ersättning, varken för mina kläder eller ärret som jag har kvar, säger Erik.

ANNONS

Erik berättar att han inte kunde skriva en avvikelserapport om incidenten, eftersom han ännu inte hade fått tillgång till datorsystemen.

– Det dröjde fem veckor innan jag fick tillgång. Jag kan säga att det var mycket som jag såg under de här veckorna som jag ville skriva avvikelser på.

Hur reagerade ledningen på våldet?

– Man tonade gärna ner. För det var alltid personalens fel. Får man en smäll var det alltid kollegors fel för ”att de inte varit kommunikativa nog.” Så hette det.

Erik jobbar fortfarande kvar inom vården, fast på en annan arbetsplats. Han berättar hur hans mående stagnerade allt mer under sin anställning på Hjorten. Till slut hade Erik ont i magen inför varje arbetspass.

– Det var inte bara för att affekt-utbrotten eskalerade. Jag kunde helt enkelt inte vara kvar i en miljö där man inte ser till brukarnas bästa. Vi är där för att tillgodose deras behov på bästa sätt. Och det gjorde vi inte.

Han minns tillbaka till en dag när en ny anställd skulle introduceras in i arbetsplatsen. Det är ett scenario som Erik tycker påvisar arbetsmiljön väl:

– Hen skulle handledas men gick hem redan efter en timme och ville aldrig mer komma tillbaka. Så illa är det.

ANNONS

Kastad medicin, hånskratt åt rakat kön och tillgång till knivar

Under Härryda-Postens intervju med Erik förklarar han tydligt att han inte skuldbelägger någon brukare. Det är aldrig en boendes fel om denne blir våldsam, förklarar han, men kritiserar det faktum att de har fri tillgång till köksknivar.

– Det är praxis på alla sådana boende att vassa knivar ska vara inlåsta. Vem som helst kan gå in i köket och ta en kniv, säger Erik och fortsätter:

– Jag ifrågasatte varför knivarna var olåsta. Då fick jag till svar att det inte är lönt att låsa in dem eftersom en av dem boende ’ändå bryter upp kökslådan’.

Han vittnar även om hur personal ”av högre rang” slänger medicin i stället när den har missats att ge ut vid korrekt tidpunkt.

– Medicinen sitter på rullar och i påsar, så kallade apodoser, där det står bland annat vilket klockslag, vilken medicin ska ges. Vid det specifika tillfället såg den personen att medicinen inte getts, så personen rev av medicinen och slängde den.

Erik beskriver också hur delar av personalstyrkan aktivt triggar brukarnas beteenden för att eskalera deras reaktioner. Enligt honom finns det en jargong där personal ironiserar sig över brukarna. Han lyfter en händelse med en brukare som ville ha sitt kön rakat.

ANNONS

– Personen ville ha sitt kön rakat, så en personal rakade det varpå annan personal skrattade åt det framför brukaren, säger han och lyfter ett annat exempel:

– En brukare ska inte äta socker. Ändå tog man med denne till en godisaffär och köpte ett halvt kilo godis till den.

Vilka förändringar krävs enligt dig för att brukarna ska få det bättre?

– Jag skulle vilja säga en helt annan ledning. Jag har jobbat på flera kommunala och privata boenden. Det bästa för brukarna hade varit att Härryda kommun tog över boendet själva. Kommunen har mer resurser, mer kompetent personal och bättre ledningsstyrning. Det hade varit mer säkert för brukarna och deras välmående.

Härryda-Posten har sökt Hjortens verksamhetschef Maria Hultén som inte vill svara på följande frågor:

Frågorna som HrP skickat till Nytidas verksamhetchef på Hjorten:

En obehörig person släpptes in på Hjorten år 2020 (enligt en avvikelserapport 3 juni). Det går även att läsa i en tjänsteanteckning hos kommunen, att VC (Maria Hultén) är medveten om att det varit “personer nattetid på Hjorten.”

Vad är din kommentar på detta och varför är denna avvikelserapport enbart en etta – när det begåtts lagbrott här?

Enligt uppgifter till tidningen har du anmärkt att det är problematiskt att gradera en avvikelserapport med en trea då det innebär att både VD och andra chefer på Nytida får en rapport om detta.

Vad är din kommentar här?

Vi har fått uppgifter från två olika håll att brukare har tillgång till köksknivar. En uppgift säger att en brukare som ofta är våldsam tillåts hantera knivar vid matlagning. En annan uppgift säger att köksknivarna inte är inlåsta – trots påpekande från personal.

Vad är din kommentar till detta? Stämmer det att vem som helst har tillgång till köksknivar?

I början av åren bets en tidigare anställd till den grad att denne tvingades använda penicillin.

Skrevs det något tillbud på detta? Hur gick du vidare med ärendet?

I början av året anställdes en personal som inte fick tillgång till datorsystem på fem veckor. Detta gör att personen inte kunde skriva avvikelserapporter under den tiden.

Vad är din kommentar på detta?

Enligt uppgifter till tidningen så har personal slängt medicin när den har missats att ges.

Vad är din kommentar?

Hur är personals inställning till brukare. Enligt vittnesmål utsätts brukare för hån och provokation. Vid ett tillfälle rakades en brukares kön varpå det visades upp för en annan personal. Vid ett annat tillfälle köptes godis till en brukare som inte ska äta socker.

Vad är din kommentar?

Stämmer det att en brukare har sprungit naken runt på boendet och utomhus angränsande till Hjorten?

Nu har vi skrivit ett par artiklar gällande Hjortens gruppbostad och du har uttalat dig tidigare – är det något mer du skulle vilja tillägga nu?

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

LÄS MER:Nya IVO-anmälningar och dömd personal på Nytidas gruppbostad Hjorten

LÄS MER:Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

ANNONS