En förskola i Härryda anmäld till Barn- och elevombudet

Barn- och elevombudet beslutar att det inte går att styrka att ett barn ska ha blivit utsatt för kränkande behandling av personal på en förskola i Härryda. Däremot kräver myndigheten svar från kommunen.

ANNONS
LocationHärryda|

Utredningen är baserad på vittnesmål från två i personalen och vittnesmål från uppgiftslämnaren och viss dokumentation.

Enligt utredningen har Barn- och elevombudet beslutat att det inte går att bevisa att barnet har blivit kränkt och att ett brott mot skollagen har skett. Anledningen till beslutet är att ord står mot ord i utredningen. Barn- och elevombudet framhåller dock att barn kan känna sig kränkta utan att skollagen har brutits.

Brister i hur förskolan hanterat ärendet

Enligt Barn- och elevombudets bedömning finns det dock brister i hur förskolan och huvudmannen har hanterat ärendet. Huvudmannen är myndigheten som har ansvar för verksamheten, i detta fall Härryda kommun. Skollagen säger att så fort någon i verksamheten, alltså förskolan, får reda på att ett barn själv tycker att hen har blivit utsatt för kränkning inträder huvudmannens skyldighet att utreda uppgifter om kränkningen. Inga bevis behövs för att en utredning ska påbörjas.

ANNONS

Trots att barnets vårdnadshavare har haft möte med rektorn om händelsen har det dröjt innan kränkningsanmälan inkommit. Anmälan om kränkande behandling ska ske ”skyndsamt”. I och med rektorns för sena anmälan har även kommunen brustit i sin skyldighet att vidta åtgärder på förskolan.

Senare har åtgärder har tagits genom handledning av personal och uppföljande samtal med barnets vårdnadshavare. Under hösten 2023 ska Härryda kommun redovisa hur händelsen följts upp och hur barnet nu har det på förskolan.

LÄS MER:Svårt att rekrytera folk för Lions club i Hindås

LÄS MER:Per Vorberg: ”Varför har inte facket gjort något på Hjorten?”

LÄS MER:Ukraina-ambulans på turné i Härryda

ANNONS