Ukraina-ambulans på turné i Härryda

Claes och Monica Leandersson lägger mycket av sin tid på att hjälpa Ukrainare, både i Västra Götaland och på plats i det krigsdrabbade landet. I organisationen Help Ukraine Göteborg (HUG) har de hittat en plats där de kan göra nytta.

ANNONS
|

På parkeringsplatsen vid Landvetter centrum står Monica och Claes Leandersson och delar ut godis och flygblad. Klockan är halv fyra och de två har precis kommit hit från torget i Mölnlycke. Med sig har de en ambulans som snart ska köra ner med förnödenheter till Ukraina. Nu vill Monica och Claes uppmärksamma människor i Härryda på organisationen Help Ukraine Göteborgs arbete.

– Man kan förstå att folk tröttnar på att höra om det efter att det gått så lång tid med det här kriget. Men man får inte tröttna, det är fortfarande barnen som lider allra mest av kriget och de kan ju inte välja det själva, säger Claes Leandersson.

ANNONS

Ambulansen ska snart ner till gränsen igen

Claes har själv varit nere med ambulansen tidigare och hjälpt till där han behövts. Nu samlar han och Monica in pengar för att kunna köpa in mer material att fylla ambulansen med. Utrustningen ska både gå till de civila och till fronten. Vissa av sakerna är dyra men direkt livräddande, menar Claes.

– Vi väntar på utrustning för att köra ner. Det är framförallt vattenreningstabletter och en tourniquet som är ett slags band som man drar åt kring en kroppsdel för att hindra att man förblöder ute på fältet, förklarar Claes.

Monica och Claes säger att det är svårt att hålla liv i organisationen men att det är väldigt viktigt. Nere i Ukraina råder det fortfarande stor brist på det material de samlar in.

– Efter att de sprängt en damm är det brist på rent vatten så tabletterna behövs verkligen, utvecklar Claes.

Får fin respons trots semestertider

Efter att ha besökt Mölnlycke är Monica och Claes nöjda men inser samtidigt vikten av att vara ute och synas bland folk.

– Folk känner inte till organisationen, det märker vi när vi är ute, säger Monica och ser sig omkring i jakt på fler personer att prata med.

– Därför är det ännu viktigare att vi är ute. Det är semestertider och det märks, men vi har redan pratat med ett trettiotal personer, fyller Claes i.

ANNONS

Det är bland annat vetskapen om att tiden och pengarna som doneras verkligen går direkt ner till ukrainarna som driver Claes framåt.

– Man ser det, det hjälper verkligen det man gör och det skänker mig väldigt mycket glädje att jag kan göra något, säger han.

Claes avbryter sig för att visa en pappa och dotter de förnödenheter som finns i ambulansen. Efter en genomgång får flickan sätta på ambulansens blåljus.

Ett infall att åka ut i Härryda med ambulansen

Efter ambulansshowen kommer Claes tillbaka. Dagens ambulanstur var en spontan idé, berättar han. De har ambulansen stående och tänkte att det var dumt att inte ta med den och visa upp sig för Härrydaborna, säger Claes.

– Det blev lite hastigt nu men vi har pratat om att kanske åka upp till Borås eller ner till Varberg och till andra ställen för att sprida vad vi gör, säger Claes.

– Ja, nu övar vi bara, skojar Monica och skrattar.

Help Ukraine Göteborg

Organisationen har bland annat hjälpt till med:

  • 34 räddningsfordon har hittills levererats ner till Ukraina.
  • 150 ukrainska barn har fått rehabilitering i Sverige och Ukraina i sommar.
  • Har skickat ner flera ton sjukvårdsmaterial.
  • Samlar ständigt in mat och förnödenheter till civila och fronten.

Källa: helpukrainegbg.se

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

LÄS MER:Ulrika Modéer från Mölnlycke är mäktigaste svensken i FN

LÄS MER:Ukrainska flyktingar får unik utbildning i Härryda kommun

ANNONS