De kan vara bäst i Sverige på juridik

11 maj avgörs finalen i juridik-SM i Stockholm. Hulebäcksgymnasiets juridikklass på ekonomiprogrammet, Hulehajarnas advokatbyrå som de kallar sig, är topp fyra av 240 tävlande lag.

ANNONS
|

Emma Bjureberg, Fanny Nordberg och Freja Benjaminsson tittade på serier som ”How to get away with murder” och ”Suits” när juridikintresset väcktes. I slutet av maj tar de studenten från Hulebäcksgymnasiets ekonomiprogram med juridikinriktning. Men innan dess väntar SM i juridik tillsammans med tre andra klasskompisar: Amelie Hagberg, Fanny Nordberg och Jesper Lantz.

Finalen i juridik-SM är ett rättegångsspel som deltagarna noggrant måste förbereda sig för. Stämningsansökan ska skickas och svaromålet kommer från motståndarlaget, i detta fall ett gymnasium i Stockholm.

– Vi fick det här caset skickat till oss och vilken skola vi skulle möta, berättar Fanny Nordberg.

ANNONS

Caset i detta fall är ett komplicerat försäkringsärende gällande en motorcykel. Nordiska juristakademin är domare och klassen bedöms efter hur väl de har utfört förarbetet, som till exempel slutpläderingen. Hulehajarna har varit i kontakt med två olika advokatbyråer där de har fått handfasta tips och tricks.

– Framför allt att ta det lugnt och gör det så tydligt som möjligt för att ibland är det lätt att man svävar iväg och tar upp väldigt irrelevanta saker. Om man får ett så långt case som vi fick, säger Freja Benjaminsson och Amelie Hagberg tillägger:

– Vi har fått vara på Mannheimer och Swartlings kontor vilket har blivit som inspiration för gruppen att vilja göra det, säger Amelie Hagberg.

Laget berättar att de också fått en hel del hjälp av MundeAhlbergs advokatbyrå med förberedelserna inför rättegångsspelet som exempelvis formalia i stämningsansökan och slutplädering.

Så går det till att tävla i juridik

Det är fyra olika grupper som har tagit sig till finalen och parallellt med att Hulebäckselevernas rättegångsspel går av stapeln kommer två andra lag göra samma sak. Nordiska juristakademin gör sedan en helhetsbedömning för att kora vinnaren av de fyra lagen.

– Eftersom vi är kärande började vi med att göra en stämningsansökan, säger Fanny Nordberg och fortsätter:

ANNONS

– Det är som en grund för rättegången. Vi förklarar vad vi vill ha ut och yrkande och så där. När vi är klara med den så skickar vi den till den andra sidan och sen gör de ett svaromål som vi nu har fått tillbaka, och det är då vi börjar att bygga upp rättegången med förhör, slutplädering och sakframställan, säger Fanny Nordberg.

Just rättegångsspel sitter i ryggmärgen för laget – de har haft det som examinationsform flera gånger.

Ett positiv grupptryck

Enligt dem själva är framgångsfaktorn att de har olika expertisområden.

– Jag tycker att vi alla är bra på olika saker. Det gjorde att vi delade upp frågorna ganska mycket så att vi inte hakade upp oss på en fråga, säger Fanny Nordberg.

Juridikklassens lärare Petter Hermansson har arbetat på Hulebäcksgymnasiet sedan 2014. Petter berättar för Härryda-Posten att detta är den bästa klassen han har haft.

– Det är en superduktig klass, kunskapsmässigt. Det såg man också när hela klassen gjorde det här provet och vi hade flera lag som egentligen hade gått till final men man fick bara skicka en per skola, säger Petter Hermansson och berättar att det har varit ett positivt grupptryck i klassen:

ANNONS

– Det var många duktiga som kom in och hade valt juridik det året, och så tror jag att det spinner på och förstärker sig själv ytterligare att man sporrar varandra.

Gänget berättar att trots att de går på ekonomiprogrammet har de haft väldigt lite ekonomi och desto mer juridik.

– Linjen vi har valt har gjort att vi har haft väldigt mycket fördelar. Vi har lärt oss väldigt mycket och har haft mycket förkunskaper, säger Fanny Nordberg.

Vinsten och framtiden

På frågan hur de ska fira utbrister någon champagne. Någon annan menar att Petter har lovat dem en tur till Skansen dagen efter. En tredje påstår att Petter skämtade om Skansen.

Oavsett hur det blir med Skansen lyfter gruppen fram Petter Hermansson, deras mentor, som en viktigt anledning till att de har tagit sig till topp fyra av 240 lag.

– Ja, och han har ju verkligen lärt oss allt, säger Fanny.

– Det är min favoritlärare, säger Emma.

– Ja, och han har verkligen varit en inspiration för juridiken, säger Fanny.

Det blir intensiva dagar som leder fram till den hägrande studenten, tätt inpå att Hulehajarnas advokatbyrå kommer hem från Stockholm väntar deras bal samt slutprov i matematik. Emma Bjureberg, Freja Benjaminsson och Fanny Nordberg berättar att juristlinjen lockar för alla tre efter studenten.

ANNONS

– Man har ju alltid tänkt att det är så svårt, att man kommer aldrig kommer klara av det. Nu har man fått så bra kunskap speciellt eftersom jag tror inte det är många skolor som har så många juridikkurser som vi har. Man känner att man har en fördel och kan klara det så jag känner att jag är mer sugen på att plugga till jurist än vad jag var innan, säger Emma Bjureberg.

– Jag tycker det är jättekul att vi har gått vidare och det har gjort det lite roligare att lära sig juridik, men jag kommer nog inte gå vidare med det, säger Jesper Lantz.

Oavsett hur det blir med juridiken i framtiden vittnar alla fem om att det är mycket nyttig kunskap att ha.

– Jag har beställt kläder och har blivit lite scammad. Vi har jobbat med Konsumentköpslagen, då hänvisar jag till lagen och det var jag ju tacksam för, berättar Freja Benjaminsson.

Det roligaste med juridiken är just att kunna koppla det till vardagen men även att se rätt och fel i nyanser.

– Det är svårt att säga vad som är rätt och fel, att försöka hitta det tycker jag är väldigt intressant, säger Emma Bjureberg.

ANNONS

LÄS MER:Hemmasittarnas advokat om barnen som inte får rätt hjälp: ”Ett samhällssvek”

LÄS MER:Man döms för vållande till kvinnas död i Mölnlycke

LÄS MER:Hindåsscouterna firade 50 år

ANNONS