Bjuder in till firande: ”Julen firar man bäst tillsammans”

På juldagen öppnas Råda Rum upp för julfirande och julmat - helt utan kostnad. Bakom står Råda församling.
– Julen firar man bäst tillsammans, för de som önskar gemenskap erbjuder vi det här. Vi vänder inte oss särskilt mot ensamma, det känns stigmatiserade. Man får ha med sig släkt eller vän, säger Daniel Tisell, kyrkoherde.

ANNONS
|

För några veckor satt kyrkoherden Daniel Tisell och pratade med kommunikatören Kim Dehlén. Det var då idén kom till, att kyrkan skulle bjuda in allmänheten till julmat och firande.

– Vad jag vet har vi inte gjort det här tidigare, i alla fall inte de senaste tjugo åren. Vi tänkte att det känns viktigt att göra detta, nu efter pandemin när det finns möjlighet, säger Daniel Tisell, kyrkoherde vid Råda församling.

Är det ett önskemål som du hört om?

– Jag ska inte säga att folk har uttryckligen har bett om detta, men vi vet ju att det finns folk som inte har släkt på hemmaplan, som kan tycka att det vore trevligt att fira med andra. Vi vänder inte oss särskilt mot ensamma, det känns stigmatiserade. Man får ha med sig släkt, eller vän. Och alla är välkomna, inte bara de som går i gudstjänst.

ANNONS

”Faller det väl ut så fortsätter vi med det”

På måndag, veckan innan jul, är det sista möjligheten att anmäla sig till julfirandet som församlingen anordnar. Det vankas glögg, quiz och julmat. Råda Rum i Mölnlycke kommer att hållas öppet särskilt för eventet.

– Det är jag som ordnar julquizet, det är redan färdigt. Och när man anmäler sig skriver vi ner om det är barn med, så har vi något riktat mot barnen. Och sedan är det fritt för var och en att avsluta i kyrkan.

Hur många är anmälda hittills?

– Det är runt tjugo, trettio personer nu. En varierad grupp.

– Någon ville ge ett bidrag, det var viktigt för den personen att göra det, men vi har sagt att det är upp till var och en. Man ska verkligen känna att man är lika välkommen om man inte betalar. Vi tänker att det tufft att ha råd ekonomiskt ibland.

Kommer det här att bli en jultradition hos er? Att bjuda in till gratis julfirande?

– Vi startar med avsikten att fortsätta, faller det väl ut så fortsätter vi med det. Det här är något vi saknat att kunna göra. Det är i kyrkans DNA att arbeta med människor och skapa mötesplatser där folk känner sig välkomna. Det här känns väldigt viktigt att kunna erbjuda, tillsammans med allt annan verksamhet vi har.

ANNONS

LÄS MER:Rörig politik i Härryda

LÄS MER:Pizzabagaren Sabri, 40, minns jularna på Romas

LÄS MER:Så blir vädret på julafton

ANNONS