Csaba Bene Perlenberg: Rörig politik i Härryda

Härrydaborna har rätt att hänga med i svängarna när det stormar i lokalpolitiken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När de rödgröna partierna och politikerna under torsdagskvällen samlades i ett mindre konferensrum på Råda Rum, medan fullmäktige ajournerade sig, hördes applåderna dåna ut genom springorna.

Lokalpolitisk historia var skriven: Trots att den lokala alliansen samt Sportpartiet och Kommunpartiet styr kommunen och har makten i kommunstyrelsen, kunde de tre rödgröna partierna bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fira en politisk seger: Det blev den rödgröna budgeten, inte de styrande partierna, som fick igenom sin budget.

Detta tack vare att Sverigedemokraterna valde sida och röstade på den rödgröna budgeten. Härryda kommun har nu ett blått styre, men en rödgrön budget. Eller, om man så vill, som Per Vorberg (M) kallade det: ”En rödgrön-SD-budget”.

ANNONS

Det är inte helt lätt att kröna vinnare eller förlorare i budgetdramat.

Är det oppositionsrådet Patrik Linde (S) som fick igenom de rödgrönas budget, med hjälp av Sverigedemokraterna som S, MP och V absolut inte vill samarbeta eller förhandla med?

Är det gruppledaren Peter Arvidsson (SD) som gav en rejäl knäpp på näsan åt alliansstyret i en omröstning där Sverigedemokraterna visade att de är ett vågmästarparti i dess sanna bemärkelse?

Eller är det Per Vorberg (M) som, trots att han nu tvingas styra utefter en rödgrön budget, ändå sitter kvar vid makten?

Klart är att alliansstyret går in i nästa år med flera påminnelser om att de inte längre styr i majoritet. Inte bara budgetomröstningen gick emot de blå med samarbetspartier. Även frågan om huruvida Härryda kommun ska köpa den befintliga idrottshallen av Wallenstam vid Mölnlycke Fabriker gled styret ur händerna. Socialdemokraterna återremitterade ärendet och nu kommer frågan upp i början av nästa år igen – efter att behovet genomlysts.

För Härrydaborna kan politiken verka rörigt just nu. Skenet bedrar inte. Härryda-Posten kommer fortsätta att rapportera, bevaka och göra det politiska spelet – och dess konsekvenser – så förståeligt som möjligt. Även när politiken snurrar till det.

LÄS MER:Wallenstam höjer elpriserna – men mindre än väntat

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 50: Zenitkören, konst och Avatar 2

LÄS MER:Insats ska motverka att barn förs bort på Landvetter

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS