Anders löser bostadsbristen i Mölnlycke – för igelkottarna

På Båtsmanstorpet i Mölnlycke har man gjort en insats mot bostadsbristen och byggt tre helt nya hus i området. Husen är inte ens en kvadratmeter stora och saknar både el och rinnande vatten, men i gengäld är boendet hyresfritt – om du är en igelkott.

ANNONS
|

För första gången på tio år såg Anders Grund för ungefär ett år sedan flera igelkottar i sitt bostadsområde i Mölnlycke. Han bestämde sig då för att underlätta för de små taggiga djuren och köpte därför ett igelkottshus, vilket Hem & Hyra var först med att uppmärksamma.

– De behöver få lite skydd. De är ju rödlistade och antalet igelkottar bara minskar, minskar, minskar, så därför kände jag att någonting måste göras. Så då tänkte jag förra året att jag köper ett hus!

Inspirationen till att sätta upp ett igelkottshus kommer från Tyskland, där han menar att man länge har haft sådana och att man där har kunnat se att det har haft god effekt på igelkottsstammen.

ANNONS

– Man har sett att igelkottsstammen har ökat tack vare att man haft ”Igelhaus”, som de kallar det. Och att stammen har ökat just i storstäderna.

Pigge vinter-bonar hemmet

Inför förra vintern satte Anders alltså upp områdets första igelkottshus, i hörnet av vid sin egen uteplats. Och inom kort var det en hyresgäst som hittade dit.

– Ja, Pigge lyckades flytta in, så han sov där hela vintern. De går i vinterdvala och sedan när temperaturen stiger över ungefär 10 grader så börjar de vakna igen.

Och i år är Pigge tillbaka och har börjat förbereda sig inför ytterligare en vinter i sitt nya hem.

– Han har börjat dra in lite mer halm och liknande. Men det är ju lite tråkigt att man inte kan se honom. Det är en liten kamera där i, men nu ser man bara halm.

Husen är byggda för att specifikt passa för en igelkott och man behöver därför inte oroa sig för att något annat, mindre önskvärt, djur flyttar in.

– Nej, för husen har ett cirka 30 centimeter långt rör som igelkotten kan ta sig in i. Så det kommer inte in några andra djur. Inte ens katterna kan ta sig in dit. Så de är byggda med det här långa röret just för att det bara är igelkottar som trivs då. Råttor exempelvis vill ha tillgång till mat, och så är det är för kallt på vintern för en råtta. För de går ju inte i dvala. Samma sak med möss, de vill gärna bo någonstans där det är varmt, säger Anders Grund.

ANNONS

Engagerade Hyresgästföreningen

Efter Anders initiativ om att skaffa ett igelkottshus så har även den lokala hyresgästföreningen valt att gå in med pengar till fler bon. Inför årets vinterdvala har därför ytterligare två hus kommit upp, varav åtminstone det ena är bebott. Och inför nästa år planerar föreningen att utöka med ännu ett.

Förutom husen så har man även gjort en del andra insatser i bostadsområdet för att få igelkottar att trivas, och förhoppningsvis föröka sig. Bland annat har man vid behov ställt ut mat och vatten.

– I juni nu i år var det så torrt så då var det även vatten och mat. Jag tror att vi hade tio hushåll som ställde ut vatten för alla djur som behövde det.

Ängsblommor vill ha mager jord och därför vill man inte gödsla med exempelvis hundspillning.
Ängsblommor vill ha mager jord och därför vill man inte gödsla med exempelvis hundspillning. Bild: Sofia Bednarek

Man har även påbörjat arbetet med att anlägga en liten äng mitt i området, och Anders förhoppning är att man så småningom skall kunna göra det samma med en större yta en bit bort.

Varför bryr du dig om igelkottarna så mycket?

– Det är egentligen generellt alla djur. Det är intresset för djur och natur. För vi människor är ganska bra på att förstöra saker och ting. Och om man inte hjälper till så kommer vi förstöra ännu mer. Igelkottarna är ett ganska lätt djur att hjälpa. Så jag är uppväxt med intresse för skog och natur, så det är väl mycket därför.

ANNONS

Anders tipsar: Så får du igelkotten att trivas hos dig

  • Lämna en hög med ris täckt med löv för att skapa ett bo.
  • Ställ ut vatten i trädgården. Det är både fint och hjälper smådjur. Ha gärna en sten i vattnet också, så även insekter kan dricka.
  • Bränn inte grenar och ris på våren utan att först flytta på allt. Det kan finnas en igelkott bland grenarna som fortfarande är i dvala.
  • Kattmat funkar som stödutfodring.
  • Tänk på att igelkottar är laktosintoleranta.
  • Skapa en lugn hörna i din trädgård, där trivs igelkottarna bäst.
  • Låt robotgräsklipparen vila på natten så igelkotten kan röra sig fritt.

LÄS MER:Vargjakt nära Hindås: ”Den har ett oönskat beteende”

LÄS MER:Spik och vass plåt riskerade djurs hälsa – man tvingas till vite

LÄS MER:Högt tryck hos Mölnlycke djurklinik efter nya kattlagen: ”Har märkt ett ökat tryck”

ANNONS