AI viktigt verktyg när elever driver UF-företag

I ungas företagande är AI en viktig medspelare. Det blev tydligt när Fridagymnasiet i Mölnlycke arrangerade UF-mässa.
– Jag tycker att de är ganska bra på att väga fördelar och utmaningar med tekniken, säger Tobias Dorthé, lärare i entreprenörskap vid Fridagymnasiet.

ANNONS
|

Nyligen ordnade Fridagymnasiet en mässa under parollen Ung företagsamhet, UF. Eleverna i årskurs två ställde ut med sina UF-företag, och familj och vänner var inbjudna.

Eleverna hade fått fria händer och affärsidéerna bestod av allt från festfixning och poddar till försäljning av köksprylar. Men en sak som flera av de unga företagarna visade sig ha gemensamt var att de hade valt att använda AI, alltså artificiell intelligens, på olika sätt i utvecklingen av sina produkter.

Ett exempel på det är Bambini UF som har tagit fram en barnbok. Texten i boken har de skrivit själva, men alla bilder är framtagna med hjälp av AI, alltså artificiell intelligens. Boken handlar om Axel och Lexie som bor på en u-båt, och i berättelsen stöter Axel och Lexie på olika problem som de tvingas lösa, som att en sköldpadda har fastnat i en plastpåse, eller att det är massa skräp i havet som de måste städa upp.

ANNONS

Klurigt att få AI:n att göra som man vill

I vissa fall behövde berättelsen justeras – för att stämma överens med bilderna som AI:n tog fram, berättar Freja Rydman, som är försäljningsansvarig vid Bambini UF.

Hon är även den som, tillsammans med AI, har skapat större delen av bilderna till boken.

– Det svåraste var att få fram detaljerade bilder. Till exempel om jag ville få en bild på samma tjej och kille, i en ubåt, tillsammans med en sköldpadda, en blå fisk och en bläckfisk, då kunde jag få bilder med fyra barn, en sköldpadda med tentakler och åtta armar.

Hon berättar att hon fick justera instruktionerna till AI:n flera gånger innan den till slut, förhoppningsvis, gjorde som hon ville.

– Efter många försök fick jag ofta till slut fram en bild som fungerade. De gånger jag inte fick det, fick jag ändra i manuset, så att boken nästan blev skriven utifrån bilderna i stället för tvärtom.

AI förklarar: Vad är AI?

AI, eller artificiell intelligens, refererar till datorprogram och system som utvecklats för att efterlikna mänsklig intelligens. Tanken är att dessa system ska kunna utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, såsom problemlösning, inlärning och beslutsfattande.

Det finns två huvudtyper av AI:

Svag AI (Narrow AI): Denna typ av AI är specialiserad för en specifik uppgift. Till exempel kan det vara ett program som spelar schack eller översätter språk. Svag AI är begränsad till den specifika uppgiften den är designad för.

Stark AI (General AI): Denna form av AI strävar efter att efterlikna mänsklig intelligens på ett övergripande sätt. Stark AI skulle kunna hantera olika typer av uppgifter och lära sig likt en mänsklig hjärna.

AI-tekniken används i dagliga applikationer som röstassistenter, rekommendationssystem, självkörande bilar och mycket mer. Utvecklingen inom området fortsätter att forma hur vi interagerar med teknik och samhället.

Källa: ChatGPT/AI

Betalade 70 kronor

De unga företagarna tog beslutet om att använda sig av AI när de insåg att det skulle ta för lång tid att måla själv och bli för dyrt att anlita någon, berättar Tyra Grabenbauer, marknadsföringsansvarig.

– Vi betalade typ 70 kronor och då kunde vi skapa bilderna så som vi vill ha dem. Och sedan var det bara att spara ner dem och lägga på texten.

ANNONS

AI designar kläder

Även de fyra killarna i Vireo UF har låtit AI ta stor plats i sitt företagande. De har startat ett klädföretag där alla plagg är sydda av tyger i återvunnen bomull och med växtbaserat tryck – där de har fått robotstyrd hjälp med själva designen på trycket.

– Designen har vi gjort via AI, säger Alexander Stråle, assisterande chef på Vireo UF.

Jonathan Svensson, Marknadschef, Alexander Stråle, assisterande chef, Leon Von Der Lancken, VD och Carl Backman, ekonomiansvarig, vid Vireo UF.
Jonathan Svensson, Marknadschef, Alexander Stråle, assisterande chef, Leon Von Der Lancken, VD och Carl Backman, ekonomiansvarig, vid Vireo UF. Bild: Sofia Bednarek

Vd Leon Von Der Lancken fyller i:

– Det är enklare för om man tar andras bilder måste man ju betala avgifter för det oftast.

– Men nu äger vi bilderna tack vare AI, så det är ju jättebra, säger Alexander Stråle.

"Helt och hållet elevernas egen idé”

Tobias Dorthé, lärare i entreprenörskap vid Fridagymnasiet i Mölnlycke, berättar att man inte aktivt har uppmanat eleverna till att använda sig av AI, men att de däremot uppmuntrar dem som väljer att göra det.

– Som i det här fallet med att de skulle göra det i en barnbok. Det var helt och hållet elevernas egen idé.

Han berättar att frågan om AI har seglat upp mer framför allt den här senaste terminen, men att eleverna är duktiga på att jobba med det på ett klokt sätt.

– Jag tycker att de är ganska bra på att väga fördelar och utmaningar med tekniken, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Och det är det som är det viktiga i det här första läget. Att få dem att tänka till och reflektera och att värdera informationen de får på rätt sätt.

Även om lärarna på skolan inte uttryckligen har pratat om just AI när det kommer till deras företagande, så har de uppmuntrat eleverna till att försöka komma på sätt att göra någonting som är unikt.

– Så de inte bara hamnar i det där som alla andra redan har gjort, med reflexer och korkar och annat. Som med den här barnboken. Det var ju jätteroligt att dra in AI där och göra någonting som ingen annan gjort förut. Så det stöttar vi!

Det här är UF

Ung företagsamhet, UF, är en ideell, samt politiskt obunden organisation, som vill inspirera ungdomar i att utveckla sitt entreprenörskap och ”sina företagsamma förmågor”.

Vänder sig i huvudsak till gymnasieelever, där ungdomarna får möjlighet att starta och driva ett företag som en del i sin gymnasieutbildning.

Under läsåret 2022/2023 var det 628 skolor i 202 kommuner där UF-företagande erbjöds.

Källa: ungforetagsamhet.se

LÄS MER:Det där lilla extra gjorde att Fridagymnasiets elever fick ihop sin kockbok

LÄS MER:Rekrytat UF: ”Kommer lägga ner själen i det här”

LÄS MER:Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

ANNONS