Det där lilla extra gjorde att Fridagymnasiets elever fick ihop sin kockbok

För 17-åringarna Tova, Wilma, Inez och Olivia på Fridagymnasiet i Mölnlycke föddes idén att starta ett bokförlag. Nu har de gett sig in i förlagsbranschen, och släppt en kokbok, med recept av kända kockar.
– Vi trodde nog inte att det skulle bli så mycket jobb, säger de.

ANNONS
|

På Fridagymnasiet ingår det som ett led i utbildningen att eleverna i andra årskursen ska få lära sig att starta och driva företag. För fyra 17-åriga tjejer på föddes idén till ett bokförlag, som döptes till OWIT.

– Vi hade lite problem att välja. Vi hade en idé om att jobba med marknadsförening och reklam. Wilma gick hem och funderade lite och så kom hon på att slå ihop en kokbok och marknadsföra kockar, säger Tova Thorell, marknadsförare, inköps- och produktansvarig.

Det var i september som de började diskutera hur de skulle lägga upp strategin och hur de skulle dela upp arbetsuppgifterna sinsemellan. Det visade sig att det blev ett ganska omfattande och tidskrävande projekt.

ANNONS

– Det var lite rörigt i början. Det var så mycket grejer och man visste inte riktigt allt heller, förklarar Wilma Aminoff, vd och ekonomiansvarig.

Benjamin Ingrosso svarade inte

Det gällde att hitta sponsorer och ett tryckeri som var villigt att trycka boken. De kontaktade minst 150 kockar och fick till slut svar av 15 stycken. Resultatet är 14 recept som kockarna delat med sig av gratis mot att de marknadsförs i boken. De fyra initiativtagarna har själva bidragit med två var.

– Först kontaktade vi kända kockar, som till exempel Benjamin Ingrosso. Men han svarade inte. Då insåg vi att det var bättre att vända sig till mindre kända kockar, men sådana som vunnit Kockarnas kamp, eller Mästerkocken, berättar Tova Thorell.

Nu har gymnasietjejerna rott projektet i land. Men det var inte lätt. Frågan är om det ändå inte hade gått att hitta ett lite enklare koncept.

– Man behöver inte komma upp med värsta idén som tar så här lång tid. Men vi valde ändå att göra det och vi ville göra det bra, konstaterar, Wilma Aminoff.

Resultatet ligger uppradat på köksbordet i form av 300 exemplar av den nytryckta rosa kokboken med titeln ”Det lilla extra”, fina och fulla av färgfoton och recept. Det har inte varit billigt att trycka upp alla exemplar, närmare 32 000 kronor har det kostat. Ett par föräldrar har gått in med pengar, ett så kallat riskkapital. Cirka 100 stycken är redan förbeställda av familj och släkt, 15 stycken ska skickas ut till kockarna som delat med sig av sina recept som tack för hjälpen.

ANNONS

Den rosa färgen på omslaget var Tova Thorells idé.

– Vi ville ha något annorlunda! Därför har vi valt rosa, förklarar Tova Thorell.

LÄS MER:Mästerkocken Krister Dahl kommer hem till Lokal på Råda säteri

LÄS MER:Här är Härryda-Postens julkalender 2023

LÄS MER:Så många miljoner kostade dyraste villan i Härryda kommun i november

.

ANNONS