Rekrytat UF: ”Kommer lägga ner själen i det här”

De tre tredjeringarna Elias Högberg, Axel Torvant och Max Gärds Lundin undrade precis som många andra ungdomar: Hur hittar man en arbetsplats? Och hur kontaktar man en arbetsgivare? Som svar på sina frågor och för att hjälpa andra i samma sits startade de ett UF-företag.

ANNONS
|

Det finns en tydlig diskrepans mellan generationen som nu ska ut i arbetslivet och föräldragenerationen. Föräldragenerationen säger ”det är bara att gå till arbetsplatsen och lämna CV:et”, icke ont anande om GDPR och andra hinder. Det är detta gap som Rekrytat UF vill överbrygga.

Elias Högberg, vd och grundare och Axel Torvant, rekryteringsansvarig och delägare, går tillsammans med Max Gärds Lundin i tredje ring på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Via sin linje, ekonomi entreprenör, har de startat Rekrytat UF.

– Idén grundade sig egentligen i att vi själv har haft lite svårt. Hur skriver man ett bra CV? Hur hittar man arbetsplatser? Hur kontaktar man en arbetsgivare? Hur för man sig på en intervju? Och så vidare och så vidare, berättar Elias Högberg och fortsätter:

ANNONS

– Det är inte helt lätt, och att det finns, i vår analys, ett ganska stort behov inom vissa branscher att man får in ungdomar som inte är hur dyra som helst. Det är inte superkomplexa tjänster, men man får ändå in folk som gör jobbet.

Branscherna det rör sig om är försäljning, restaurang, fastighetsförvaltning, administration och delvis webbutveckling. Framåt sträcker sig Rekrytats planer till att ta sig an vård, lager och logistik, utbildning och transport.

– Det ska vara tjänster där det finns ett stort behov av personer men att det inte är så komplext att du måste gå tre år på högskola för det, att det är ett jobb man efter gymnasiet ändå behärskar för det är lite där vår största grupp av kandidater finns, eller där vi har de flesta arbetssökande kommer ju ta studenten nu, för de är lika gamla som oss. Det är några hundra stycken, säger Elias och tillägger:

– Vi ska inte rekrytera några senior developers på AstraZeneca.

Rekrytats nisch

Det som skiljer Rekrytat från andra rekryteringsbolag är, enligt vd Elias Högberg, deras unika kontakt med ungdomar.

– Om du går in i vårat klassrum och säger ”vad är Linkedin?” Då kommer 50 procent fråga, ”vad är det?”, säger Elias Högberg.

ANNONS

Därför måste man, enligt honom, se bortom de vanliga kontaktvägarna för att nå gruppen unga vuxna. Rekrytat finns bland annat på Tiktok och har också utnyttjat Hulebäcksgymnasiets egna kanaler.. En annan aspekt av UF-företagets metod är att de använder sig av arbetspsykologiska tester för att få rätt person till rätt företag och tjänst.

Är alla egenskaper bra egenskaper hos arbetssökande, eller är det något ni har märkt är mer attraktivt?

– I våran ålder och hos våra kandidater så är det absolut viktigast att de är drivna och vill lära sig, för att då kan man passa in på väldigt många arbetsplatser. Drivna, vill lära sig och är sociala, säger Axel Torvant.

Nästa steg

Ett ytterligare steg framåt blir att utveckla en CV-funktion för de arbetssökande. När man väl har fyllt i sina kontaktuppgifter, sina kompetenser och gjort sitt arbetspsykologiska test kommer allt detta med hjälp av AI fyllas i CV-mallen och med det arbetspsykologiska testet som ett cirkeldiagram. Många av företagets interna processer styrs av AI.

– Vi upplever att alla CV:en ser ungefär likadana ut i våran ålder. När vi har den här CV-funktionen så kommer vi kunna visa det för företagen så det blir väldigt mycket lättare för dem att utskilja olika CV:n, säger Axel Torvant.

ANNONS

Studenten - för vissa arbetslöshet, för Rekrytat ett arbetstillfälle

I takt med att Rekrytats medarbetare tar studenten tar också många arbetssökande de har rekryterat studenten – det kommer vara några hundra personer som redan nu finns i databasen. Det är nu chansen finns att gör rekryteringar för heltidsjobb, till skillnad från innan då det mest har varit deltidsjobb som gäller. Som det ser ut vid skrivande stund har 35 personer fått jobb via Rekrytat. För arbetslaget själva vill de efter studenten jobba med företaget på heltid.

– En stor skillnad är ju att i skolan avsätter vi 70 minuter gånger två för att göra det. Men nu kommer vi kunna sätta 40-50 timmar i veckan, säger Elias Högberg.

Starta eget

Både Elias och Axel vittnar om att drömmen att starta eget är långlivad hos de båda. Det är speciellt friheten som lockar.

– Det var också en anledning till att man valde ekonomi-programmet, att man ville få chansen att driva det här. Det har väl alltid varit någonting man har velat göra säger Elias och fortsätter:

– Jag har alltid känt jag är inte jättekär i att ha en chef, eller någon som bara säger, gör det här, lyd. Det är mer kul att kunna vara sin egen eller att man kommer överens mer.

ANNONS

LÄS MER:Hanna Ferm och Viktoria Ottosson har släppt var sin ny låt

LÄS MER:Hemlös man höll sig undan rättvisan – drog till Gran Canaria

LÄS MER:Hindåsbor föreslår: ”Gör en park på Bocköhalvön”

ANNONS