Tunga tårar när Pixbo föll – på mållinjen

Pixbodamerna stod för en heroisk insats när laget föll i SM-finalen mot Thorengruppen. Umeålaget vann med 4-3 och tog sitt tredje raka SM-guld. Pixbo hade ledningen vid två tillfällen men lyckades inte med att knyta ihop säcken, och till slut föll man på mållinjen.
– Vi vänder matchen och har bra läge på 3-1 men så kommer ett skitmål mot oss, säger tränaren Jonas Gustafsson.

ANNONS
|

Det är tredje året i rad som Pixbo förlorar SM-finalen mot Thorengruppen. Trots att Pixbo ledde vid två tillfällen och stundtals spelade ut de regerande mästarna, var det Thorengruppen som till slut visade sin styrka och vann med 4-3.

Pixbo får nu addera ännu ett silver till troféskåpet och efter slutsignalen var tårarna många och tunga. Dels för besvikelsen, men också på grund av smärtsamma farväl.

– Jag trodde på vinst hela matchen. Det känns tufft och alla i laget förtjänar ett guld. Nu ska vi bara ta hand om varandra i laget, säger Moa Andersson som under fredagen utnämndes till Sveriges bästa back.

ANNONS

En kämpig första period

De 10 489 åskådare som tagit sig till Avicii arena fick se ett, inledningsvis, trevande spel. Lagen kände på varandra och försökte landa i sitt egna spel. Thorengruppen tog dock kommandot och periodens enda mål kom redan efter åtta minuter. Det var Oona Kauppi som inledde matchens målskytte, och hon skulle noteras för ytterligare två mål innan slutsignalen löd.

Pixbo hade emellanåt stora problem med att framför allt hantera motståndarlagets höga presspel.

– Vi spelar svagt i den första perioden och förlorar en hel del dueller. Vi växer in i matchen efter ett tag och i den andra perioden går vi in med bra energi, och bestämmer oss för att bara köra, säger Pixbo-tränaren Jonas Gustafsson.

Pixbo kom i gång i andra perioden

Pixbo rivstartade den andra perioden med ett tålamodigt försvarsspel och briljant presspel. Thorengruppen stängdes ner och kom inte åt med sina skottförsök. Pixbo kvitterade tidigt efter ett mål av Emma Stenberg. Ett par minuter efter det så var det Caroline Adelöws tur när hon sköt ett välplacerat skott i det högra krysset.

Pixbo fick stundtals de regerande mästarna att se ut som ett mediokert mittenlag och vändningen var rättvis. Innan perioden nådde sitt slut kvitterade dock Thorengruppen.

– Vi vänder matchen och har bra läge på 3-1 men så kommer ett skitmål mot oss, kommenterar Jonas Gustafsson.

ANNONS

Pixbo tog dock ledningen ännu en gång, men Veera Kauppi kvitterade än en gång för Thorengruppen och resultatet 3-3 stod sig perioden ut. Den tredje perioden inleddes varsamt och det var Umeå-laget som sakta men säkert tog över. Oona Kauppi sköt laget till den ledning som stod sig matchen ut och Thorengruppen kunde titulera sig som svenska mästare än en gång.

Pixbo spelade kreativt och kvickt. Stundtals bjöd laget på vackra passningskombinationer, vilka var en väg uppåt i banan. Men det var Thorengruppens erfarenhet, fysik och rutin som till slut visade sig vara starkast.

– Förlusten känns som att det blir som ett ärr. Det är mest synligt i början, men kommer för alltid finnas kvar, säger Jonas Gustafsson.

Två tunga tapp för Pixbo Wallenstam inför nästa säsong

Succétränaren Gustafsson gjorde sin sista match för Pixbo och hoppades på ett guld, eftersom “Pixbo nosat på guldet i två år nu.” Han vill inte avslöja vart vägen leder honom nu, men han kommer fortsätta inom innebandyn.

Annorlunda är det för Pixbos ledstjärna och lagkapten Ida Sundberg. Hon flyttar till Schweiz och klubben Kloten-Dietlikon Jets.

– Hela laget gör en jättebra match och jag tycker vi är värda mer, säger hon.

Den 28-åriga backen har spelat hela sin proffskarriär i Pixbo. Det har blivit tio år i den rödvita tröjan och hon ser nu framemot en ny utmaning. Tårarna rann tunga direkt efter slutsignalen.

ANNONS

– Jag har alltid haft Schweiz i tankarna och kommer ångra mig om jag inte tar chansen nu. Samtidigt förstår jag inte riktigt att jag lämnar laget. Nu får det bli en sista kväll med gänget, säger hon och tillägger:

– Vi är bäst på fest och den matchen vinner vi!

Kan du tänka dig att komma tillbaka till Pixbo i framtiden?

– Man ska aldrig, säga aldrig men som det är nu så är detta min sista match i SSL och Pixbo.

Lara Heini fortsätter i Pixbo

Pixbo har nu en tid på sig att fundera på nästa säsong. Det kommer krävas ett aktivt arbete för att fylla de tomrum som uppstår efter Jonas Gustafsson och Ida Sundberg. Laget kan dock tryggt luta sig tillbaka i målvaktsfrågan. Lara Heini som, enligt konsensus i innebandyvärlden är världens bästa målvakt fortsätter sin karriär i Pixbo. Och hon är säker på framgång nästa säsong.

– Trots förlusten så är vi det bästa laget i världen och det kommer bli bra nästa år också. Vi passar bra ihop och kan bygga vidare på det, säger hon och fortsätter:

– Det är så klart väldigt surt att förlora, för vi kommer hit för att vinna. Man blir väldigt ledsen och frustrerad. Speciellt eftersom det är den sista matchen för denna sammansättning och jag önskar att Ida skulle få ett bättre avslut, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Liverapport: Följ Pixbos damer i guldjakten på Avicii arena

LÄS MER:Tre SM-silver i rad – nu jagar Pixbos damer guld

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS