Tre SM-silver i rad – nu jagar Pixbos damer guld

Pixbos damer ställs mot rivalen Thorengruppen i säsongens SM-final under lördagen. Matchen spelas på Avicii arena i Stockholm och finalen är en repris på fjolårets final. Pixbo har tagit silver tre år i rad och har nu alltså ännu en möjlighet att ta med guldet hem till Mölnlycke. Tränare Jonas Gustafsson:
– Det blir skillnad när vi möter dem jämfört med övriga lag.

ANNONS
|

Slutspelet är över och säsongens crescendo sker när världens två bästa innebandylag ställs mot varandra i Stockholm på lördag. Det är då Pixbo Wallenstam tar sig an regerande mästarna Thorengruppen i en final på Avicii arena. Det är en final-repris på förra året då Thorengruppen var aningen starkare och vann med 5-4.

Pixbos tränare Jonas Gustafsson tycker det är väldigt kul att ha nått finalen i år igen, och särskilt roligt kommer det bli att möta just Thorengruppen.

– Mot alla andra lag så har vi väldigt mycket boll och stort bollinnehav. Thorengruppen är också intresserade av det och att spela offensiv innebandy. Det blir skillnad när vi möter dem jämfört med övriga lag. Det skiljer sig ganska mycket, precis som det gör för dem.

ANNONS

Jonas Gustafsson ser att Pixbo har utvecklats väl under säsongen och att laget är trygga i sitt defensiva spel.

– Vi har hittat lite nycklar i spelet. Vi är trygga i det sättet vi spelar på och även att ha bollen mot ett bra lag. Sen är duellspelet en annan styrka vi har. Vi är bra en mot en och så kan vi sätta en hög press.

Små marginaler på toppen

Pixbo och Thorengruppen har varit elitinnebandyns följeslagare i ett par år. I förra årets SM-final vann Umeå-laget en tät tillställning med 5-4 och under denna säsong har lagen mötts vid tre tillfällen.

I februari, när lagen möttes på Wallenstam arena, var det Pixbo som var starkast och vann med 2-1. När Pixbo åkte upp till Umeå för bortamatchen fick laget åka hem med en uddamålsförlust. Slutresultatet blev hela 8-7 till Thorengruppen. Lagen drabbade även samman i Svenska cupen-finalen i en match som slutade med seger till Pixbo. När slutsignalen gick stod det klart att Pixbo vunnit med 7-6.

Men, det är SM-finalen som är matchernas match, och där har alltså Pixbo förlorat två i rad.

– Jag tror det är tillfälligheter och inte har att göra med att det är just SM-finaler. Just i de två matcherna var Thorengruppen bättre än oss. Vi behöver göra saker och ting lite bättre. Sen är det också lite speciellt att spela final men att vinna och förlora med uddamål visar att det är väldigt små marginaler i slutändan, säger Jonas Gustafsson.

ANNONS

Vad tycker du är Thorengruppens absolut största styrka?

– De har sina absoluta styrkor i offensiven. De gör väldigt mycket mål och framför allt på hemmaplan i Umeå. Och tittar man på just offensiva skills, så har de ett par spelare som är bland de bästa forwardsen i världen och som kan skapa mycket problem.

Hur tänker ni stoppa dem?

– Det tycker jag att vi har gjort ganska bra i tidigare matcher. Det är kopplat till just en mot en spelet, och det gäller att ligga nära dem och vara jobbiga, och inte ge dem så mycket ytor, säger Jonas Gustafsson.

Thorengruppens tränare: ”Inte mer än rätt”

Pixbo kvalificerade sig till final genom att slå ut Kalmarsund i kvartsfinalen med 3-0 i matcher, väl i semifinalen vann Pixbo med 3-1 i matcher mot Rönnby från Västerås. Det är en spelare som stuckit ut extra mycket under slutspelet, enligt Jonas Gustafsson.

– Det är våran målvakt Laura Heini som varit fantastiskt bra i mål. Hon släppte bara in sju spelmål på fyra matcher i semifinalen. Men det är många som har gjort det bra.

Thorengruppen från Umeå bildades 2005, och är döpta efter det bolag som äger klubben. Bolaget fokuserar också på att driva gymnasier, grund- och förskolor samt vuxenutbildningar. Laget vann grundserien med fyra poängs marginal ner till Pixbo.

ANNONS

– Det är världens två bästa lag som möts igen i final och det är inte mer än rätt att det är vi som är i final, säger Thorengruppens tränare Daniel Jernberg.

Hur tror du att matchbilden kommer att se ut?

– Det är svårt att svara på då varje match lever sitt egna liv. I Svenska cupen så blev det en målfest med tretton mål, men efter så blev det bara tre mål. Men jag hoppas på en fartfylld match med många målchanser.

Ni har vunnit två SM-finaler i rad mot just Pixbo, men Pixbo lyckas att vinna i grundserien, innebär det att ni har starkare nerver när det väl gäller?

– Det blir lite mer anspänning i en SM-final, dels spelar man på en större arena med lite mer folk. Och så har vi en hel del folk som har mycket erfarenhet från sådana matcher. Men samtidigt så har Pixbo varit i final flera gånger nu på den senaste åren, och börjar bli allt mer bekväma i finalsammanhang. Det är väl det som är den stora skillnaden.

Vad tycker du är Pixbos starkaste sida?

– Det är ett väldigt defensivt starkt lag och så har de en väldigt duktig målvakt, som i folkmun kallas för världens bästa målvakt.

ANNONS

De är hoten mot Pixbo

I grundserien gjorde Thorengruppen 226 mål och släppte enbart in 73 stycken, jämfört med Pixbo som gjorde 188 mål framåt och släppte in 107 mål. Thorengruppen har två väldigt giftiga forwards i Veera Kauppi och Emelie Wibron. Den förstnämnda knep 57 sammanlagda poäng under grundserien, men det är Emelie Wibron som är det största offensiva hotet. På 26 matcher gjorde 45 mål och stod för 36 målgivande passningar. Sammanlagt tog hon 81 poäng och vann grundseriens poängliga med 16 poäng mer än tvåan Wilma Johansson, från Rönnby.

– Man kan tänka sig att det blir en kamp mellan Emelie Wibron och Pixbos målvakt Lara Heini, och jag hoppas att Emelie går vinnande ur den striden. Men det står inte och faller på henne, vi har en del starka offensiva spelare, säger Daniel Jernberg.

Vad tror blir den avgörande faktorn i finalen?

– De som vågar släppa loss mest är väl de som kommer lyckas bäst också. Det lag som kan komma upp i sitt vanliga spel tror jag. Men det är det som är charmen med att det bara är en finalmatch, man vet inte. Och det gäller att ta tillvara på den möjlighet man får i att spela final. Det är få förunnat att få spela på Avicii arena.

ANNONS

Härryda-Posten är på plats på Avicii Arena för liverapportering under lördagens finalmatch som inleds klockan 12:00

LÄS MER:Flera grundskolor i Härryda brister i brandskydd

LÄS MER:Efter branden i Landvetterkrossen – frustration och oro bland grannar

LÄS MER:Två män sålde hundratals kilo cannabis – omsatte miljoner kronor

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS