Tuffare tider för Mölnlycke IF – kommunens bidrag har krympt

Det avgående politiska styret har infört ett maxtak för föreningsstödet på 30 deltagare per aktivitet. En förlust på tiotusentals kronor, enligt Mölnlycke IF som menar att större föreningar missgynnas.

ANNONS
|

Aktivitetsstödet för föreningslivet i Härryda kommun har under 2022 gjorts om. Bland annat har ett maxtak införts. I det nya systemet kan föreningar få bidrag upp till 30 deltagare per aktivitet, men inte mer. För fotbollsföreningen Mölnlycke IF har förändringen varit allt annat än positiv. Henrik Johansson är ordförande i föreningen.

– Det är en förlust på tiotusentals kronor och det är jättemycket för en förening som oss. Det är en direkt konsekvens av den nya utformningen där man begränsar stödet till 30 deltagare per aktivitet. Vi har grupper som är betydligt större än så.

Hur allvarligt är det?

ANNONS

– Det är illa men vi går inte under. Den enda parametern vi kan skruva på är medlemskostnader men vi har medlemmar ur samhällets alla skikt och pengar ska inte vara ett hinder om man vill vara med.

Vad säger ansvariga politiker när ni framför den här kritiken?

– De har sagt att det bara är en testperiod och att förändringen inte ska påverka oss, men nu har vi utvärderat och kan se att det gör det.

Grannkommunen Göteborg agerar annorlunda

Samtidigt har omkostnaderna för föreningarna ökat i och med stigande elpriser. I Göteborg har man därför infört ett energistöd till föreningslivet. Henrik Johansson i Mölnlycke IF hade välkomnat ett liknande bidrag i Härryda.

– Vår klubbstuga motsvarar ungefär en villa i eldrift och vi har säkert sett en uppgång med 70 000 kronor över året. Så pengar gör skillnad.

Ett mer rättvist system

Syftet med bidragsreformen har bland annat varit att göra bidraget tillgängligt för alla föreningar och mindre krångligt att söka. Dessutom vill man gynna ett varierat utbud med fler aktiviteter, det menar Maria Kornevik Jakobsson (C) ordförande i välfärdsnämnden.

– Det nya stödet bygger på vad alla föreningar har gemensamt – nämligen aktiviteterna. Förut gynnades vissa föreningar medan andra blev helt utan pengar. Det här ville vi förändra.

ANNONS

I Göteborg infördes ett energistöd till föreningarna i och med stigande elpriser. Med det nya stödet i Härryda får energitunga verksamheter med elljus för fotbollsplaner och klubbstugor mindre stöd, hur kommer det sig att ni gör en annan bedömning?

– Vi har inget energistöd men däremot satsade vi på ett återstartsbidrag efter pandemin med 5 miljoner kronor. Med tanke på att det ordinarie föreningsstödet är cirka 4,2 miljoner kronor så är det en stor satsning.

Maxgränsen blir kvar

För Henrik Johansson i Mölnlycke IF är svaret självklart, föreningar borde få stöd för antalet deltagare men att slopa 30-taket är inte ett alternativ, enligt Kornevik Jakobsson. Hon poängterar att gensvaret från föreningslivet främst varit positivt och att det är för tidigt att utvärdera.

– Det nya stödet har varit igång ett knappt halvår. Vi kommer göra en utvärdering i juli 2023 och då får vi se vad vi eventuellt kan skruva på. Men nej, jag tror inte maxgränsen kommer tas bort.

LÄS MER:Inbrott i bostad i Mölnlycke – bar i väg väska fylld med gods

LÄS MER:Ica-kunder skänkte 100 kilo kattmat till utsatta katter

LÄS MER:Prästgård renoveras – för att gynna ungdomarna

ANNONS