Pixbo Tennis i Mölnlycke har 250 barn och ungdomar i kö

Intresset för att spela tennis i Mölnlycke är stort. Problemet för Pixbo Tennis är att de inte kan ta emot barnen och ungdomarna som knackar på tennishallens dörr.
– Det är synd att behöva säga nej till folk nästan dagligen, säger Jon Läbom, klubbchef i Pixbo Tennis.

ANNONS
|

I skuggan av pandemin har barn- och ungdomsidrotten blivit hårt ansatt. Enligt statistik från LOK-stödet (lokalt aktivitetsstöd) var antalet deltagartillfällen i Sverige 700 000 färre ifjol jämfört med 2019.

Och enligt Riksidrottsförbundets rapport ”Två år med corona” som släpptes i våras var varannan tillfrågad förening orolig för att inte kunna rekrytera nya medlemmar eller tränare. Hårdast drabbade har inomhusidrotterna blivit.

Tennisen är dock en av sporterna som bryter den dystra trenden. Av Riksidrottsförbundets 71 specialidrottsförbund var tennisen en av 13 idrotter som inte såg någon minskning i antal deltagartillfällen under pandemins första år.

270 barn och ungdomar i träning – 250 som köar

Och för Pixbo Tennis i Mölnlycke är problemet istället en kölista utan ände. Jon Läbom som är klubbchef berättar att hela 250 barn och ungdomar står och knackar på dörren.

ANNONS

– Och vi har 270 som är i träning i dagsläget, så det är nästan lika många som köar. Det är synd att behöva säga nej till folk nästan dagligen, säger han.

Blir kön bara längre och längre?

– Ja, tyvärr är det så. Sen har vi de senaste åren haft köläger på somrarna, för vi har ju förutom våra fyra banor inne också fyra banor ute, så då har vi lite mer plats. Så att barnen får testa på i alla fall, även om vi inte kan erbjuda en plats, säger Jon Läbom.

Pixbo Tennis planerar utbyggnad av hallen

Hur länge de som stått längst i kö har väntat vet han inte. Men med en snabb överslagsräkning går det att konstatera att det, åtminstone som det ser ut just nu, lär dröja innan den som står sist i kön erbjuds en plats.

– Det är när någon slutar som vi kan ta in en från kölistan. Det kanske kan vara 10-20 per termin som roterar, så vi har tyvärr en alldeles för lång kölista, säger han.

Men det kan snart komma att dyka upp en lösning på den problematik Jon Läbom beskriver som angenäm, eftersom han förstås tycker att det är kul med en trend där fler och fler vill spela tennis. Pixbo Tennis har nämligen i flera år tittat på en utbyggnad av tennishallen i samarbete med kommunen.

ANNONS

– Vi var faktiskt väldigt nära på att få igenom det precis när covid drog igång. Men när råvarupriserna skenade så sprack vår budget. Men nu har vi tagit nya tag och försöker hitta en lösning, säger klubbchefen Jon Läbom.

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson råkade på Frankrikes president Macron: ”Plötsligt stod han bara där”

LÄS MER:Sportpartiet rasar efter hotet att stoppa ny idrottshall

LÄS MER:Fullt hus när O’Learys rullade ut den röda mattan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS