Pengaregn över Mölnlycke IF efter Gustav Ludwigsons flytt till Sydkorea

Under torsdagen stod det klart att Gustav Ludwigson, uppvuxen i Mölnlycke och fostrad i Mölnlycke IF, skriver på för Sydkoreanska klubben Ulsan Hyundai. Något som innebär pengaregn över moderklubben.
– Det är mycket spekulationer än så länge. Men något blir det ju, säger Anders Dahlstedt, föreningsutvecklare i Mölnlycke IF.

ANNONS

Gustav Ludwigsons resa som fotbollsspelare liknar nästan ingen annans. När han var 21 år gammal spelade han fortfarande division 4-fotboll med Mölnlycke IF. Där och då var det ovisst om det var inom fotbollen han hade sin framtid.

Men när han tog klivet över till division 3-laget Sävedalen, som Ludwigson också hjälpte upp i division 2, började karriären så smått ta fart. Det ledde till att han som 25-åring hade han nått hela vägen till superettan och Örgryte IS.

Gamle tränaren: ”Motbevisat hela tiden”

Men att han bara ett par år senare skulle komma att bli Hammarbys främste målgörare, skulle skjuta Bajen ut i Europa och att nu alltså bli värvad till Sydkorea för flermiljonbelopp var det nog få som hade kunnat tro.

ANNONS

– Jag har hört från andra håll att: ”det kan nog bli tufft för honom i superettan”, ”det kan nog bli tufft för honom i allsvenskan” och så vidare. Men han har motbevisat det hela tiden med sin attityd och vilja. Han är en unik spelare som får och tar sina chanser. Det tycker jag är rätt häftigt, säger Mölnlycke IF:s föreningsutvecklare Anders Dahlstedt, som var tränare till Ludwigson under hans fostran Mölnlycke IF.

Gustav Ludwigson har tidigare hyllat sin före detta tränare Anders Dahlstedt. På frågan vad Mölnlycke IF har betytt för hans resa som fotbollsspelare har han bland annat sagt följande till Härryda-Posten:

– Såklart allting. Jag har fått hela min skolning där. Jag hade samma tränare med mig från ungdomsåren ända upp till A-laget. Hela min fotbollsuppväxt är ju i Mölnlycke.

Smickrande, menar Anders Dahlstedt.

– Det är fantastiskt kul att få det tillbaka. Det måste jag få lov att säga. Jag har alltid haft en bra relation med honom. Han är ju en genuin människa. Man trivs i hans sällskap, säger han.

Anders Dahlstedt, föreningsutvecklare och Ludwigsons gamla tränare i Mölnlycke IF: ”Det är klart att vi är jättestolta.”
Anders Dahlstedt, föreningsutvecklare och Ludwigsons gamla tränare i Mölnlycke IF: ”Det är klart att vi är jättestolta.” Bild: Privat

Pengaregn över Mölnlycke IF

Något annat som Anders Dahlstedt tycker är fantastiskt kul är att Gustav Ludwigsons flytt till Sydkorea med all sannolikhet innebär ett rejält tillskott i klubbkassan.

ANNONS

Detta på grund av att det finns något som kallas för solidaritetsersättning, vilket ska betalas ut när en professionell spelare säljs eller lånas ut till annan klubb i en internationell övergång. Solidaritetsersättningen utgör fem procent av övergångssumman och ska fördelas på de klubbar som spelaren varit registrerad under åldern 12–23 år.

Enligt tidigare medieuppgifter landar prislappen för Ulsan Hyundais köp av Gustav Ludwigson på 6 miljoner kronor.

Anders Dahlstedt berättar att Gustav Ludwigson var skriven hos Mölnlycke IF ända till 23 års ålder, men att det ändå inte nödvändigtvis är så enkelt att föreningen får hela de fem procenten och därmed 300 000 kronor.

– Vi delar inte solidaritetsersättningen med någon annan. Men det kan vara att det räknas av något som vi har fått innan. Man brukar få ringa till Svenska fotbollförbundet för de här frågorna, men jag tror det blir lite mindre än fem procent, säger Dahlstedt.

Förbundsjuristen: ”Det kan bli väldigt komplext”

Christine Stridsberg, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet, förklarar att generellt ska fem procent betalas ut till de klubbar där spelaren varit mellan 12–23 års ålder, men att det kan finnas olika parametrar som gör att summan kan påverkas.

– Det kan alltid ha funnits olika villkor och överenskommelser i samband med tidigare övergångar. Ibland kan man kommit överens om att man inte tar någon ersättning senare om får mer vid ett tidigare tillfälle. Det kan bli väldigt komplext, säger hon.

ANNONS

Men oavsett om summan till Mölnlycke IF blir 200 000 eller 300 000 är det ett välkommet tillskott i klubbkassan, menar Anders Dahlstedt.

– Det är ett jättevälkommet tillskott helst i dessa tider. Vi fick en räkning på 14 000 bara på elen i november. Så det är klart att vi står inför utmaningar, och alla pengar är välkomna så vi kan fortsätta vårt arbete, säger han.

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson till Sydkorea

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson råkade på Frankrikes president Macron: ”Plötsligt stod han bara där”

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson sköt Bajen till Europa

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS