Viktoria Ottosson från Hindås släpper nya låten Du fyller år

Viktoria Ottosson från Hindås sjunger poppigt mjukt om vardagsliv och existentiella frågor. På måndag släpps hennes nya låt ”Du fyller år”.
– Det jag kan bäst är mitt eget liv och vardag. Jag reflekterar mycket kring småsaker, det har jag alltid gjort. Jag hoppas att min musik väcker känslor hos andra.

ANNONS
|

Den som bekantar sig med Hindåsättade Viktoria Ottossons musik möts av låttitlar som ”Wieselgrens falafel” och ”Städa”. Lyssnaren vaggas in i vardagsrealistiska fraser som ”när jag känner för att städa, är det plötsligt lättare”.

– Jag har i perioder haft depressioner och tänkt ”shit när man känner för att städa så har man tagit sig ur det”, det är ett sätt att visa kärlek mot sig själv som man kanske inte gör när man är deprimerad, berättar Viktoria Ottosson, som tar en kort paus i sitt jobb som ljudtekniker på Tillsammansfestivalen i Göteborg när Härryda-Posten ringer.

Från Hindås till stadspuls

Viktoria Ottosson har sina rötter i Hindås, men flyttade därifrån i slutet av tonåren för att få uppleva stadspuls. Numera bor hon i en lägenhet på Hisingen i Göteborg, vilket inte minst märks i hennes första soloplatta, ”Comfort Food”, som hon skapade förra året.

ANNONS

Låttitlarna speglar de matställen i närheten som hon ofta besökte när pandemin härjade som värst, och låttexterna beskriver känslor förknippade med just dessa platser. Som godisaffären hon och hennes ex brukade handla godis i, som en ritual man har med den man är tillsammans med.

– Det finns fördelar med stan, men jag saknar bygemenskapen lite. När jag var tonåring romantiserade jag storstaden. Jag var till och med lite sur på mina föräldrar för att jag behövde åka så länge för att komma till stan. Men sedan insåg jag att det fanns mycket vackert i Hindås, man är närmare naturen.

Viktoria Ottosson kan ibland sakna bygemenskapen i Hindås.
Viktoria Ottosson kan ibland sakna bygemenskapen i Hindås. Bild: Pierre Poll

Fått positivt utlåtande av musikkritiker

Från att ha spelat gitarr sedan barnsben, men aldrig vågat uppträda för någon, började hon för sju år sedan, när hon pluggade till arkitekt i Umeå, sin musikaliska resa på allvar. Hon startade indiepop-bandet Lesley. Ett band som samma år blev nominerat till årets band av musiktidningen Gaffa, och som även fått hänga med till Göteborg, men med andra medlemmar.

Men det var under pandemin som hon slog slag i saken och släppte eget. I SVT-programmet PSL, där musikkritikern Peter Sinding-Larsen tipsar om musik, ägnades ett avsnitt åt Viktorias artisteri. Hennes första sololåt, ”SOS candy”, som kom ifjol, och som är sista spåret på hennes debut-EP, omnämndes som ”en riktigt juvel i den svenska popskatten”.

ANNONS

– Det är så klart superfint att han som är musikfinsmakare fattade vad jag gjorde. Det var lyxigt, jag är superindie och gör allt själv, så det är kul när någon plockar upp en så. Det är inte så att jag har asmånga plays på Spotify. Men alla små steg är steg framåt, oavsett uppmärksamheten ska jag fortsätta, det är med musiken jag känner mig hemma i, i livet.

Viktoria Ottosson skapar mycket av sin musik i sin lägenhet, och i studion i Majorna.
Viktoria Ottosson skapar mycket av sin musik i sin lägenhet, och i studion i Majorna. Bild: Privat

Hur vill du att publiken ska uppleva din musik?

– Jag vill att den ska komma i kontakt med sina känslor, börja reflektera, musik tillsammans med text kan skapa djupare förståelse, det man säger i texten förstärks av musiken. Ambitionen är att förflytta lyssnaren till en annan värld. Det här är musik som man kan lyssna på ensam, när man går på en promenad i skogen.

På måndag släpper Viktoria Ottosson en ny singel med titeln ”Du fyller år”. Den är synthig och dansant, men texten osar av vemod: ”vet inte vem jag är utan dig, vet inte vem jag är i mig själv”.

Vad vill du att folk ska känna när de lyssnar på ”Du fyller år”?

– Jag vill att folk ska känna fascination inför hur tiden går och hur man förändras som människa, hur man kan känna, ”shit det har gått så och så många höstar sedan det här var”. Det vore kul om någon ville dansa till den också. Det har jag gjort, säger Viktoria Ottosson, innan hon behöver återgå till sitt jobb på festivalen.

ANNONS

LÄS MER:Härryda-Posten lanserar Pixbosvepet – för att ge läsarna en unik inblick i lagen

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

LÄS MER:Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

ANNONS