Biljettkontrollanterna får nytt utseende – vita kepsarna skrotas

Snart är det inte vita kepsar utan klarblå täckjackor som särskiljer biljettkontrollanter från resenärerna. Under våren tar ett nytt bolag över biljettkontrollerna för Västtrafik och utöver det nya utseendet ska det även bli fler kontrollanter.

ANNONS

De som har för vana att tjuvåka i kollektivtrafiken och spana efter vita kepsar får snart tänka om. Västtrafik har nämligen tagit fram en helt ny uniform för sina biljettkontrollanter

Från och med 16 mars är det en klarblå täckjacka och mörkblå keps som är de nya utmärkande dragen.

– Efter 10 år med svart jacka och vit keps med Securitas går vi över till den här blå som ju är Västtrafiks färg. Det var ett enkelt val, säger Leif Gjulem, verksamhetschef och ansvarig för biljettkontrollen på Västtrafik.

Nytt bolag som genomför arbetet

Bytet av uniform sker i samband med att man byter bolag som genomför kontrollerna. I mars tar bevakningsbolaget QSG över arbetet mer och mer. Det tidigare bolaget, Securitas, slutar att genomföra kontroller i maj och fram tills dess kommer fler och fler blåklädda kontrollanter att synas i trafiken.

ANNONS

Det betyder att under några månader kommer både svart-vita och blå kontrollanter att kolla resenärers biljetter. Det kommer även vara extra många kontrollanter under tiden som de båda företagen jobbar parallellt.

De nya kontrollanterna kommer även att arbeta med ny digital utrustning som scannar legitimation och skriver ut bot på plats.

– Istället för att man ska stå och skriva för hand, med och risk för fel och liknande, så kommer det skötas digitalt. Det blir både snabbare och säkrare, säger Leif Gjulem.

Fler kontrollanter till 2024

I samband med att det nya företaget tar över ska man även genomföra fler kontroller på platser och tider där man sett att det fuskåks som mest. Tack vare en ny digital mätning har Västtrafik bra koll på var och när kontrollerna behövs som mest. Det handlar framförallt om Storgöteborg, Mölndal och Partille och under rusningstid.

De ökade kontrollerna gör att man att under 2023 även ökar antalet anställda kontrollanter. Om allt går enligt planen ska man öka antalet heltidsanställda biljettkontrollanter från strax under 100 idag till 120 i början av 2024.

Omöjligt att bli av med tjuvåkandet

Leif Gjulem säger att de olika förändringarna ska ge ett stort omtag av kontrollerna i kollektivtrafiken.

Går det att helt bli av med tjuvåkandet?

ANNONS

– Nej, det är helt omöjligt att hindra allt tjuvåkande. Men vi har sett under den senaste tiden att vi måste kunna minska på det, säger Leif Gjulem.

LÄS MER:Kraftigt snöoväder drar in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Snöoväder orsakar problem i trafiken i Härryda kommun

LÄS MER:Man stoppad på stulen mc – misstänks för rattfylla

ANNONS