Snöoväder orsakar problem i trafiken i Härryda kommun

Snön började ställa till det för trafiken i Härryda kommun redan vid middagstid på måndagen. Både på riksväg 40 och Härrydavägen fick flera fordon fått stopp. Västtrafik fattade också beslut om att ställa in alla avgångar med 100-bussen.

ANNONS

I korsningen Härrydavägen-Härskogsvägen fanns Daniel Svensson från Assistanskåren, som berättade att trafikläget var svårt på flera håll.

– Det är lika jävligt överallt. Stanna hemma, uppmanar han.

Strax före klockan 15 låg ett flera centimeter tjockt snötäcke på marken. Enligt Trafikverket hade flera lastbilar på riksväg 40 fått stopp mellan Björrödsmotet och Flygplatsmotet i riktning mot Jönköping.

Köer sträcker sig över en mil

Detta orsakade långa köer, och en sträcka på över en mil var påverkad.

– På min karta kan jag se att det är rödmarkerat ända från Råda till Assmundtorp, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Härryda-Postens reporter, Daniel Blomqvist, försökte ta sig från Härryda till Göteborg men beslutade sig för att inte fortsatta resan.

ANNONS

– Det är verkligen sjukt snöfall här. Jag gav upp försöket att komma till Göteborg, säger han.

100-bussen ställs in

Under eftermiddagen meddelade Västtrafik på sin hemsida att de ställer in alla avgångar med 100-bussen. Linjen kommer inte att trafikera alls under resten av måndagen. All trafik som går via riksväg 40 har också kraftigt försenats.

– Det är på grund av halka som avgångarna ställs in. Det är i stort sett stopp på riksväg 40 just nu, säger Jonathan Nord-Ekfeldt, störningskoordinator på Västtrafik till Göteborgs-Posten.

Så förbereder sig Härryda kommun

Kommunen är medvetna om att vädret kan komma att ställa till med problem på de kommunala vägarna och har planerat in plogning under natten och på tisdagen. Jonny Rosander är driftingenjör.

– Det som är högst prio är gång- och cykelvägar och där bussarna går. Där bussarna går tar vi in en saltbil också.

Jonny Rosander förklarar att vägnätet uppdelat i två prioritetskategorier. Prio ett är de lite större vägarna, och vägar till skolor och viktiga platser. Prio två är de mindre vägar in till bostadsområden.

Vad har ni för plan just nu för prio ett-vägarna?

– Någon gång i natt kommer de plogas och efter det gång- och cykelbanorna. Efter det plogas prio ett- och två-vägarna och sedan gång- och cykel igen.

ANNONS

Vad har du för tips om man måste ut på vägarna kommande dygnet?

– Eftersom det kommer snöa så mycket i natt, även efter att vi har plogat, så gäller det att köra försiktigt och anpassa hastigheten, säger Jonny Rosander.

LÄS MER:Starka vindar och snöfall väntar Västsverige – SMHI varnar

LÄS MER:Just nu: Flera stillastående fordon stillastående på väg 40 — helt stopp i ett körfält

LÄS MER:Just nu: Flera stillastående lastbilar på väg 40 — helt stopp i ett körfält

ANNONS