Västsvenska högtidsdagen: Därför firas Gustav Adolfsdagen – med bakelse

Den 6 november är en Västsvensk högtidsdag då den klassiska Gustav Adolfsbakelsen säljs. I Mölnlycke och Landvetter erbjuds den i flera olika versioner av Fredrik Frigell och hans stenugnsbagerier.

ANNONS
|

Förvisso pågår Alla helgons helg fortfarande, men på Västkusten är den 6 november välkänd för sin egen högtid. Göteborgs grundare Gustav Adolfs dödsdag år 1632 uppmärksammas med den smarriga Gustav Adolfsbakelsen. Även i Härryda kommun firas den bland annat på Landvetters och Mölnlyckes stenugnsbagerier som tillverkar smakbomben från grunden.

– Jag har gjort Gustav Adolfsbakelserna sedan 1983, berättar bagaren och ägaren av de två bagerierna Fredrik Frigell.

Gustav Adolfsbakelsen görs i olika former

Fredrik Frigell berättar för Härryda-Posten att bottnarna gräddas i Landvetter medan bakelserna tillverkas på plats i Mölnlycke. Och nog kräver Gustav Adolfsbakelserna lite handpåläggning.

Bakelserna görs i flera utföranden, exempelvis som Budapestbakelse, Napoleonbakelse och prinsessbakelse. Chokladporträttet är dess signum.

ANNONS

Vad innehåller Gustav Adolfsbakelsen?

När det gäller Napoleonbakelsen berättar Fredrik Frigell om hela processen. Först tillverkas smördegsbottnarna som kavlas och gräddas. På den första botten bres det äpplesylt som toppas med en ny botten. Ovanpå den läggs en handgjord, egenkokt vaniljkräm samt vispgrädde. En tredje botten läggs på som får ett tunt lager av hallonsylt och ett tunt lager med glasyr som sedan toppas med bakelsens signum: Gustav Adolfs porträtt i mörk choklad.

Den klassiska Gustav Adolfsbakelsen

Ursprungligen sägs bakelsen ha haft en rosa siluett i marsipan då konditoriet Bräutigams i Göteborg gjorde det som räknas som den första Gustav Adolfsbakelsen 1909.

– Västsvenskar är ganska stolta över kungen som grundade Göteborg. Och över bakelsen, berättar Fredrik Frigell som dock höjer ett varningens finger för att den västsvenska traditionen har sett bättre dagar.

– Gustav Adolfsdagen har blivit något mindre för varje år. På 80-talet var den enormt stor.

Bakelsen hotas av nya trender

Sedan dess har konditor- och cafékulturen växt och utvecklats i Sverige med en massa olika erbjudanden. Gustav Adolfsbakelsen har numera konkurrens av fler säsonger och ett större utbud.

– Då var det bara Gustav Adolf på hösten. Nu är det även Halloween, exempelvis.

Säljs endast under Gustav Adolfsdagen

Att bara sälja en bakelse på en enda dag gör också att det kan vara svårt att hävda sig mot andra bakelser som har längre säljtid.

ANNONS

– Vi är ganska strikta med vi bara säljer Gustav Adolfsbakelsen idag. Om det blir några kvar på måndag så säljer vi ut dem för halva priset. Men förhoppningsvis säljer de slut idag.

Fredrik berättar även att bageriet något år även skänkt överblivna Gustav Adolfsbakelser till äldreboenden.

Hur många bakelser blir det för konditorn?

– Det kan bli några stycken under tiden man gör dem, säger Fredrik Frigell och skrattar.

LÄS MER:Ladda ner Härryda-Postens nya app

LÄS MER:Så läser du Härryda-Posten som e-tidning

LÄS MER:Veterinär i Göteborg frias efter anmälan av Härrydabo

ANNONS