Vargen gäckar jägarna – skyddsjakten förlängs

Den varg som har jagats i Bollebygd på gränsen till Hindås har fortfarande inte hittats. Vid tre tillfällen har den anfallit får och nu förlänger länsstyrelsen skyddsjakten.
– Det är svårare än man tror att få tag på vargen, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare hos länsstyrelsen.

ANNONS

Den 24 juli beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg av hankön som kommer från ett revir som heter Gryten 1 i Södermanland. Den är född antingen 2021 eller 2022. Det första beslutet sträckte sig fram till den första augusti men den dagen har kommit och gått. Nu förlängs skyddsjakten med ytterligare två veckor, fram till den 16 augusti.

– Vi har förlängt skyddsjakten för vi har fortfarande hittat indikationer på att det finns varg inom området. Det betyder inte att det definitivt är samma varg men vi väljer att förlänga jakten inom samma område i två veckor till, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare hos länsstyrelsen.

ANNONS

Området utgörs av Bollebygds kommun och på östra sidan av Östra Nedsjön. Hindås tätort ingår inte i området.

Anfallit får vid tre tillfällen

När jakten påbörjades hade man tagit prov vid två attacker mot får och då insett att det rörde sig om en och samma varg. Den 24 juli inleddes skyddsjakten. Men den 21 juli hade man ytterligare en vargattack och efter skyddsjaktens start så har länsstyrelsen nu fått provresultaten från den attacken. Även då var det samma varghanne som hade skadat får.

– När vi gör våra prover så försöker vi ta DNA-prover från de sår som vargen har gjort på fåren. Det kommer från saliv som vargen har lämnat när den bitit. Ibland har väder och vind gjort proverna för otydliga för att använda men nu har vi tre tydliga träffar på denna varghanen, säger Mia Bisther.

Hur går jakten på vargen?

– Jägarna jobbar på, vi har ett 30-tal jägare ute men sen kan inte de vara ute dygnet runt, de har jobb och fruar och makar som saknar dem. Det är inte heller någon lätt uppgift. Det är svårare än man tror att få tag på vargen, säger Mia Bisther.

Kan jakten komma att förlängas även efter 16 augusti?

ANNONS

– Det beror på om det sker fler attacker i området. Det senaste tillfället var den 21 juli men efter det kan vi inte vara säkra ifall den är kvar eller har vandrat vidare och är ett problem någon annanstans.

LÄS MER:Vargjakt nära Hindås: ”Den har ett oönskat beteende”

LÄS MER:Dyster prognos inför kvällens supermåne

LÄS MER:Lastade elcykel på sin bil – stals under natten

ANNONS