Utredning om mordbrand i Mölnlycke läggs ner

Två lägenheter totalförstördes i somras i en brand på Solstensgärdet i Mölnlycke. Polisen inledde en förundersökning om mordbrand, men denna har nu lagts ner.
– Vi har inte hittat någonting som tyder på varken det ena eller andra, säger förundersökningsledare Johnny Nestor.

ANNONS
|

Det var den 10 augusti i år som en brand bröt ut i ett radhusområde på Solstensgärdet i Mölnlycke, vilket Härryda-Posten har rapporterat om tidigare.

Branden hade ett snabbt och aggressivt händelseförlopp och det tog inte lång tid innan delar av huset var helt övertända. Två av fyra lägenheter totalförstördes, men även taket skadades allvarligt, vilket innebär att hela huskroppen kommer behöva genomgå omfattande arbete innan lägenheterna är beboeliga igen.

Initialt kom uppgifter från polisen om att det fanns detaljer som tydde på att branden skulle kunna vara anlagd. Därför inleddes en förundersökning gällande mordbrand.

ANNONS

Men nu läggs utredningen ner, berättar Johnny Nestor, förundersökningsledare på Polisen.

– Jag lade ner det på bevisproblem. Vi har inga bevis för att gå vidare med ärendet helt enkelt, säger han.

Han menar att brist på bevis är ett vanligt problem när det kommer till just bränder.

– Bevis har en förmåga att brinna upp. Men vi har ju haft tekniker ute på plats och deras bedömning var att branden har startat genom att någon, genom slarv eller oaktsamhet, tillfört glöd eller eld till en altan, säger han och fortsätter:

– Det säger ju tyvärr inte så mycket. Men det har också funnits lite brandfarliga vätskor i förrådet som kan ha accelererat förloppet.

Polisen: Fortfarande oklart hur branden startade

Förutom att de har kunnat hitta vissa förklaringar till att det blev ett sådant aggressivt brandförlopp, har de alltså inte kunnat komma fram till hur den startade.

– Vi vet egentligen inte vad som har orsakat branden och vi har ingenting som tyder på att det är någonting som är anlagt. Och även om den skulle vara det så har vi inga bevis för det, säger Johnny Nestor.

Ett alternativ till att någon medvetet skulle ha startat branden är att slarv skulle kunna ligga bakom.

– Men vi har inte hittat någonting som tyder på varken det ena eller det andra, för vi vet inte riktigt vad som hänt. Det har blivit en brand, men vi har inte hittat någon person vi kan misstänka för brott. Och inte heller någonting som tyder på att någon var väldigt slarvig.

ANNONS

Var det utifrån rubriceringen mordbrand ni jobbade hela tiden?

– Ja, det var nog mordbranden som var uppe hela tiden, med tanke på att vi inte hade så mycket bevis. Så vi hade ingen anledning att ändra den delen. Men hade det kommit in något annat som skulle kunna tyda på oaktsamhet eller så, så kanske vi hade gjort det.

Trots att mordbrandsutredningen nu är nerlagd så betyder det dock inte att ärendet nödvändigtvis är stängt för alltid, menar förundersökningsledare Johnny Nestor.

– Alla förundersökningar går att ta upp igen om det kommer in någonting nytt. Så den måste inte vara stängd för alltid. Men just nu har vi ingenting mer att gå på.

Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo.
Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo. Bild: Sofia Bednarek

Renoveringsarbetet ska upphandlas: ”Knappt stommen är kvar”

Inga personer skadades i samband med branden och samtliga fyra hushåll har fått annat boende, antingen genom att de har ordnat på egen hand eller med hjälp av Förbo, som äger de brandskadade husen.

Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo, berättar att man nu har kommit så långt i arbetet med lägenheterna att man snart är i återuppbyggnadsfasen.

– Nu är huset äntligen helt rent och det är väl egentligen knappt stommen som är kvar. Och så har man tagit bort allt tak och rensat rent allt. Så nu är det i princip klart för återuppbyggnad.

ANNONS

Han tror att det kommer dröja runt 1,5 år innan det kommer gå att bo i huset igen.

– Nu ska det här på något sätt handlas upp, antingen om vi gör det eller det blir försäkringsbolaget. Det är det vi får se. Men jag tänker mig att det handlar om ungefär 1,5 års byggtid innan allt är klart.

Nu närmast väntar ett par avstämnings- och informationsmöten med de boende.

– Då ska vi prata med de boende och hur de tänker inför allt. Det kan ju till exempel vara så att vissa har hunnit rota sig på något annat ställe, säger Mats Carlsson.

LÄS MER:Grannar i chock efter lägenhetsbrand i Mölnlycke

LÄS MER:Kent hjälpte sina grannar ut ur det övertända lägenhetshuset

LÄS MER:Räddningstjänsten efter branden vid Solstensgärdet i Mölnlycke: ”Brann över himmeln”

ANNONS