Tua från Mölnlycke åtalad för klimataktion: ”Har testat de duktiga vägarna”

Mölnlyckebördige Tua Björnsdotter Frank har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att belysa klimatfrågan. För första gången har hon nu deltagit i en olaglig aktion och riskerar därmed böter eller fängelse.
– Det känns bisarrt och skitläskigt men det är läskigare med klimatkrisens konsekvenser. Jag väger olika typer av oro mot varandra, säger hon.

ANNONS
|

Tua Björnsdotter Frank, 30, bor i Malmö och pluggar halvtid till lärare. Den andra halvan engagerar hon sig i olika ideella organisationer. Sedan tidigare är hon utbildad folkhälsovetare med fokus på hur miljön påverkar folkhälsan. Hon är uppvuxen i Mölnlycke och har familj i Göteborg. När Härryda-Posten träffar henne är hon på tillfälligt besök för ett bröllop.

Om några dagar kommer hon i stället att befinna sig i Göteborgs tingsrätts lokaler för rättegång då hon är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakt. Hon riskerar böter eller upp till sex månaders fängelse.

Anledningen: I slutet av maj deltog hon i en blockad med hälsotema tillsammans med ett 20-tal hälso- och sjukvårdspersonal från stora dela av landet. De blockerade en av infarterna till Energihamnen i Göteborg under nätverket Extinction rebellions flagg.

ANNONS

– Vi gjorde det för att påkalla uppmärksamhet till att klimat- och miljökrisen också är en hälsokris. Det är inte bara ett hot. Den har kostat liv och orsakat ett oerhört lidande väldigt länge, säger hon.

Gruppen spelade upp en scen där aktiviststatister föll döda på marken och hälso- och sjukvårdspersonal undersökte dem. Utbildade läkare låtsades skriva dödsorsaksintyg relaterat till klimatkrisen som till exempel självmord, luftföroreningar och värmeböljor, förklarar Tua.

– Olika personer höll tal, bland annat jag.

På vilka sätt anser ni att klimatkrisen också innebär fara för hälsa och liv?

– FN hävdar att vi riskerar att förlora de senaste 50 åren av humanitära framsteg på grund av klimatförändringarna.

Vilken typ av humanitära framsteg?

– Fattigdomsbekämpning, hungerbekämpning och så vidare. Det drabbar barn, äldre och redan sjuka, till exempel. Eller de som odlar sin egen mat eller på andra sätt är utsatta. 90 procent av dödsfallen som sker globalt på grund av extrema väder-, vatten- och klimatförhållanden sker i utvecklingsländer. Det är en extremt orättvis klimat- och hälsokris där de som orsakat det minst drabbas mest och dessutom har minst maktchans att påverka beslut.

Vad tänker du om effekterna av den här typen av olaglig opinionsbildning?

ANNONS

– Det är ett sätt för oss att nå ut till allmänheten. Jag tror att det ger en tyngd när hälso- och sjukvårdspersonal intygar att vi tar de här juridiska, sociala och ekonomiska riskerna.

Du säger att det ger mer tyngd om det är sjukvårdspersonal som protesterar. Betyder det att folk inte lyssnar på andra grupper?

– Man har sett i undersökningar att svenskar generellt har en hög tilltro till läkare och sjukvårdspersonal, så när någon med den titeln gör den här typen av aktion lär det beröra allmänheten mer. Om läkare upplever att de har en moralisk skyldighet att försöka mildra konsekvenserna av klimatförändringarna och förebygga en hälsokris genom att med sina kroppar stoppa fossilindustrin, då skickar det andra signaler om att det är allvar.

Den här typen av aktioner innebär negativa konsekvenser för, i det här fallet, oljeraffinaderiet. Vad tänker du om det?

– Deras verksamhet ger en väldigt negativ effekt för otaliga människor i åratal framöver så där kan man väga störning mot störning.

”Testat de duktiga vägarna”

Tua Björnsdotter Frank motiverar sitt agerande med att hon under hela sin tid som ung vuxen försökt påverka på alla andra sätt. Bland annat har hon suttit i Härryda kommuns ungdomsforum och varit millenniemålsambassadör för svenska FN-förbundet.

ANNONS

– Det var där jag lärde mig hur sociala mål och miljömålet hängde ihop och hur katastrofalt det går med miljömålet. Jag har varit aktiv för Fridays for future i Malmö, Göteborg och i Brasilien. Jag har skrivit medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge, bland annat i Härryda kommun, och massor av debattartiklar. Jag har testat de duktiga vägarna som man rekommenderas.

Björnsdotter Frank har helt enkelt fått nog.

– I år kom Klimatpolitiska rådets rapport om att regeringens utsläpp faktiskt kommer resultera i ökade utsläpp för första gången på två decennier. Om jag då inte signalerar ett eskalerat allvar i eskalerade handlingar hade jag nog inte kunnat leva med mig själv, säger hon och tillägger:

– Det finns belägg för att fredlig civil olydnad kan medverka till viktiga samhällsförändringar, som till exempel att vi har fått kvinnlig rösträtt i världen.

Engagemang sprunget ur privilegium

Hon har tillbringat många somrar i ett hus i en by på Bali som låg precis vid vattnet.

– Framför huset har det funnits en mur för att skydda att vattnet inte skulle gå in i trädgården. Vi var där varje sommar och jag såg hur muren behövde höjas för att vattnet blev högre. Jag har vänner i byn på Bali som är så beroende av klimatets stabilitet och förutsägbarhet för att klara sin livsföring. De märker att det är mindre fisk och mer naturkatastrofer. Det påverkar deras trygghet, ekonomi och hälsa.

ANNONS

Hon har även vänner som berättat om hus i Brasiliens kåkstäder som sköljts bort till följd av skyfall.

– Husen på sluttningar i Rio bara sköljs bort av sten och lera och tar givetvis med sig människor och hem och sliter sönder familjer. Jag har levt i Brasilien och nära konsekvenserna av klimatkrisen och älskar många människor som lever i utsatthet för klimatförändringarna.

För henne är det en plikt att använda sitt privilegium för att påkalla uppmärksamhet – vilken hon riskerar betala för i tingsrätten. När det kommer på tal blir den självsäkra men lugna tonen genast betydligt skakigare.

– Det känns helt bisarrt och skitläskigt, men det är läskigare med klimatkrisens konsekvenser. Det är bisarrt för att jag har varit en väldigt duktig flicka. Jag har försökt … att gå den vägen man ska gå i mitt engagemang men också som medborgare. Vad som är lagligt och inte betyder inte alltid att det är moraliskt rätt eller inte.

Det senare finns det delade meningar om i hennes närhet.

– Det är många som inte säger något alls. Jag riskerar juridiska och sociala konsekvenser. Och det innebär en ekonomisk oro, såklart. Jag vet inte vad det får för konsekvenser på mina möjligheter till ekonomisk trygghet, säger hon och avslutar intervjun med tillägget:

ANNONS

– Vi måste komma ihåg vilka de största utsläpparna är och det får aldrig vara individer som ska lösa klimatkrisen. Det är självklart samhället som ska skapa strukturer så att människor kan leva hållbart och gott inom planetens gränser.

LÄS MER:Billigare resor med Västtrafik från Mölnlycke blir av – nästan ett år efter beslutet

LÄS MER:Hans bygger pansarvagnar i Härryda: ”Ett jäkla oväsen”

LÄS MER:Bra fotbollslördag för Mölnlycke IF, Landvetter IS och Rävlanda AIS

ANNONS