Trots positivt resultat för Härryda kommun – ”tufft ekonomiskt år” väntar

Ikväll har kommunstyrelsen sammanträde. På dagordningen står bland annat en lägeskoll på kommunens ekonomi.
– Vi måste vidta åtgärder för att vi ska nå det som kommunfullmäktige har sagt är de finansiella målen, säger Per Vorberg (M).

ANNONS
|

Flertalet punkter kommer avhandlas under kvällens sammanträde. Bland annat årsredovisningen för 2022 och det hållbarhetsstrategiska programmet.

– Jag har fått uppfattningen om att vi är många partier som vill ha igenom det, säger Per Vorberg (M) och syftar på programmet.

Även en summering av de inkomna så kallade Härryda-idéerna kommer att gås igenom. De fyller en liknande funktion som de tidigare medborgarförslagen och kommunstyrelsen ska, enligt tidigare kutym, ges en överblick av samtliga inkomna förslag två gånger per år.

Det som har mest påverkan på framtiden är dock den ekonomiska månadsuppföljningen för kommunstyrelsen för februari, enligt Vorberg.

ANNONS

– Den gäller alla nämnderna. Den visar att vi har gått in i ett tufft år ekonomiskt vilket innebär att vi måste vidta åtgärder för att vi ska nå det som kommunfullmäktige har sagt är de finansiella målen. Det påverkar allting och den här förväntan på att kommunen ska göra en massa saker. Vi kommer fokusera på kärnuppgifterna de kommande åren, säger han.

De finansiella målen för god ekonomisk hushållning väntas inte enligt rapporten att nås under 2023, men bör göra det under en fyraårsperiod baserat på tidigare års resultat.

Det förväntade resultatet för Härryda kommun är cirka 62,4 miljoner kronor för 2023 med ett budgeterat resultat om 8,3 miljoner innebär det en positiv budgetavvikelse om 54,1 miljoner. 51 miljoner av denna beror bland annat på att kommunstyrelsen och nämndernas reserver lyfts fram som överskott.

Socialnämnden, nämnden för utbildning kultur och fritid visar tillsammans med kommunstyrelsen upp ett positivt resultat på 61,1 miljoner. Finansförvaltningen redovisar en negativ avvikelse om sju miljoner.

LÄS MER:Mariia siktar på att jobba som läkare – även i Sverige

LÄS MER:Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

LÄS MER:Härrydabo döms för tiotalet brott

ANNONS