Svenska kyrkan hackades – så drabbas Härrydas församlingar

Det var för några veckor sedan som Svenska kyrkan blev utsatta för en it-attack. Församlingar i Härryda kommun har fortfarande problem och får hitta alternativa lösningar.
– Vi har inte kunnat komma åt medlemsregistren, säger kyrkoherde Mattias Svenningsson.

ANNONS
|

Svenska kyrkan har drabbats av flera it-attacker detta året. I våras kapades kyrkans Facebook och Instagram och det var först en vecka senare som man fick tillbaka kontrollen över sociala mediekontona. I november var det dags igen och denna gången var det något allvarligare. Den 23 november drabbades kyrkan av en ransomware-attack – en form av skadlig programvara som krypterar information och därefter kräver en lösensumma.

Angreppet har påverkat lokala församlingar på flera sätt och i Härryda kommun har Björketorps församlings kyrkoherde Mattias Svenningsson fått hitta alternativa lösningar.

– Löneavdelningen har fått göra lönerna manuellt och sen har vi inte kunnat komma åt medlemsregistren. Vid begravningar har vi inte kunna kontrollera om man är medlem så vi har fått lita på vad folk säger. Men vi är en liten enhet så vår kyrkovaktmästare har bra koll på gravarna och vi har kunnat begrava som normalt, säger han.

ANNONS

Mattias Svenningsson berättar att de första konsekvenserna av attacken handlade mest om praktiskt arbete. Drabbade datorer behövde identifieras.

– Det har dock löst sig nu. Vår lokala it-ansvarige har behövt slita och saker har tagit extra tid. Vi har dock fortfarande problem med de centrala it-systemen där alla inte är aktiva än.

Hur har snacket gått lokalt gällande attacken?

– Det har varit förvånansvärt sparsamt med information och man blir lite förvånad över att sånt kan hända på central nivå.

Peter Bratthammar är skeptisk till centraliserade system

Sedan den femtonde december ska Svenska kyrkans it-miljö vara säkrad och den skadliga koden borttagen – nu väntar ett arbete med att starta om samtliga system.

Peter Bratthammar, som är kyrkoherde i Härryda-Landvetter pastorat, ställer sig skeptisk till de centrala it-systemen, och berättar för Härryda-Posten att man dels förlitat sig på privata servrar.

– Jag är lite konservativ och jag har ekonomiskt räknat på saker och ting, och kommit fram till att de centrala systemen är för dyra. Vi är inte så djupt inne i problematiken eftersom vi har andra system, men vi kommer fortfarande inte åt vissa blanketter på de centrala servarna.

Han nämner kyrkobokföringen som exempel, men att man ändå har koll på sitt egna gravsystem.

ANNONS

– Vi gör handarbete och sen när allting släpps så sätter vi oss ner helt enkelt och för in uppgifterna i systemen. Det påverkar inte tredje person någonting, säger Peter Bratthammar och avslutar:

– Efter att de löst alla problemen så kommer vi gå med i de centrala systemen, för då har de blivit säkrare. Men man får vara lite skeptisk.

Råda församlings kyrkoherde Daniel Tisell berättar att församlingen inte drabbats så mycket.

– Vi har ett eget nätverk så vi har klarat oss på det sättet. Vi har kunnat vara uppkopplade på internet och kommit åt molnet, men ett tag kom vi inte in på våra mejl.

Kan enskilda Härrydabor ha blivit drabbade?

– Man pratar om det här med känsliga uppgifter, men det är ingenting som jag har information om skulle ha drabbat Härrydaborna.

LÄS MER:De skänker bort matkassar och julklappar till behövande

LÄS MER:Härryda kyrka tjuvstartade Lucia under tisdagskvällen

LÄS MER:Mikael och Danjel pilgrimsvandrar för Musikhjälpen

ANNONS