De skänker bort matkassar och julklappar till behövande

Julen rymmer inte bara glädje. För många familjer är det en helg där ekonomi och behov präglar firandet.
– Den sociala utsattheten har ökat, säger Ulrika Magnusson, som är diakon.

ANNONS
|

Under tisdagen packades den grå minibussen med kassar med julmat till behövande familjer och julklappar till barnen. Landvetter Härryda pastorat är inne på sitt elfte år i samarbete med ICA Kvantum i Landvetter. Matkassar från ICA och gåvor till barn, från privatpersoner, delas ut till behövande. Runt 30 familjer får nu lite glädje inför den stundande helgen.

Diakonen Ulrika Magnusson har sedan tidig morgon förberett pastoratets minibuss med matkassar från ICA Kvantum och gåvor till barn.

– Vi ser att behovet har ökat under åren. Det är social eller ekonomisk utsatthet och det har tightats till det senaste året. Elpriser, maten, bensinen. Dessa familjer har inte utrymme för att klara dessa höjningar.

ANNONS

Landvetter Härryda pastorat har tillsammans med ICA Kvantum sedan 2012 samarbetat för att ge hjälp till behövande familjer under jul. Samtidigt arbetar pastoratet med att stötta, hjälpa och finnas till under hela året. Insamlingar av begagnade kläder och föremål, matkassar som delas ut har blivit en vardag.

– Systemet räcker inte till alla gånger. Människor kan hamna mellan stolarna och det kan vara familjer som är drabbade av lite av allt. Det kan vara hälsan, missbruk, kombinationer av olika saker som gör att man får det tufft, säger Ulrika Magnusson.

Ett 30-tal familjer har fått stöd från ICA Kvantum i Landvetter

I stort rör det sig om ett 30-tal familjer som har fått stöd. Det är inte samma familjer varje år utan nya tillkommer, andra försvinner.

Sara Christ, försäljningschef på ICA Kvantum i Landvetter, ser till att matkassarna fylls med produkter som både har julanknytning och som kan fungera som bas i köket.

– För oss är det viktigt att bry sig om. Det har varit fint att se engagemanget under november–december då kunder har kunnat ge gåvor som delas ut till barnen.

Matkassarna fylls med typiska julprodukter som köttbullar och skinka, skumtomtar och potatis. Saker som är både juliga, men som också passar in i vardagsköket. Samtidigt är julen mycket av barnens högtid. En dag om året då en ny, oanvänd leksak ska kunna delas ut. Kanske har dessa barn under resten av året fått ärva kläder, fått begagnade leksaker och känslan av att ha en helt ny leksak i handen är stor.

ANNONS

– Generositeten är god i kommunen. Förra året fick vi påminna lite men i år har folk varit mycket generösa. Många förstår att det är tuffa tider, säger Ulrika Magnusson.

Samtidigt kan det vara frågetecken hur privatpersoner och företag kan hjälpa till. Fler krafter som vill hjälpa till behövs. Ulrika Magnusson ser också julhelgen som en tydlig påminnelse om hur vi kan ingjuta kraft och mod hos dem som behöver hjälp:

– Julen blir så konkret och handfast och det är då vi i närområdet kan hjälpa till och stötta. Det blir begripligt och påtagligt. Det viktiga är att ingen ska uppleva att detta är förminskande.

Glädje i mångfald när minibussen anländer

Glädjen för dem som får hjälp är stor. Att få nya leksaker som de själva kan packa in i presentpapper och ge till sina barn betyder mycket. En av dem som har fått matkasse och presenter säger:

– Jag vill bara berätta att det ni gör för min familj har gjort att jag kan bjuda in en person till.

När den gråa minibussen åker runt till familjer är tacksamheten stor. Det lilla kan betyda mycket.

– Alla kan fråga om hjälp. Det spelar ingen roll vad du tror på eller var du kommer ifrån. Bor du i pastoratet Landvetter Härryda är du välkommen att söka hjälp.

ANNONS

Men än idag finns en känsla av skam att behöva be om hjälp. Att inte kunna klara av sin egen livssituation är något som kan drabba alla. Vare sig det är ekonomiskt eller att behöva få råd i livsfrågor. Det är då diakoner kan stötta och hjälpa.

– Det är inte överheten och kyrkan som ger till den lilla människan. Vi kan hjälpa andra och göra så att de orkar , säger Ulrika Magnusson innan hon åker vidare till nästa familj.

LÄS MER:Barnfamiljer i Härryda kämpar för att få ihop ekonomin – nya grupper söker stöd

LÄS MER:Larmet: Boende prostituerar sig inne på Attendos LSS-boende

LÄS MER:Larm om ”totalt kaos” på Attendo Katrineforsliden i Hällingsjö

ANNONS