Sommarboken ska få barn att vilja läsa mera: ”Stort intresse”

Under kick-offen tog alla barnens presentpåsar på biblioteken i Härryda kommun slut. Men fortfarande finns det tipsrundor, och avslutningsfest i slutet av sommaren att tillgå.
– Vi vill uppmuntra till läsning. Men man får läsa hur mycket, eller lite, man vill, berättar Heidi Tikas, barnboksbibliotekarie.

ANNONS
|

Under sommaren har biblioteken i Hindås, Rävlanda, Landvetter och Mölnlycke en gemensam aktivitet för barn mellan 8-12 år. Nämligen eventet ”Sommarboken”, som ska locka barn till sommarlovsläsning.

I år är temat ”Bland hjältar och väsen”, som har tagits fram på en bokklubb på ett bibliotek i Borås. Bakom evenemanget är ”Barnens bibliotek”, som finns som en sajt som riktar sig till barn.

Totalt beställdes det in över 300 gåvopåsar från ”Barnens bibliotek”. Påsarna innehöll lite pyssel, bokmärke och annat smått och gott, men som också kan användas för att bära låneböcker.

Alla har redan hunnit delas ut till intresserade barn.

ANNONS

– Vissa tog slut på kick-offen under biblioteken, men andra tog slut dagarna efter. Det var ganska populärt. De tog slut förra året också. Men just i år gick det extra snabbt. Nästa år får vi kanske beställa in fler, säger Heidi Tikas, som är barnboksbibliotekarie på Mölnlycke bibliotek.

Tipsrundor med hjälte- och väsentema

Vanligen brukar det efter kick-offen vara fler bokcirkelliknande träffar. Men i år är det brist på personal, menar Heidi Tikas, därför får barnen i kommunen nöja sig med tipsrundor på årets tema, som finns både på biblioteken och digitalt.

– Men på kickoffen fick man önska sig en bok. De som var med på den kan hämta ut den på avslutningskalaset. Och då kommer vi också ha pyssel. Man försöker bara sänka trösklarna, och uppmuntra till läsning och inte ha några pekpinnar. Alla ska känna sig välkomna.

LÄS MER:Bokslukarna från Härryda ger sina bästa boktips för lata sommardagar

LÄS MER:Här är det vanligaste kattnamnet i Härryda 2023

LÄS MER:Våffelbonanza lockade Rävlandabor till hembygdsföreningen

ANNONS