Smugglartrion åkte fast på Landvetter – med 220 000 cigg

Tullstjäntemän på Landvetter flygplats stoppade tre män för kontroll. I deras elva resväskor låg det närmare en kvarts miljon cigaretter. Göteborgs tingsrätt har nu dömt två av männen.

ANNONS

Det var i mars 2019 när trion landade på Landvetter flygplats med elva resväskor som tulltjänstemännen anade oråd. De tre männen i 30-årsåldern hade varit i Irak för att fira en högtid och välkomna våren, enligt en av de dömda männen. Men på hemvägen hade de köpt elva likadana rullväskor och fyllt dom till bredden med cigarettlimpor.

”Det är mina cigaretter” säger en av männen i förhör som erkänner att han tagit in limporna till Sverige för försäljning och att han dessutom fört in cigaretter vid ett par tidigare tillfällen. Men erkännandet skulle han senare dra tillbaka och ursäkta sig med att han ”tagit tabletter och druckit så jag vet inte vad jag sa ens”.

ANNONS

Tullsmitningens värde: ”Ett betydande belopp”

Resan från miljonstaden Erbil i Irakiska Kurdistan gick via Frankfurt till Landvetter.

Efter att de två första i trion blivit stoppade av tulltjänstemän försökte den tredje undslippa kontroll genom att lämna sitt bagage i bagagehallen, och neka till att han hade några resväskor. Men försöket upptäcktes och även han togs in för kontroll.

Den yngste mannen i trion hävdar i förhör att de betalat skatt för cigaretterna när de lämnade Irak men visste inte att de behövde betala skatt vid ankomsten i Sverige.

”Ibland gör jag saker och tänker inte på om det var fel”, säger den yngsta i trion i förhör.

Tullverket som lade beslag på cigaretterna beräknar att den totala skattesumman som trion försökte undslippa överstiger 430 000 kronor.

Tingsrätten dömer två – tredje mannen saknas

I februari dömdes den äldste i trion mot sitt nekande till 160 timmars samhällstjänst. Nu döms även den yngste mannen för grovt tullbrott och påföljden skyddstillsyn. Mannen förnekar uppsåt men erkänner att han tagit med sig cigaretterna.

Den tredje mannen har inte infunnit sig och har häktats i sin frånvaro.

LÄS MER:Ulrika Modéer från Mölnlycke är mäktigaste svensken i FN

LÄS MER:Fotbollsfest för Härrydalagen: ”Finns mycket kärlek mellan klubbarna”

LÄS MER:Mölnlyckegrossist förlades med hanteringsförbud av två ton kött

ANNONS