Mölnlyckegrossist förlades med hanteringsförbud av två ton kött

Livsmedelsverket avslöjade brister i egenkontrollen hos en restauranggrossist i Mölnlycke. Detta resulterade i ett omedelbart – men tillfälligt – hanteringsförbud för två ton kött från Nederländerna.

ANNONS
|

Det var den nionde maj som Livsmedelsverket utförde ett kontrollbesök på plats hos en restauranggrossist i Mölnlycke. Myndigheten kunde under besöket konstatera att företaget inte uppfyllde lagstiftningens krav på egenkontroll vid införsel av kött.

Företaget hade under dagen tagit emot en sändning med 2 127 kilo nötkött från Nederländerna. Leveransens handelsdokument saknade dock salmonellaanalysintyg. Företaget uppmärksammade inte detta och fortlöpte med att lasta in varorna i sitt lager.

Eftersom det fanns osäkerhet kring om huruvida beställningen hade salmonellaundersökts eller inte, beslutade Livsmedelsverket att förbjuda fortsatt hantering av sändningen direkt på plats. Detta eftersom det fanns en ökad risk för att köttet kunde innehålla salmonella.

ANNONS

Slog pling till Nederländerna

Sverige har särskilda garantier när det gäller salmonella på grund av lägre förekomst av bakterien i svenskt kött. Sändningar av vissa köttslag från andra länder till Sverige måste genomgå salmonellaprovtagning och analysen måste bifogas sändningarna.

Livsmedelsverket vidtar åtgärder som denna för att säkerställa att aktörer åtgärdar bristande efterlevnad, och för att förebygga upprepningar.

I detta fallet saknades alltså salmonellaintyget, men hanteringsförbudet upphävdes redan två dagar senare. Detta eftersom företaget kontaktade den nederländska köttleverantören och Mölnlyckegrossisten kunde därefter presentera analysresultaten för Livsmedelsverket.

LÄS MER:Mölnlycke-läraren Daniel ska springa över Orust till Norge för EB-forskningen

LÄS MER:Skyltmax prisas för sitt arbete: ”Stolta”

LÄS MER:Ica, Coop och Axfood återkallar ägg på grund av salmonella

ANNONS