Smugglade 70 kilo knark via Landvetter

Ifjol grej Tullkriminalen tre män för att ha smugglat knark från USA via Landvetter. Männen dömdes mot sitt nekande i tingsrätten. Nu har hovrätten avgjort ärendet efter att de dömda överklagat.

ANNONS

Det var i oktober i fjol som tulltjänstemän fattade misstanke vid en kontroll av en lastpall med åtta kartonger från USA. På etiketten stod det att innehållet var t-shirtar men inuti hittades flera vakuumförpackningar som visade sig innehålla cannabis. Totalt rörde det sig om 70,5 kilo marijuana.

Tullen bestämde sig för att invänta att beställaren skulle hämta ut sitt paket och se vart färden bar av.

Från Landvetter till Malmö

De intet ont anande männen som dök upp vid paketmottagningen i närheten av Landvetter flygplats hämtade ut paketen och lastade in det i sin bil. Vad de inte visste var att personal från tullkriminalen bevakade dem.

ANNONS

Färden från flygplatsen gick mot Malmö. För att männen inte skulle misstänka att de blev förföljda avlöste tullkriminalens personal av varandra i olika efterföljande fordon hela vägen till Malmö. Till slut stannar bilen på en adress inte långt ifrån den beryktade ”knarkrondellen” i Malmö.

Där möts männen av ytterligare en person och tillsammans börjar de lasta ut den olagliga lasten.

Nekar till brott

En av männen, som nekar till brott, berättar i förhör att han skulle hjälpa en gammal skolkamrat med en leverans.

– Jag skulle hämta en pall med bildelar på Landvetter flygplats, säger mannen som skulle få 2 500 kronor för att leverera lådorna till en bilverkstad, enligt honom själv.

Men när de två männen väl nått slutadressen i Malmö och det visade sig vara ett bostadshus och inte en bilverkstad, misstänkte den nu dömde mannen att allt inte stod rätt till:

– Det fanns ingen tanke på att det var något olagligt i paketet förrän en minut innan ni kom, säger mannen som fick kalla fötter i samband med avlastningen och försökte lämna platsen men då blev gripen av tullpersonal som följt efter mannen.

– Det är bullshit, det har hänt men det var inte medvetet, säger mannen på frågan om hur han ställer sig till brottsanklagelsen.

ANNONS

Den dömde mannen vill inte avslöja vem den gamle skolkamraten är, som han hämtade paketen åt:

– En människa som kan få in 70 kg cannabis är en människa som är tillräckligt kriminell för att jag inte ska våga bråka med, säger mannen i förhör.

Bevisning: ”Broshan vi ska tjäna lite paraa”

Förutom att tullkriminalens medarbetare bevittnat de två männens färd till Malmö har bevisning mot männen stärkts genom inhämtning av chatt-loggar där de tre männen planerar upphämtningen av paketen. På morgonen för brottet skriver en av männen: ”Lets go brorshan vi ska tjäna lite paraa”.

Inom ramen för förundersökningen har hemliga tvångsmedel i form av hemlig övervakning av kommunikationsmedel inhämtats, HÖK. Där kan man via data från männens telefoner följa deras rörelsemönster under dagen för brottet.

Tullpersonal som grep männen säger i förhör: ”Dom var lugna och blev inte förvånade över att vi grep dom.”

Hovrättens dom

Göteborgs tingsrätt dömde männen i maj i år för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre männen nekar till brott och överklagade till hovrätten för västra Sverige.

I början av juli kom hovrättens avgörande i fallet. Påföljden fastställs för de två männen som hämtade och transporterade knarket till Malmö – straffet blir fem års fängelse. Den tredje mannen som mötte upp i Malmö och skulle förvara lådorna får sänkt straff från fem till tre år. Männen hålls häktade tills dess att fängelsestraff kan verkställas.

ANNONS

LÄS MER:Davood varslas från truckföretaget i Mölnlycke – efter 35 år

LÄS MER:Otillåtna båtar och bryggor ska rensas bort vid Rådasjön

LÄS MER:Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

ANNONS