Alvedon i tablettform 250 mg har länge varit en sällsynt syn i apotekshyllorna.
Alvedon i tablettform 250 mg har länge varit en sällsynt syn i apotekshyllorna. Bild: Jessica Gow/TT

Slut på febernedsättande för barn – ända till 2024

Bristen på receptfria smärtstillande läkemedel har varit en följetong under året. Just nu är det slut på Alvedon för barn i både tablettform och som suppar på apotek i hela landet.
– Prognosen var att de skulle kommit tillbaka i juni, men de är nu restanmälda året ut, säger Maria Wanrud på Läkemedelsverket.

ANNONS
|

Sedan början på året har det varit svårt att få tag i febernedsättande läkemedel för barn. I februari slog Läkemedelsverket larm om en akut brist på de i flytande form och sedan i sommar råder brist på såväl tabletter som suppar (stol-piller).

Enligt Maria Wanrud på Läkemedelsverket har 2023 varit ett ovanligt år.

– Vi har fler restanmälningar i år än vi haft tidigare. Det finns det flera anledningar till, bland annat påverkan från kriget i Ukraina, läkemedelsföretagens energi- och transportkostnader samt inflationen och den svaga svenska kronan, säger hon.

Trots bristen på Alvedon i barnstyrka finns det fler möjligheter för föräldrar som har sjuka barn.
Trots bristen på Alvedon i barnstyrka finns det fler möjligheter för föräldrar som har sjuka barn. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Bland annat har Alvedon i form av munsönderfallande tablett 250 mg enligt Maria Wanrud varit slut sedan februari.

ANNONS

– Under tidig vår hade vi ett utmanande läge både för paracetamol och ibuprofen. Detta när åtgången blev större än förväntat på grund av många infektioner under senvintern. Men under sommaren har de flesta kommit tillbaka.

”Ingen orsak till panik”

Jimmy Celind är överläkare på Drottnings Silvias barnsjukhus och berättar att de märkt av bristen på sjukhuset.

– Vi har stött på att föräldrar sagt att de inte kunnat köpa ”det vanliga” Alvedonet, men det finns ingen orsak till panik, säger han.

För föräldrar som har sjuka barn så finns det också flera olika läkemedel att välja på. Flytande Alvedon och febernedsättande läkemedel med ibuprofen (till exempel Ipren), som finns i olika former som oral lösning, stolpiller eller tabletter.

– Även om vissa preparat tar slut, så handlar det oftast om vanliga läkemedel som det finns många bolag som producerar och i olika former. Är det så att stolpiller tar slut kan man ersätta med oral lösning eller tabletter, säger Jimmy Celind.

Slut på jordgubbssmak

Såväl Alvedon för oral suspension som Ipren i pillerform 200 mg finns på många apotek. Det är dock viktigt att vara medveten om att ibuprofen inte ska ges till barn under tre månader.

– För ibuprofen är det ett mycket bättre läge än i våras, då det var det slut på det mesta. Just nu är det bara en flytande med jordgubbssmak som är slut. Men det finns gott om andra flytande alternativ, förklarar Maria Wanrud på Läkemedelsverket.

ANNONS

Den som väntar på just Alvedon lär dock få fortsätta vänta.

– För tablettform är prognosen nästa år, när det gäller supparna så ligger prognosen hos ett företag på nästa år men för ett annat i mitten av oktober. Så de kan finnas igen redan om några veckor, säger Maria Wanrud.

Ska det verkligen vara så här?

– Nej, det är såklart inget som vi önskar. Dock så tycker jag att man ska komma ihåg att de allra flesta läkemedlen faktiskt finns tillgängliga, och för de som inte gör det finns det oftast alternativ.

LÄS MER:Ekonom reagerar på dyr räkmacka på Landvetter flygplats

LÄS MER:Inflationen faller – här är varorna som sjunkit mest i pris

LÄS MER:Hundratals missade medicineringar och signeringar på Hjortens gruppbostad

ANNONS