SFI-elever testade svensk julmat

Sill, bröd och gravad lax stod på menyn för de tre SFI-eleverna som ställde upp som testpanel för att prova på den svenska julmaten under torsdagens julavslutning.
– Det var första gången jag åt det. Fisk med potatis var bra. Brödet också. Såsen på potatisen var för mig inte så bra, säger Mohammad Reza Kazimi från Afghanistan.

ANNONS
|

Tidigare år har det varit blandad mat på SFI-klassernas julavslutningar.

– Eleverna har själva tagit med sig mat från sitt hemland. Det har varit jätteuppskattat. Men det har vi valt att inte göra i år på grund av de ekonomiska förutsättningarna. Vi har alltid bjudit på svensk julmat men det har inte gått åt, säger rektorn Ingrid Källström.

Vad tänker du om dagen?

– Det är så roligt att det blir lite fest! Vi är ju en vuxenutbildning men alla älskar ju när det blir lite extra och lärarna gör ett jättebra jobb med att fixa maten och blommor och gör det här och har övat in julsånger.

ANNONS

Det här året ville skolan visa på de svenska traditionerna. Det genom att testpanelen fick prova på rätterna gravad lax på knäckebröd, vörtbröd med ost och löksill och senapssill med potatis.

– Men det kommer finnas kaffe och tårta också, betonar läraren Lars Lindqvist innan testet börjar.

Givetvis finns även julmust, pepparkakor och clementiner uppdukat på långbord längst med ena väggen.

Paneldeltagarna provar rätt för rätt. Efter varje avsmakning håller de upp en av fem skyltar med poängen ett till fem. Det finns även en skylt med en dödskalle på: om det skulle vara riktigt äckligt. Den hålls dock aldrig upp.

Sillen: Bäst – och sämst

Mest uppskattad blev löksillen som fick 12 poäng. Minst god var senapssillen med sju poäng totalt.

Mohammad Reza Kazimi har varit i Sverige i ett år. Han tycker julmust är bra men föredrar Fanta. Och tycker pepparkakor är jättegott.

Vad är klassisk mat i Afghanistan?

– Kebab, kyckling och nötkött med ris i röra. Det kallas Quabli palaw.

Hur har det varit att lära sig svenska?

– Vill du lära dig och fokusera och du tränar hemma är det inte svårt. Det första du måste göra i ett nytt land är att lära dig språket.

Hans panelkamrat Khosro Eftekharia provade julmat i Danmark för första gången för tre år sedan. Han tycker mycket om det.

ANNONS

– Jag åt samma fisk och tyckte mycket om det. Jag frågade personen i Danmark: ’hur gör ni den här maten?’. Han förklarade att man lägger den i salt i sju år.

Khosro Eftekharia kom till Sverige när pandemin bröt ut och har därför behövt vänta med att lära sig svenska. Han bor i Mölnlycke tillsammans med sin fru och sin dotter. Han har studerat SFI i ett halvår och ska komma tillbaka nästa termin.

– Eftersom jag är över 60 år är det mycket svårt för mig att lära mig svenska.

För eritreanen Fithi Mohamedberhan Ali var det första gången han testade julmat.

– Maten var god. Jag gillade fisken. Brödet och osten var för saltigt för mig.

Hur firar du jul i Eritrea?

– Vi firar som i Europa på grund av kolonialiseringen, säger han och räknar upp fem länder som vid olika tillfällen kolonialiserat landet.

– England, Italien, Turkiet, Egypten och Etiopien.

– Jag är från huvudstaden Amara, jag vet inte om man firar jul på andra platser men i Amara är det en stor festival. Vi har tomte, julklappar och julsånger. Vi äter kött från getter och får och firar tills den 7 januari.

LÄS MER:FC Ljiljan får tiderna som blir över när andra föreningar bokat klart

LÄS MER:Här är de mest trafikerade vägarna under jul

LÄS MER:Pia Alhäll blir ny kommundirektör i Härryda

ANNONS