Sanningen om Härryda visas på Almedalsveckan

Vad döljer sig bakom datan och statistiken när Härryda skärskådas i den sociala kompassen, en webbaserad tjänst som visas på Almedalsveckan i Visby på Gotland? Härryda-Posten har djupdykt i datapunkter och statistiken.

ANNONS
|

Härryda är en i mångt och mycket välmående kommun, vilket inte minst illustreras av att kommunen är nominerad till Årets superkommun – för andra året i dag. Resultatet offentliggörs under torsdagskvällen på Dagens samhälles prisutdelning i Visby på Gotland under Almedalsveckan. För Härryda handlar det om att försvara förra årets vinst.

Men Härryda finns även med på ett litet hörn på annat håll under Almedalsveckan. Analys- och statistikföretaget Statisticon har under flera dagar ett litet bås på Wisby Strand där de visar sin digitala infofunktion den sociala kompassen. Det är en webbaserad tjänst som bygger på öppen data och som vem som helst kan använda för att ta reda på hur Sveriges kommuner mår ur en rad olika aspekter, däribland ohälsotal och arbetslöshet. Under onsdagen uppdaterades den sociala kompassen. 2023 års sociala kompass bygger på uppgifter från 2021. Där avslöjas det att Härryda tillhör den så kallade lila gruppen, en grupp av 35 kommuner som utgör 13 procent av Sveriges befolkning. Generellt sett har invånarna i de kommunerna hög utbildningsnivå, hög inkomst och många barnfamiljer.

ANNONS

– Vi är ett medarbetarägt bolag som är experter på statistik och analys. Vi jobbar mycket med befolkningsvälfärd och hälsofrågor, men har fötterna i många områden där det krävs välgrundad statistik. Vår vilja är att ha sund användning av statistik, berättar Statisticons affärsutvecklingschef Helena Hedman för Härryda-Posten på plats i Almedalen.

Varför är det viktigt med fakta och statistik?

– Det ska man ha för att kunna veta hur någonting ser ut, för att fatta kloka beslut om utveckling och framtid. Att inte gissa sig till vilka förändringar som behövs i ett samhälle, till exempel, utan ha på fötterna. Och också kunna veta hur det är nu och vad har hänt sen när vi har gjort insatserna.

Vilken typ av statistik kan ni erbjuda eller kan ni visa?

– Vi har statistik som handlar om demografi och socioekonomi. Vi jobbar med något som kallas sociala kompassen, som visar hur ser det socioekonomiska och demografiska landskapet i Sverige och på delområdesnivå i kommuner. Vi jobbar också med befolkningsprognoser, till exempel, med flyttströmmar kring hur människor rör sig i landet. Som är ett litet axplock av det vi faktiskt gör.

För den som använder Statisticons sociala kompass framgår snabbt avslöjande information om Härryda kommun. Bland annat att kommunen 2021 hade blott 2,4 procents arbetslöshet bland befolkningen och att Härrydabornas nettoinkomst låg på den övre skalan med snittinkomsten 316 154 kronor. Härryda hade också en mycket hög andel förvärvsarbetande med 86,3 procent. Att kommunen har en låg andel av befolkningen som är födda utanför EU framgår också: 7,97 procent.

ANNONS

Helena Hedman berättar att en del av Statisticons uppgift är att göra statistiken förståelig.

– För oss är det viktigt att synliggöra och begripliggöra statistiken. För det är då vi tänker oss att den kan få effekt.

Hur tycker du att fakta, data och statistik används i den offentliga debatten? Varför är det så svårt att välja vem man ska tro på?

– Det är är viktigt att man faktiskt tittar på rätt sak och använder det när man uttalar sig. Det går att få fram massa olika typer av statistik som pekar åt olika håll. Men ibland kan man behöva lägga hela pusslet innan man uttalar sig. Det är det viktiga, att inte titta på en liten del utan helheten innan man slår fast vad man har för åsikt, säger Helena Hedman.

LÄS MER:Trafikverket vill se tågtunnel under Mölnlycke

LÄS MER:Härryda kan bli årets superkommun – igen

LÄS MER:Lägst andel bidragsförsörjda i Härryda på åtta år

ANNONS