Så undviker du baksmällan till jul och nyår

2022 lider mot sitt slut och det firas för fullt i juldekorerade hem. För att hålla sin alkoholkonsumtion i schack och undvika onödig huvudvärk finns det några saker att tänka på.
– Bestäm dig innan hur mycket du ska dricka – och se till att hålla det, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ-initiativet.

ANNONS

Jul och nyår innebär Kalle Anka, dekorationer i nyanser av grönt och rött, en hel del fyrverkerier och förhoppningsvis snö. Men viktigaste av allt är väl att få samlas med sina nära och kära, äta julmat och fira in det nya året med en trerättersmiddag på nyårsafton.

Nubbe, bubbel, glögg och julöl har en självklar plats i de flesta svenska hem, och jul och nyår är högtider då alkoholkonsumtionen tycks spira.

För att slippa vakna upp illamående med ett dunkande huvud, smärta i kroppen och ångesten över vad man egentligen sa under gårdagens middag, så finns det några saker att tänka på.

ANNONS

”Alkoholen = ett gift”

Mojtaba Ghodsi, vd på IQ-initiativet och expert på området, förklarar att det första steget handlar om frågeställningen: Hur slipper jag bli bakfull?

– Det handlar givetvis om att inte dricka för mycket och varva alkoholen med alkoholfria drycker. Bestäm dig innan hur mycket du ska dricka – och se till att hålla det, säger han.

Har man en känsla av att en kall läsk eller pizza funkar dagen efter, kör på det.

Mojtaba Ghodsi beskriver alkoholen som ett gift, och genom att äta ordentligt och dricka vatten spär man ut giftet. Ytterligare ett tips på hur man undviker bakfyllan är att sluta dricka vid midnatt.

– Då får kroppen tid att återhämta sig. När du väl gjort allt det här är förhoppningen att du inte blir bakfull, säger han.

Finns inget botemedel

Men om man ändå trillar dit, vad kan man göra då? Ingenting, enligt Mojtaba Ghodsi. Bakfyllan går inte att bota och alkoholen lämnar kroppen i sin egen takt.

Däremot finns det vissa saker att göra som kan lindra obehagskänslan.

– Att dricka vatten och sova sig igenom den värsta smärtan kan såklart vara bra. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det ena eller det andra skulle funka, men har man en känsla av att en kall läsk eller pizza funkar dagen efter, kör på det. Din kropp behöver salt och socker, säger Mojtaba Ghodsi.

ANNONS
”Bakfyllan kan vara en enskild händelse, absolut. Men är det ett återkommande problem så bör man ta tag i det”, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ-initiativet.
”Bakfyllan kan vara en enskild händelse, absolut. Men är det ett återkommande problem så bör man ta tag i det”, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ-initiativet. Bild: Fredrik Hjerling

På tal om socker och salt, fungerar vätskeersättning?

– Det kan du få i dig på andra sätt, och vätskeersättning handlar främst om en placeboeffekt. Men återigen, upplever du att det funkar för dig så kan du gott ta det.

Barnens högtid

Det man absolut inte ska göra är att köra bil dagen efter, eftersom alkoholens effekter som exempelvis försämrad reaktionsförmåga finns kvar i kroppen. Att ta en återställare är inte heller någon god idé, på grund av att man bara förskjuter baksmällan ytterligare och riskerar att må ännu sämre dagen därpå.

Hur dricker man medvetet under jul och nyår?

– Det är viktigt att ha alkoholfria drycker och presentera dem på ett likvärdigt sätt som ”en vanlig öl”. Dessutom ska man låta gästerna ha ett fritt val och inte tjata genom att hetsa till ”en nubbe till”.

Mojtaba Ghodsi poängterar att julen är barnens högtid och att alkoholens roll är viktig att tänka på ur det perspektivet. Han säger att barn märker när föräldrarna är påverkade och beter sig annorlunda, vilket kan skapa en känsla av otrygghet.

– Bakfyllan kan vara en enskild händelse, absolut. Men är det ett återkommande problem så bör man ta tag i det, säger han.

ANNONS

Hit kan du vända dig

Alkohollinjen

Tel: 020-84 44 48. För dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor.

Socialtjänsten

Här arbetar socialarbetare som är vana att prata med ungdomar och föräldrar om alla sorters frågor. Du hittar kontaktuppgifter på din kommuns hemsida.

1177.se

Hos vårdguiden finns information och stöd som rör alkohol och andra droger.

drugsmart.com

Information och diskussionsforum om alkohol, cannabis, tobak och andra droger.

iq.se

IQs webbplats, med mer kunskap och tips om alkohol.

BRIS telefon och chatt

Tel: 116 111. Ring, chatta eller mejla med en kurator. För alla under 18 år.

tryggabarnen.org

Tel: 070-47 77 910. För unga som lever nära någon som har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt. Går att ringa till eller chatta med på Snapchat.

Källa: iq.se

LÄS MER:Härrydaölen som klår öljättarna i jul

LÄS MER:Person stal alkohol från uterum

LÄS MER:Så skadar lustgas och e-cigaretter kroppen

ANNONS