Så prioriterar partierna inför budgetbeslutet i Härryda

Kvällens omröstning om budgeten i Härrydas kommunfullmäktige kommer att bli en omröstning utifrån tydliga ideologiska prioriteringar.

ANNONS
|

Under torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige kommer det att röstas om vilken budget som ska ligga till grund för kommunens ekonomi och uppsatta mål i sakfrågor för det kommande året.

Tre alternativ finns på bordet. Minoritetsstyrets budget är författad av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sportparitet och Kommunpartiet. Den andra av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Sverigedemokraterna går fram med ett eget, tredje alternativ.

Hållbarhet

En stor skillnad är betoningen på hållbarhet. Vänsterblocket har satt upp mål utifrån ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Bland annat bör en koldioxidbudget tas fram, enligt den icke-styrande

Det borgerliga alternativet pekar på att resurser för bland annat samordning av klimatanpassingar ingår i deras budget. Vänstern anser att resurser behöver tillskjutas för klimatanpassningar.

ANNONS

Sverigedemokraterna har nästan ingenting om hållbarhet i sin budget. Dock vill partiet att Härryda kommun slutar köpa in ekologiska livsmedel som partiet kallar för ”klimatosmart”.

Privata aktörer

En annan skillnad är synen på privata aktörer i kommunens verksamhet.

Enligt vänstern är det ”av stor vikt att kommunen genast avbryter allt arbete med att privatisera den kommunala kärnverksamheten.”

Styret, å sin sida, hävdar att ”Verksamheter ska prövas om de kan utföras mer ekonomiskt på annat sätt eller av annan utförare med vidbehållen hög kvalité.”

Skillnaden utkristalliseras exempelvis i synen på Attendos äldreboende på Säteriet. Enligt S, MP och V ska förhandling genomföras med Attendo för att minska antalet uppköpta platser. De säger också nej till försök att införa Lagen om valfrihetssytem i kommunen. I den andra budgeten görs antagandet att platserna på Attendo fylls.

Det efterföljande resonemanget är att det innebär att behovet av platser i kommunens egna regi förväntas minska 2023. En verksamhetsanpassning efter det behovet behöver göras. Samt att: ”En viss beredskap finns för att hantera utmaningen”, enligt det borgerliga budgetförslaget.

En tredje skillnad handlar om exploatörers roll vid bostadsbyggande. Högern menar att exploatörsdrivna detaljplaner ska förordas. Gällande byggnation av särskilda boenden ska möjligheten att bygga, äga och bedriva den typen av verksamhet utökas. Vänstern anser att inga nya projekt av den typen ska påbörjas.

ANNONS

Även Sverigedemokraterna är kritiska till Attendo, som de menar har orsakat kommunen ”dyra kontrakt med tomma boenden”. Partiet är även kritiskt mot att privata exploatörer köper upp mark från privata egendomar ”och då kan ta ut stora vinster på sin vidareförsäljning av fastigheter till privatpersoner”. Detta menar SD är ”olämpligt”.

Skola och utbildning i Härryda

En annan konkret skiljelinje är huruvida barngrupperna i förskolan ska minskas eller inte. Vänstern ger ett tydligt ja. Styret menar att de först och främst inte ska ökas, helst minskas. Högern betonar även föräldrars möjlighet att välja verksamhetsform.

Gällande grund- och gymnasieskolan anser högern att ytterligare insatser ska sättas in i grundskolan för att fler ska gå ut med godkända betyg. Vänstern betonar vikten av att lärarna ska arbeta med sitt kärnuppdrag, för att nämna några exempel.

De båda sidorna är dock även överens om vissa saker. Till exempel att exploateringsöverskottet, det vill säga intäkterna från såld kommunal mark, inte ska investeras i kommunens verksamhet.

Sverigedemokraterna pekar på att de gärna ser att fler friskolor etablerar sig i Härryda , men inte med konsekvensen att det leder till ökade kostnader för kommunen. SD vill också bland annat att Kulturskolan ska agera kulturarvsfrämjande.

Skattesatsen

Rent monetärt är de överens om att skattesatsen för 2023 ska ligga kvar på 20,50 kronor per skattekrona. Skiljelinjer är bland andra att den borgerliga budgeten förutspår ett resultat på drygt 28 miljoner och ett balanskravsresultat på drygt 22 miljoner för 2023. Det andra alternativet strax över åtta miljoner respektive två och en halv miljon i balanskravsresultat. Gällande kommunstyrelsens reserv öronmärker de borgerliga 13 miljoner och vänstern fem.

ANNONS

Sverigedemokraterna vill att beslutet om skattesats ska skjutas på till närmare årsskiftet för att avvakta den senaste ekonomiska informationen gällande omvärldsläget.

LÄS MER:Härrydabo vann mot Ikea

LÄS MER:Julgranen på plats i Mölnlycke

LÄS MER:Härryda-Postens redaktion är officiellt invigd

ANNONS