Regionrådet Pär Lundqvist (L) om raset på E6: ”Kalla in krisledningsnämnden”

Liberalen och Härrydabon Pär Lundqvist reagerar på att Västra Götalandsregionens rödgröna styre inte har sammankallat krisledningsnämnden efter helgens ras på E6 i Stenungsund.
– Om inte nu, när ska vi aktivera den? säger han till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Härrydabon och regionrådet i opposition Pär Lundqvist (L) blev varse skredet under lördagsmorgonen då han var på innebandycup med sin son.

– Första känslan var att det kändes väldigt overkligt. Den där platsen känner jag väl till, eftersom jag kör den vägen ganska ofta. Byggmax-affären som drabbades har jag kört förbi många gånger.

Lundqvist berättar att tankarna snabbt färdades till när Tjörnbron rasade 1980.

– Det var en katastrofkänsla även nu. Det är för väl att det inte blev värre än vad det blev. Utifrån vad jag sett på bilderna var det ett under att ingen skadades allvarligt.

ANNONS

Under måndagskvällen meddelade Pär Lundqvist att han under regionfullmäktiges sammanträde under tisdagen ämnar ställa en enkel fråga till regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) om varför det politiska organ, krisledningsnämnden, som är skapat för att hantera allvarliga kriser, inte har aktiverats.

Krisledningsnämnden är endast verksam under extraordinära händelser i fredstid, och får då fatta beslut om att ta över hela eller delar av verksamhetsområden från regionens övriga styrelser och nämnder.

– I krisledningsnämnden har vi pratat mycket om vad en krissituation är, och när man behöver reagera från politikens sida. Och jag är förvånad att det har varit så tyst, att man inte har kallat samman krisledningsnämnden när en så viktig pulsåder för Västra Götalandsregionen brister.

Pär Lundqvist menar att det som skett är en kris.

– Om inte nu, när ska vi använda oss av krisledningsnämnden? Det blir en form av stresstest på vår organisation.

Regionrådet (L): ”Märkligt att kungen är bättre informerad än ett regionråd”

Pär Lundqvist har varit regionråd i drygt två år och har under den tiden inte varit med om att krisledningsnämnden ännu har aktiverats i skarpt läge.

Hur tycker du att regionledningen, regering och till och med statschefen har agerat och reagerat?

– Det känns lite märkligt att jag som regionråd är mindre informerad än kungen.

ANNONS

Vad skulle du ha velat bli informerad om?

– Jag skulle vilja ha information om vad planen är kring ambulanser? Hur kommer detta påverka kollektivtrafiken? Har vi någon långsiktig plan kring den regionala utvecklingen såsom påverkan på handeln.

Pär Lundqvist (L) menar att det berörda området är en viktig länk mellan Öresundsområdet, Göteborg och Oslo.

– Det är en jätteviktig länk för hela den här regionen. Hur kommer det påverka? Jag förstår att de svaren har vi inte idag, men finns det något tänk kring en plan för hur vi ska hantera frågorna framöver? Det ska bli spännande att se vad jag får för svar.

Pär Lundqvist förväntar sig att regionledningen sammankallar krisledningsnämnden inom en vecka.

– Är det så att Helén Eliasson (S) inte gör det så är det anmärkningsvärt. Då blir följdfrågan: När är det en krissituation för regionen?

Är du beredd att gå över blockgränsen för att snabba på återbyggnaden?

– Absolut. Det här är en sån här situation där man måste lägga partipolitiken åt sidan och hitta lösningar som är bra för hela regionen. Vi vet inte riktigt hur stora konsekvenserna blir, men det finns risk att de blir långdragna och då är det viktigt att det finns en långsiktighet.

ANNONS

Ur ett Västsvenskt perspektiv, vilka förväntningar har du på den regering där ditt eget parti sitter, när det gäller att få en ny väg på plats?

– Det har jag också krav på. Statsrådet har varit där för att se vad som behöver göras. Om det behöver skjutas till ytterligare resurser så är det klart att jag förväntar mig att även staten tar sitt ansvar.

Regionstyrelsens ordförande: ”Verksamheterna kan upprätthållas trots störningarna”

Regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) fick under måndagskvällen frågan från Härryda-Posten om varför krisledningsnämnden inte aktiverats, och svarade i ett sms till tidningen att:

”Det är en enkel fråga som är ställd inför morgondagen. Raset på E6 har inneburit störningar i vissa av regionernas verksamheter, men de påverkade förvaltningarna bedömer i dagsläget att verksamheterna kan upprätthållas trots de störningar som raset har orsakat. Uppkomna störningar har således kunnat hanteras genom regionens ordinarie organisationer och strukturer, och det har därför gjorts bedömningen att störningarna inte är så allvarliga att situationen kräver att krisledningsnämnd sammankallas. Vi har god samverkan mellan berörda parter.”

Fakta kristledningsnämnden

Krisledningsnämnden har ingen löpande verksamhet utan är verksam endast under extraordinära händelser i fredstid.

En extraordinär händelse i fredstid är en händelse som:

• Avviker från det normala och

• Innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och

• Kräver skyndsamma insatser av Västra Götalandsregionen

• Innebär att beslut kräver ett mer omfattande mandat än vad den ordinarie kris- och katastrofmedicinska verksamheten har.

Källa: Västra Götalandsregionens hemsida

LÄS MER:Räkmackan kan bli billigare – Swedavia inför pristak på mat

LÄS MER:16-årige Victor Oscarsson tävlar i folkrace: ”Jättekul”

LÄS MER:Därför fick kungen ingen gåva av Härryda kommun

ANNONS