Råda församling skapar Minecraft-server för barn

Råda församling tar ett innovativt steg för att främja barns sociala interaktion. Församlingen har skapat en server i det populära datorspelet Minecraft och återskapat Råda rum – som byggmodell. Barn mellan 7 och 12 år kan tillsammans skapa, bygga vänskapsrelationer och få utlopp för kreativitet i den digitala miljön.

ANNONS
|

Från och med den 20 november kan intresserade barn mellan 7 och 12 år koppla upp sig på Råda rums Minecraft-server Råda Crafters och stiga in i en virtuell värld med Råda rum och den omkringliggande miljön. Tillsammans ska barnen, två gånger i veckan, bygga, utveckla och överleva i den virtuella världen.

– Det långsiktiga syftet är att skapa relationer som känns goda för barnen, och jag tror att Minecraft har potentialen att vara en god mötesplats. Barnen ska kunna testa och göra saker tillsammans och känna att man kan lita på varandra och att det går bra. Förhoppningen är att man bygger riktiga vänskapsrelationer, säger församlingspedagogen Mikael Lestander.

ANNONS

Minecraft är ett av världens största datorspel och har sålts i över 300 miljoner exemplar. Spelet är ett äventyrs- och byggspel där spelarna tillsammans kan utforska och bygga upp en virtuell värld bland växter, varelser och föremål.

– Man kan säga att Råda rum är utgångspunkten, och vi kommer köra ett survival mode där det gäller att hålla monster borta, samla mat och bygga skydd. Råda rums miljö kommer vara vår samlingsplats och utgångspunkt i spelet. Barnen kommer också få egna byggytor för att skapa egna hus och krypin, säger Mikael Lestander.

Tog 120 arbetstimmar för att skapa världen

Under hösten har Mikael Lestander tillsammans med ett par av församlingens ungdomar träffats regelbundet och byggt upp spelmiljön som kommer ligga till grund för de digitala spelträffarna vilka kommer äga rum måndagar och onsdagar mellan 16 och 18.

En del av idén till projektet kommer från Härlanda församling, som tidigare har drivit ett liknande projekt. Enligt Mikael Lestander blev resultatet framgångsrikt och skapade en plats för barn att vistas i en trygg digital miljö.

– Vi strävar efter att skapa en uppmuntrande atmosfär i spelet där man ska känna sig trygg och våga fråga saker. Sociala medier och internetkontakt är inte alltid en rolig stämning, och vår viktigaste uppgift är att behålla en god stämning, säger han.

ANNONS

Anmäler sig hos Råda församling

Mikael Lestander förklarar att det är en möjlighet för barn som kanske inte känner sig trygga i sociala sammanhang att umgås. Både han och församlingens ungdomar kommer att vara närvarande och fungera som förebilder samt hjälpa till med att moderera i spelet.

– Jag blev ganska rörd när jag hörde att Härlanda församling, efter ett tag, bjudit in till lan (local area network, ett slutet digitalt system, reds. anm.) på församlingshemmet. För flera av barnen var det första gången de hade en social träff på länge. De kände sig trygga både med varandra och med församlingshemmet eftersom de hade hängt där i Minecraft-världen, säger han.

Hur anmäler man sitt barn som förälder och vilken utrustning krävs?

– Den enklaste kontaktvägen går genom församlingen, och den leder till mig där man kan anmäla sig. Vi spelar i Java-versionen och både spelet och datorn måste man ha själv. Man måste också ha chattprogrammet Discord som är gratis.

LÄS MER:Recension: Kristallklart av Lisa Miskovsky på Råda rum

LÄS MER:Lista: Det här händer i Härryda kommun i jul

LÄS MER:Chris Kläfford och Tennesee tears uppträder på Råda rum

ANNONS