Politikerna: Det är Sveriges största utmaningar under 2023

Härryda-Posten bad riksdagsledamöter från Härrydas riksdagsvalkrets att lista vilka Sveriges största utmaningar under det kommande året är – och passade även på att fråga vilken politisk motståndare som imponerat mest under 2022.

ANNONS
|

En moderat, en centerpartist och en socialdemokrat. Det kan låta som början på ett skämt, men istället är det resultatet av Härryda-Postens enkät om det gångna och det kommande året som skickats till riksdagsledamöterna i valkretsen Västra Götalands västra där Härryda kommun ingår i. Tidningen bad kretsens 14 ledamöter att svara på samma fyra frågor. Tre av dem valde att svara: Ellen Juntti (M) i civilutskottet, Joakim Järrebring (S) i miljö- och jordbruksutskottet samt Anders Ådahl som är suppleant (C) i trafikutskottet och utbildningsutskottet.

Frågorna till riksdagsledamöterna

1. Vad kommer du minnas mest av politikåret 2022 och varför?

2. Vilken är Sveriges främsta utmaning under 2023 och hur ska det lösas?

3. Vad är ditt politiska nyårslöfte?

4. Vilken politisk motståndare har mest imponerat under 2022 och varför?

Ådahl (C): Krig i Europa och reform av utbildningssystemet

Mölndalsbon och riksdagsledamoten Anders Ådahl (C) kommer att minnas en valrörelse från det gångna året som han helst verkar vilja glömma.

ANNONS

– Det jag minns mest är en populistisk valrörelse med vidlyftiga löften och många lögner, som sedan vid regeringsmakten visar sig vara just populism och löften som inte infrias.

Med blicken mot det nya året räknar Centerpartiets talesperson för forskning och högre utbildning upp flera utmaningar som Sverige har att hantera under 2023:

– Största utmaningen på kort sikt är freden i Europa och att Rysslands krig med Ukraina upphör. Det spiller över på oss i Sverige också med till exempel höga elpriser. På lång sikt i Sverige är största utmaningen att förbättra hela utbildningssystemet från barnaåldern ända upp till det livslånga lärandet. Vi halkar efter i Sverige, särskilt pojkar och män.

Anders Ådahl har inget politiskt nyårslöfte, men säger:

– Däremot kommer jag jobba lite extra för västsvensk infrastruktur, samt forskning och högre utbildning i Sverige.

Juntti (M): Elpriskrisen och gängbrottsligheten största utmaningarna

Landvetterbon och riksdagsledamoten Ellen Juntti (M) lyfter fram Moderaternas regeringsbildande som det främsta politiska minnet från det gångna året.

– Det jag mest kommer att minnas av 2022 är att Sverige äntligen fick en moderat statsminister. Anledningen är att jag tycker att vi moderater, naturligtvis, har den bästa politiken för Sverige.

När Juntti får frågan om vilken som är landets främsta utmaning under 2023 svarar riksdagsledamoten att Sverige har många utmaningar framför sig.

ANNONS

– Hög inflation, höga räntor, höga elpriser med mera är stora utmaningar för de flesta människor, säger moderaten men fortsätter:

– Dock tycker jag att den grova brottsligheten som plågar Sverige är det största problemet som Sverige har. Gängskjutningar sker i princip varje dag, minst en person mördas genom skjutning varje vecka. Detta drabbar inte bara andra brottslingar utan även laglydiga människor som bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle.

Ellen Juntti jämför med Finland som har haft 2 personer som skjutits ihjäl under året i gängrelaterade skjutningar och nämner även att andra våldsbrott så som rån, misshandel, sexualbrott är på en hög nivå i Sverige.

– Brottsligheten måste bekämpas med kraft och detta kommer den moderatledda regeringen att göra. Vi kommer till exempel införa anonyma vittnen för att bryta tystnadskulturen, ta bort dagens mängdrabatt, ta bort hela ungdomsrabatten för myndiga personer, införa särskilda ungdomsfängelser som tyvärr behövs då många grova brottslingar är under 18 år, införa förvaringsstraff, utvisa betydligt fler utländska brottslingar, med mera.

Och, vill moderaten lägga till:

– Inget av detta ville socialdemokraterna göra trots att de påstod sig vilja vända på varje sten för att bryta den grova brottsligheten. Vår moderatledda regering kommer även att införa många brottsförebyggande åtgärder, såsom förstärkningar av skolan och socialtjänsten.

ANNONS

När det kommer till nyårslöfte blir det kort och koncist:

– Mitt politiska nyårslöfte för 2023 är att jag ska fortsätta att arbeta för Sveriges bästa.

Järrebring (S): Minns Tidöpartiernas löftesbrott och lyfter klimatfrågan

Joakim Järrebring, en av tre socialdemokratiska riksdagsledamöter i Västra Götalands västra valkrets, berättar för Härryda-Posten att det är två saker han mest kommer att minnas från det gångna året.

– Valrörelsen och Tidölagets partiers långa rad av vallöftesbrott.

Med blicken mot 2023 räknar Alingsåsbon upp de frågor som han anser är Sveriges främsta utmaning under 2023 samt ger förslag på hur de ska lösas.

– Klimat- och miljöarbetet måste intensifieras med fortsatt fokus att skapa nya gröna jobb, nyrekryteringen till de kriminella gängen måste brytas genom förebyggande arbete och välfärdens finansiering måste värnas så vi inte får försämringar av kvalitén eller arbetsmiljön för de välfärdsanställda.

S-riksdagsledamoten har också ett tydligt politiskt nyårslöfte till väljarna:

– Att noga granska SD och deras regering och visa på socialdemokraternas politiska alternativ.

Hyllningar till sina politiska motståndare

Härryda-Posten frågade även de tre riksdagsledamöterna om vilken av deras politiska motståndare som imponerat mest under 2022 – och varför..

Joakim Järrebring (S) valde att lyfta fram Sverigedemokraternas partiledare:

– Det är skrämmande men imponerande att Jimmie Åkesson och SD slipper ta formellt regeringsansvar, men i själva verket är de som bestämmer vad regeringen ska eller inte ska göra.

ANNONS

Moderaten Ellen Juntti ger både ris och ros till politiker i andra partier, men lyfter upp en politisk motståndare från ett parti som tidigare var en allierad i det forna allianssamarbetet.

– Jag tycker att många av våra politiska motståndare har dålig stil, de kastar arroganta tillmälen med avsikt att vara nedsättande. Naturligtvis ska man kritisera motståndarnas förslag om man tycker att de är dåliga, men jag gillar inte nedsättande tillmälen och jag tänker inte själv sjunka ner till den låga nivån även om jag har lust många gånger, säger Juntti och fortsätter:

– Under många år satt jag i Justitieutskottet med Johan Hedin, Centern. Trots att jag tyckte många gånger att C var helt fel ute i många frågor, inte minst i migrationsfrågan, så uppskattade jag alltid Johan för han är en mycket trevlig, rolig och behaglig person.

Anders Ådahl (C) har, bokstavligen, en ros att dela ut till den förre detta infrastrukturministern.

– Mest imponerad har jag i år varit av Tomas Eneroth, Socialdemokraterna, som trots flest år i riksdagen har en glöd och passion för sitt förtroendeuppdrag som riksdagsledamot.

LÄS MER:Myndighetens beröm till Härryda Energi: ”Utmärkt”

LÄS MER:Inget företag i branschen hade större omsättning än Tvåtumfyra Byggnads Aktiebolag

LÄS MER:Många reagerar efter nyheten om att I Love Pizza öppnar i Mölnlycke

ANNONS