Myndighetens beröm till Härryda Energi: ”Utmärkt”

Arbetsmiljöverket ger utmärkt i betyg till Härryda energis arbetsmiljöarbete. Verksamheten nagelfors i mitten på december och endast tre mindre brister upptäcktes.
– Ett kvitto på att vi gör rätt, säger Charlotte Simonsson, elnätschef på Härryda Energi.

ANNONS
|

Bristerna som upptäcktes av Arbetsmiljöverket kan på pappret låta allvarliga. På tre punkter har myndigheten krävt åtgärder från Härryda Energi. Det rör tillstånd för lyftanordningar, riskbedömning av kemiska riskkällor och risker vid användning av motorsåg.

– Det jag tänkte när jag åkte därifrån var att det var väldigt välskött, bra rutiner och ett utmärkt systematiskt arbetsmiljöarbete. Men några detaljer behövde de fila på, säger Lars-Johan Ekdahl som genomförde inspektionen.

Vad gällde bristen angående kemiska riskkällor?

– Det var om man borrar i sten så behövs dammfilter mot kvartsdamm, och det fanns på plats men det saknades en skriftlig riskbedömning.

ANNONS

– Men generellt var det väldigt få brister mot vad vi brukar se, säger arbetsmiljöinspektör Lars-Johan Ekdahl.

Så Härryda Energi är bättre än genomsnittet vad gäller arbetsmiljö?

– Ja, absolut det skulle jag säga.

Elnätschefen vid Härryda Energi: ”Vi drar lärdomar av våra misstag”

Charlotte Simonsson, elnätschef på Härryda Energi tycker att det lagts mycket fokus på arbetsmiljöarbetet på bolaget. Bland annat har det gjorts runt 2 000 riskanalyser under 2022.

– Det kändes väldigt bra att få ett kvitto på att det vi gör är rätt. Vi har jobbat otroligt mycket med säkerhetstänket för vår fältpersonal och det är jätteviktiga frågor för oss, vi vill att alla ska må bra på jobbet, säger Charlotte Simonsson.

Vad är det ni gjort rätt?

– Jag skulle säga att vi vågar dra lärdom av de misstag vi gör, för alla gör misstag. Det är en styrka vi har, vi är prestigelösa och måna om våra kollegor, säger hon.

– Sen handlar det självklart om rätt skyddsutrustning, utbildning, rätt kunskap och verktyg för alla ute i fält.

Vad behöver ni bli bättre på?

– Det som står i dokumentet ska vi så klart åtgärda, men vi måste förstå att vi blir aldrig klara. Man måste hela tiden jobba med riskmedvetenheten, det är en färskvara, man får inte slappna av, säger Charlotte Simonsson, elnätschef på Härryda Energi.

ANNONS

LÄS MER:Härrydas ”Salt Bae” rasar över halt väglag: ”Alltid samma sak”

LÄS MER:Voffigt nyår på flygplatshotellet i Landvetter när 200 hundar checkar in

LÄS MER:Fredrik var i New York när temperaturen föll: ”Känns inte normalt”

ANNONS