Pojke blev tvångsduschad och slagen – elev döms

En elev i Härryda kommun hävdade nödvärn efter att han slagit och tvingat en annan tonåring att duscha med kläder på, under skoltid. Rätten håller inte med. Det här döms pojken till.

ANNONS

I våras skulle ungdomar på en skola i Härryda kommun ha gymnastik.

I omklädningsrummet inför lektionen blev den nu dömda pojken arg på en annan elev, som han menade ska ha sagt olika antisemitiska uttalanden under en längre tid, på ett sätt som gjorde att han upplevde sig mobbad.

Därför ska tonåringen till slut blivit så arg att han slog den andra pojken, men också tvingade honom, genom hot om mera våld, att duscha med kläderna på, för att markera att han skulle upphöra med ”mobbingen”.

– Inställningen var inte att skada utan att han ska fatta att han inte kan hålla på hur som helst, säger den nu dömda om händelsen under förhöret.

ANNONS

Förhörsledaren undrar:

– Varför sade du till honom att gå till duschen?

Tonåringen svarar:

– Jag vet faktiskt inte. Det var ren impuls. Jag har väldigt impulsivt beteende. Judarna går in i duschen och blir gasade så jag fick en koppling.

Han fortsätter förklara:

– Det var ingenting som XX sade i stunden, men han har sagt det tidigare under flera olika gånger så jag kopplade ihop det bara. Vet inte hur det funkar, men min hjärna funkar så bara.

Till slut ska en annan elev ha kommit in i omklädningsrummet och stoppat det hela. I förhöret säger den misshandlande tonåringen:

– Min kompis kom sedan och sade ”nu får det vara nog”. Han hjälpte mig och drog mig ut för att när jag blir arg så fattar jag inte gränser, när jag blir arg så blir jag arg. Jag hade tur att min kompis kom och sade till mig "nu får det vara nog". Jag får lite skuldkänslor och tycker synd om honom. Jag gick långt över gränsen med det som jag gjorde.

Den utsatta pojken hade efteråt smärta och rodnad över ansiktet och örat. Han blev sittande med blöta kläder kvar i omklädningsrummet tills personal upptäckte honom.

ANNONS

Till förhörsledaren säger han att var ”skrämd och så, rädd att han skulle göra något värre”.

– Vad tänker du om att det här hände, undrar förhörsledaren.

– Eh det var läskigt och så. Och jag vill inte vara med om det igen, svarar pojken.

Rätten: Handlar inte om nödvärn

Den nu dömda pojken har i förhör erkänt att han slog den andre, men dock inte över örat. Enligt rätten bestrider pojken gärningarna med att han ska ha handlat i så kallat putativt, upplevt nödvärn.

Tingsrätten bedömer att det, bland annat, genom journalanteckningar från vården finns bevis för att slagen träffat både ansikte och öra.

När det gäller om den dömda tonåringen kan ha uppfattat händelsen som en nödvärnssituation, med bakgrund i att han upplevde sig själv som mobbad, resonerar rätten som så att ”det är uppenbart att han inte trodde att han utsattes för ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp”.

I domen skriver rätten att, syftet med slagen och tvångsduschningen, enligt tonåringens egna uppgifter, var att markera mot den andre pojken att ”sluta med mobbning och/ eller antisemitiska uttalanden”.

När det gäller skuldfrågan, fortsätter rätten, krävs inte att rätten tar ställning till om påståendena om mobbning stämmer.

Därför döms pojken nu för misshandel och olaga tvång, och ska betala skadestånd på 40 000 kronor till offret. Utöver detta ska han genomföra 25 timmar ungdomstjänst.

ANNONS

LÄS MER:Härryda-bryggerier gör upp om titeln ”Godaste Ipan”

LÄS MER:Älg fast i hängmatta i Landvetter

LÄS MER:Mölnlyckebon Jenny cyklar 300 mil – vill lösa MS-gåtan

ANNONS