Personuppgifter i LSS-ärende var synliga – kommunen anmäler sig själv

Samtliga ledamöter i Härryda kommunstyrelse fick under en kort stund tillgång till personuppgifter för personen som beviljats en LSS-insats för cirka 40 miljoner via kommunens direktupphandling, vilket Härryda-Posten berättade om i slutet av januari.
– Om det är ett fel som är begånget är det begånget så fort det landat i systemet, så då hjälper det inte att man ändrar, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Patrik Linde (S).

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) meddelade under fredagens pressträff att kommunen ska se över rutinerna för direktupphandling.

– Vi ser över: Vilken nivå avtal ska komma upp för beslut respektive delgivning och att man delger till rätt instans. Kommunstyrelsen är ansvarig för upphandling och då ska kommunstyrelsen delges när det rör sig om upphandlingar, säger han.

Detta efter att han initierat att kommunstyrelsen skulle godkänna direktupphandlingen i efterhand under torsdagens sammanträde.

Linde (S): ”Fick dålig känsla i magen”

Inför sammanträdet tilldelades ledamöterna handlingen i det interna systemet under tisdagen i förra veckan – två dagar innan kommunstyrelsens möte. Det är ovanligt sent enligt Patrik Linde (S) som noterade att namn och personnummer på personen fanns med. Vanligtvis är personuppgifter överstrukna, det vill säga maskade.

ANNONS

– Ja, jag fick en lite dåligt känsla i magen av att det dokumentet låg ute så jag gick och pratade med en av våra kommunjurister och tyckte att ’det här borde inte ligga ute’. Jag fick svaret att det skulle det göra, säger han.

Frågan som låg i luften var alltså huruvida det begåtts brott mot offentlighets- och sekretesslagen eller ej. Uppfattningen att det förmodligen inte gjort det delas av Birgitta Flärdh. Hon leder kommunens interna utredning som påbörjats i form av framtagandet av en så kallad personuppgiftsincidentrapport.

– Vi ser inte att det är brott mot sekretesslagen, snarare en fråga om personuppgiftshantering som vi inte har skött på ett tillräckligt bra sätt, säger hon.

Däremot var det ett misstag att den omaskade versionen råkade bli tillgänglig, enligt henne.

– Det var såklart olyckligt men det delgavs bara kommunstyrelsens ledamöter och ersättare med en tydlig markering om att det var en sekretesshandling. Då ser de att det är skyddade uppgifter, säger hon.

Härryda kommun har även skickat in en anmälan om personuppgifts­incident till Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Dataskyddsinspektionen, reds. anm.).

– Vi är lite tveksamma till hur vi ska bedöma situationen och då är det bra att myndigheten får möjlighet att titta på det. Det gör vi inte alltid men vi har några sådana ärenden per år som vi anmäler vidare, säger hon.

ANNONS

Arvidsson (SD): ”Helt fruktansvärt”

Patrik Linde (S) påtalade även enligt uppgift under sammanträdet att namn och personnummer fanns med på handlingen.

– Jag uppfattade att det var fler än jag som tyckte det kändes olustigt att det var med, så det ändrades direkt och så lades den maskade versionen upp i stället, säger han.

Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson är upprörd när Härryda-Posten ringer honom för en kommentar.

– Det är helt fruktansvärt. Det har begåtts fel och behöver utredas hur det har kunnat gå till på detta sättet. Spontant faller ansvaret tungt på ordföranden som har ett ansvar för att handlingarna går ut på ett korrekt sätt, säger han.

Vorberg (M): ”Jag tar mycket allvarligt på det”

Per Vorberg (M) betonar att dokumentet han godkänt inte hade synliga personuppgifter.

– Omedelbart när det uppdagades under informationspunkten togs det bort. Direkt efter mötet hade jag möte med Birgitta Flärdh som är ansvarig för den sektorn, säger han.

Det var alltså en nyhet för dig i torsdags att personuppgifterna var med?

– Jag kan inte gå in på detaljerna i hur det har gått till och varför det kunde ske och sådana saker. Det viktiga nu är att vi gör rätt nu. Det vill säga: Vi åtgärdade problemet direkt när det uppdagades, vi kommer göra en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten som man ska göra och vi kommer se över rutinerna säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

Patrik Linde menar att handlingarna kom ut ovanligt sent inför det här sammanträdet. Tror du att det har något med det att göra, att man helt enkelt slarvade sig igenom ärendena?

– Det kan vara en faktor som har påverkat hanteringen. Det är inte alls säkert att det är det. Men ibland uppstår det saker som gör att man behöver lägga till ett ärende. I det här fallet, med anledning av er artikel, sa jag att jag vill att vi tar upp ett ärende om detta för att säkerställa att det blir rätt. Det är klart, då blev det lite stressigt för förvaltningen att sätta ihop det. Det är ingen ursäkt för att handlingar inte är korrekta, säger han.

Vilken är din reaktion på att det blev så här?

– Jag tar mycket allvarligt på det. Jag har ett uppföljningsmöte i nästa vecka med förvaltningen om hela alltet kring rutiner och sekretess, säger han.

LÄS MER:Mer mat går åt i skolorna i Härryda: ”Tagit höjd”

LÄS MER:Efter Härryda-Postens granskning: Nya rutiner införs för direktupphandling

LÄS MER:Härryda kommun upphandlade för 40 miljoner – genom direktupphandling

ANNONS