Efter Härryda-Postens granskning: Nya rutiner införs för direktupphandling

Kommunstyrelsen kände inte till direktupphandlingen av ett LSS-boende värt 40 miljoner kronor, förrän Härryda-Posten avslöjade upphandlingen.
– Med anledning av eran artikel kring det här avtalet ställde jag genast frågan vad det här var, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS
|

I slutet av januari kunde Härryda-Posten avslöja att Härryda kommun direktupphandlat ett avtal för bostad med särskild service enligt tillhörande LSS-lagstiftning (24/1). Detta förklarades med att det saknades ett ramavtal. Kostnaden: 40 miljoner kronor. Ingen annan aktör hade möjlighet att lägga anbud, en omständighet som Upphandlingsmyndigheten var milt kritiska till utan att kommentera det enskilda fallet.

– Att det saknas ett befintligt avtal är inget argument för att inte annonsera. Det är endast i undantagsfall som det är möjligt att direktupphandla, exempelvis om det finns synnerliga skäl, sade Sofia Åberg vid myndigheten till Härryda-Posten i januari.

Den ansvariga verksamhetschefen Karin Ivarsson Lindell åberopade ”synnerliga skäl” som motivering till direktupphandlingen.

ANNONS

– Synnerliga skäl kan exempelvis vara att det endast finns ett möjligt vård- och boendealternativ på grund av behovens omfattning och närheten till anhöriga eller geografisk närhet, förklarade Ivarsson Lindell då.

Härryda kommun ändrar rutinerna vid direktupphandling

Men under torsdagens kommunstyrelsemöte stod det klart att direktupphandlingen väckt frågor på politisk nivå och att politikerna nu fattat beslut om att skärpa rutinerna gällande direktupphandlingar med större värde.

– Med anledning av eran artikel kring det här avtalet ställde jag genast frågan vad det här var, om det stämde och varför inte kommunstyrelsen som har ansvaret för upphandlingar varit involverade, berättade kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) på en presskonferens under fredagen.

– Det rör sig ursprungligen om LSS-lagstiftning och verkställighet av det. När det gäller individärendet är det något som hanteras av socialtjänsten och det har kommunstyrelsen ingen rådighet eller ansvar för. Däremot när det gäller avtalet så finns det i lagstiftningen väldigt tydligt undantag för särskilda fall, att man kan göra direktupphandling.

Vorberg (M) menade att direktupphandlingen gått korrekt till utifrån behovet och lagstiftningen, men att politikerna ändå vill bli informerade – något de alltså blev först genom Härryda-Postens granskning.

– Det är ett svårt fall men lagstiftningen stödjer hanteringen. Men vi vill ha upp ärenden som rör sig om större belopp och att det ska anmälas till rätt nivå. Därför ser vi över rutinerna om det gäller sådana här speciella fall.

ANNONS

Varför har det inte kommit upp till er?

– Det beror på att man har kopplat det till verkställighet av ett beslut inom LSS.

Samtidigt godkänner kommunstyrelsen nu ett beslut som det redan har fattats beslut om?

– Det vi har gjort är att godkänna beslutet i efterhand, säger Per Vorberg (M).

Har du under din tid som kommunstyrelsens ordförande varit med om ett kontrakt med ett såhär stort värde som ni inte har delgivits information om?

– Aldrig, tillstår Vorberg och lade till:

– Vi är glada att ni uppmärksammade det hela. Jag tycker att det är bra att media och revisionen har hittat fel som ska rättas till.

LÄS MER:Så funkar det och så mycket kan Härrydaborna få tillbaka i elstöd

LÄS MER:Livsmedelsgrossist i Härryda måste kasta 7 000 kyckling

LÄS MER:Pixbo sliter med att få publiken till Wallenstam Arena – så vill föreningen lösa problematiken

ANNONS