Övergivna hamstrar behöver nytt hem

Nyligen hittade polisen i Göteborg en kartong med nio övergivna dvärghamstrar i en offentlig trappuppgång. De hörde av sig till Göteborgs djurskyddsförening – som har sin lokal i Mölnlycke.
– Man får ju ändå ta ansvar för djuren som man skaffar sig. Jag kan inte förstå hur man kan göra så, säger Malin Flisberg, som jobbar där.

ANNONS

Poliserna som hittade djuren gjorde en chockerande upptäckt.

– Det händer att polisen hör av sig till oss för att de har hittat övergivna djur, men det är inte jätteofta. Och det är inte varje dag som man hittar en kartong med hamstrar.

Sju av dvärghamstrarna är honor. Malin Flisberg anar att alla är dräktiga, vilket kommer att leda till snabb utökning.

– En hamster kan få tio till tolv ungar så om vi har otur har vi 70 ungar här snart. Det blir ganska många att omplacera.

Uppdraget: Hitta nya hem

Att hitta nya hem till djuren är just det som föreningen ägnar mycket tid åt nu. För att nå ut används sociala medier samt att de försöker sprida ordet till folk i sin egen krets.

ANNONS

– Är man intresserad kan man höra av sig till oss och berätta lite om sig själv och varför man vill ha en hamster. Man behöver inte ha kunskap sedan innan, men man behöver vilja lära sig. Vi bokar ett besök så får man komma hit och träffa djuret man är intresserad av. Sedan får man åka hem och fundera på det och vi funderar också på om det känns bra.

Just dvärghamstrar trivs bäst med att bo själva. Därför innebär det stora antalet hamstrar att det kommer krävas många lådor och mycket plats för föreningen. Anledningen till att hamstrarna bor i lådor och inte burar är för att burar till smådjur ofta är för små, anser Malin Flisberg.

Mår under omständigheterna bra

– Vi vill att de ska få så mycket utrymme som möjligt. De har så de kan gömma sig, de har sina tunnlar, de har hjul att springa i, vatten och mat och sand som de gillar att rulla sig i. Nu är de väldigt nöjda tror jag.

Hon betonar att det är viktigt att ta ansvar för sina djur.

– Det ringer rätt ofta människor som vill bli av med sina djur för att barnen tröttnat eller blivit allergisk. Som förälder är det en själv som har huvudansvaret om man köper ett djur, inte barnet. Man måste också ha en plan för vad man ska göra om man inte kan ta hand om dem.

ANNONS

LÄS MER:Läsarfest med Härryda-Posten

LÄS MER:Nytt nummer av e-tidningen

LÄS MER:Maria Kornevik-Jakobsson (C) blir ordförande för nya nämnden i Härryda

ANNONS